Vágólapra másolva!
A magyar női röplabda-válogatott 3-0-s vereséget szenvedett a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokság csoportkörének zárónapján. Ezzel nem jutott tovább Jan De Brandt együttese, véget értek a küzdelmek a csapat számára. Ráadásul ketten is búcsúztak, Sándor Renáta és a csapatkapitány, Bokorné Liliom Rita is a Hollandia elleni mérkőzéssel zárta le pályafutását.

"Őszintén szólva egyelőre nincs annyi minőségi játékosunk, hogy szintet tudjunk lépni a nemzetközi mezőnyben. Erősebb, gyorsabb, képzettebb röpisek ellen játszottunk, de így lehet fejlődni. Most egy generációváltás zajlik, Liliom Rita és Sándor Reni utódját is meg kell találni. Szerencsére a mentalitás jó, szorgalmasak a lányok, tudják, hogy ez kell ahhoz, hogy továbblépjenek. Persze ez nem ilyen egyszerű. Tanítani kell az edzőket, hogy már utánpótlásban is megkapják a fiatalok azt a képzést, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy Európa középmezőnyéhez tartozzunk, de ez sem fog egyik napról a másikra megvalósulni, hosszútávú projektről van szó. Arra is szükség van, hogy a magyar játékosok komoly meccseket játsszanak klubszinten is, hogy nemzetközi tapasztalatot szerezzenek, és megszokják az ehhez hasonló légkört.

A magyar röplabda olyan, mint az egyetem. Meg lehet tanulni az alapokat, de innen még van tovább"

- értékelte az Európa-bajnokságot Jan De Brandt szövetségi kapitány.

"A pontok mutatják, hogy nagy a különbség a két csapat között, de magunkhoz képest nem játszottunk rosszul. Ha feljöttünk, akkor felugrottak 10 centivel magasabbra, megrázták magukat, és máris övék lettek a szettek. Sajnáljuk, hogy így lett vége, mert csapatszinten jó volt az utolsó két meccs, de az előtte lévő kettőt kellett volna megnyerni, akkor nem esünk ki. Persze ezen már nincs értelme agyalni, lesz még időnk javítani, bizakodó vagyok a következő válogatott szezonok kapcsán. Most lesz egy hét pihenő, de jövő héten már edzésbe állunk, kezdődik a klubidény" - tekintett már a jövőbe Bleicher Réka.

Szép jövő állhat a női röplabda-válogatott előtt Forrás: Csudai Sándor - Origo

"Sokat vártam magamtól, és az első meccseken szerintem meg is tudtam mutatni, mire vagyok képes. Aztán az is érződött rajtam, hogy elfáradtam, úgyhogy kezdésnek nem volt rossz, de lesz még sokkal jobb" - kezdte saját tornájának értékelését a 19 éves Németh Anett.
"Megvan, hogy mi az, ami megy, és mi az, amiben előre kell lépni, Amerikában pedig erre fogok koncentrálni. Kint nagyon fontos, hogy edzésen mennyit kommunikálunk, beszélünk, mennyire vagyunk lelkesek, mert az meglátszik a meccsen is. Ott minden edzőnktől ezt kapjuk, ők pszichológusok és jó motivátorok is, akik mindig meg tudják velünk értetni, mekkora jelentősége van az adott mérkőzésnek" - hasonlította össze az amerikai és a magyar viszonyokat a Coastal Carolina University átlója.

Péntektől pedig új élet, eddig próbáltam nem elképzelni és elhessegetni a gondolatokat, hogy milyen lesz úgy felkelni, hogy nincs többé röplabda, és csak az Eb-re koncentrálni. Mostantól viszont valóság, persze kell még néhány nap, hogy ez leülepedjen. Néhány hétig itthon pihenek, aztán visszamegyek Stuttgartba, ott szeretném folytatni a civil életben is" - mesélt érzéseiről a ceremónia után a visszavonuló Sándor Renáta.

Együtt búcsúzott a két korábbi klasszis Forrás: Csudai Sándor - Origo

"Ez folyamatában dőlt el. Úgy érzem, itt van az új generáció ideje. Szeretek, imádok röplabdázni, nem tudom, mikor tudtam volna abbahagyni, vagy egyáltalán nemet mondani. Most viszont kijött belőlem, hogy ez a végszó, és ez akkor is így lett volna, ha továbbjutunk. Elfáradtam, főleg mentálisan, az új felfogással nem igazán tudtam azonosulni. Az Eb-t sem tudom pozitívan értékelni, de remélem, a lányok ebből tudnak majd tanulni.

Ez persze változhat, akkor máshogy fogok rá visszaemlékezni, ha idővel azt látom, hogy népszerűbb lett itthon ez a sport.

A közönség fantasztikus volt, nem találok rá szavakat, bízom benne, a klubok meccseire is elkezdenek kijárni az emberek" - köszönt el a válogatott csapatkapitánya, Bokorné Liliom Rita.