Vágólapra másolva!
A magyar női röplabda-válogatott 3-0-s vereséget szenvedett a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokság csoportkörének zárónapján. Jan De Brandt együttese ezzel az ötödik helyen végzett, így nem jutott a nyolcanddöntőbe

Mivel a nap első mérkőzésén Azerbajdzsán 3-0-ra legyőzte Romániát, még mindig volt matematikai esélye a magyar válogatottnak arra, hogy odaérjen a csoportban a 4., még továbbjutó helyre. Ehhez Hollandiát 3-0-ra, vagy 3-1-re kellett volna legyőzni. Leírva ez egyszerűnek tűnik, a hollandok viszont az eddigi négy meccsükön még szettet sem veszítettek, nem mellesleg olimpiai 4.-ek, és az elmúlt két Európa-bajnokságon ezüstérmet nyertek. Úgyhogy inkább fogalmazzunk úgy, hogy csodára lett volna szükség, a realitás inkább a tisztes búcsú volt.

Jan De Brandt szövetségi kapitány két helyen változtatott a megszokott kezdőjén: Tálas Zsuzsa, Szakmáry Gréta, Sándor Renáta, Nagy Eszter és Pekárik Eszter mellé ezúttal a pályafutását befejező csapatkapitány, Bokorné Liliom Rita került be, a liberó pedig a 19 éves Tóth Fruzsina volt.

Bokorné Liliom Rita (15) és Sándor Renáta (7) is visszavonult a mérkőzés után Forrás: Csudai Sándor - Origo

Az erőviszonyokhoz képest meglepően jól kezdett a magyar válogatott, amely eleinte végig tartotta a lépést a világklasszis játékosokból álló holland együttessel. A szett közepe felé kezdett ellépni az Eb-ezüstérmes, Jan De Brandt időkérese után viszont visszajöttünk mínusz egyre. A belga szakember igyekezett mindenkinek játéklehetőséget adni, beállt Bleicher Réka, Dékány Bernadett és Török Kata is. Azonban a papírforma érvényesült a játszma végére, és bár nagyot küzdött a magyar válogatott, a hollandok szinte hiba nélkül hozták 25-17-re. Innentől zsinórban három szettet kellett volna nyeri a továbbjutáshoz.

Néha a hármas blokk is kevés volt a hollandok ellen Forrás: Csudai Sándor - Origo

A második szettben Miklai Zsanett is beállt, aki rögtön egy szép ponttal mutatkozott be, valamint Gyimes Zsófia is pályára lépett. Bleicher remek sorozatot kapott el nyitásban, 9-10-re feljöttünk 2-6-ról, a hollandoknak időt kellett kérniük. Ez viszont megtette a hatását, sebességet váltott az ellenfél, és pillanatok alatt 20-10 volt az állás. Aztán ebből egy jó challenge miatt 19-11 lett, de még egy jó széria már nem jött össze, így az elsőnél is simábban, 25-13-ra nyerték a játszmát.

Ezzel Magyarország matematikailag sem juthatott már a nyolcaddöntőbe.

Természetesen a mérkőzés nem ért véget, a magyar lányok pedig mindenképp szerettek volna szépen búcsúzni, 5-1-gyel kezdték a harmadik felvonást, pályán lépett Németh Anett is. A holland csapat azonnal egyenlített, de most nem törtek meg a hazai lányok, ismét elléptek 9-6-ra. Persze egy ilyen kaliberű válogatottnak ekkora különbség ledolgozása nem éppen lehetetlen feladat, és ezt meg is mutatták a hollandok, akik nemcsak egyenlítettek, de a vezetést is átvették. A magyarokban viszont volt tartás, 14-14-nél ismét egál volt.

A harmadik szettben nagyot küzdött a magyar válogatott Forrás: Csudai Sándor - Origo

A hollandok viszont ismét megrázták magukat, és már csak egy pontot engedtek a magyaroknak, a harmadik játszmát 25-15-re nyerték. A magyar válogatott 3-0-s vereséget szenvedett, és nem jutott tovább a C csoportból.

Végeredmény, női röplabda Európa-bajnokság, C csoport, Budapest:
Magyarország - Hollandia 0-3 (-17, -13, -15)

A csoport végeredménye:
1. Hollandia 12 pont
2. Azerbajdzsán 10 pont (12-7)
3. Horvátország 10 pont (11-8)
4. Románia 6 pont
5. Magyarország 3 pont
6. Észtország 1 pont

A mérkőzés után Bokorné Liliom Rita megköszönte a közönségnek az egész héten át tartó szurkolást, majd a csapat ünnepélyesen elbúcsúztatta őt és Sándor Renátát, akiknek ez volt karrierjük utolsó röplabdameccse.