Vágólapra másolva!
Minden nehézség ellenére a magyar női U20-as kosárlabda-válogatott bejutott a legjobb nyolc közé a csehországi Klatovyban zajló korosztályos Európa-bajnokságon. A Gáspár Dávid által irányított együttes a nyolcaddöntőben Portugáliát 12 ponttal, 65-53-ra legyőzte, ez pedig azt jelenti, hogy a magyar csapat biztosan nem esik ki az A-divízióból.

Az Európa-bajnokság előtt megírtuk, mennyire nehéz dolga van (lesz) Gáspár Dávid szövetségi kapitánynak. Az alapemberek közül Gereben Lívia leukémiával küzd. Juhász Dorka tavaszi sérülését múlasztja, Lelik Réka még nem tette meg ugyanezt, ő a júniusi felnőtt Eb után sérült meg. Kányási Vera az Eb-re való indulás előtt esett ki. Szóval, volt baj elég.

Még a szakemberek sem voltak biztosak abban, hogy a magyar csapat bent tud-e maradni (az Eb-ről az utolsó három esik ki a B-osztályba.)

Erre most arról írunk, hogy bent vagyunk a legjobb nyolc között, hogy biztosan nem esünk ki, hogy a soproni Czukor Dalma 23 pontot szórt a portugáloknak. Jó, ez egy csapatjáték, de az a Czukor, aki két éven át a Roberto Iniguez vezette soproni iskolába járt (mert a nemzetközi meccseken nagyon keveset játszott, a magyar bajnokikon a fiatalszabály miatt többet), megmutatta, mit tanult ebben az időszakban.

Czukor a címvédő belgákat is megszórta (22 ponttal),

a csapat eddig 4 meccsből hármat megnyert (legyőzte Litvániát és Fehéroroszországot), van elképzelés, van játék, van védekezés. Mindenki odateszi magát, mintha a nehézségek megacélozták volna a lányokat.

Ezt a csapatot nem lehet leírni. A negyeddöntőben minden bizonnyal a franciák jönnek. Ott sem mi leszünk az esélyesek. De innentől kezdve bármi történik, szép volt, amit ez a csapat elért.

Magyarország - Portugália 65-53 (24-14, 13-14, 14-10, 14-15)
Magyarország: Tenyér -, Pusztai 14, Tóth 7, Czukor 23/9, Jáhni 5/3. Csere: Dúl -, Révész 9/3, Kovács -, Radócz 7/3, Szeli -.
Portugália legjobb dobói: Barata 12, Cabral 10, Serranho 9/3, Gomes 9.