Vágólapra másolva!
A magyar női röplabda-válogatott 3-0-s vereséget szenvedett Azerbajdzsántól az Európa-bajnokság C csoportjában Budapesten. Jan De Brandt együttese így nagyon nehéz helyzetbe került a továbbjutás szempontjából, Horvátországot mindenképpen meg kell vernie szerdán.

A magyar női röplabda-válogatott meglehetősen nehéz helyzetbe került azzal, hogy szombaton 3-1-es vereséget szenvedett Romániától. A cél természetesen továbbra is a csoportból való továbbjutás volt, de ehhez az azeri-horvát kettősből egyet mindenképp meg kellett verni. Erre tökéletes alkalom lehetett a hétfő este, amikor Magyarország Azerbajdzsánnal csapott össze a Papp László Budapest Sportarénában.

A legnagyobb kérdés az volt, miként teszi túl magát Jan De Brandt csapata a Románia elleni kellemetlen meglepetésen. Az azeri válogatott ráadásul a románnál jóval erősebb együttesnek számít, soraiban a kétméteres világklasszis átlóval, Polina Rahimovával.

Jan De Brandt a megszokott Tálas Zsuzsa-Szakmáry Gréta-Sándor Renáta-Németh Anett-Nagy Eszter-Pekárik Eszter kezdőhatost küldte pályára, liberóban Molcsányi Ritával.

Egy viszonylag hosszú labdamenettel és magyar ponttal indult a találkozó Németh Anett révén, aki aztán nyitott egy ászt, majd újabb pontot szerzett, aztán Rahimova is hozzászólt kétszer a mérkőzéshez. Olyan jól működött a magyar blokk, hogy miután Nagy betakarta Rahimovát, Giovanni Caprara időt kért, ekkor 9-5-re vezettünk.

A magyar blokk eleinte megoldhatatlan feladat elé állította Rahimovát (jobbra) Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezután viszont feljavult a "vendégek" védekezése is, jöttek a blokkok, 9-9-nél Jan De Brandt is időt kért. Sajnos ez sem segített először, Azerbajdzsán átvette a vezetést 11-10-re. Minden pontért óriásit kellett küzdeni, az azeriak hárommal is elléptek, de 17-17-nél újra egál volt az állás.

A magyar védekezés óriást javult a román-meccs óta, de az egyéni hibákat nem sikerült teljesen kiiktatni.

21-18-as azeri előnynél a közönség próbálta átlendíteni a holtponton a hazai csapatot, de így is öt játszmalabdához jutott Azerbajdzsán. Az első kettőt Németh és Szakmáry pontjaival sikerült hárítani, ezután viszont Rahimova lezárta a szettet, amit 25-21-re megnyertek.

A nyitásfogadásunk továbbra sem volt az igazi, ennek is köszönhetően második felvonás elején 5-2-es hátrányba kerültünk, Jan De Brandt időt kért. A szövetségi kapitány próbálta forgatni a csapatot, Gyimes Zsófia és Török Kata is lehetőséget kapott, a hátrányt azonban ők sem tudták csökkenteni.

Jan De Brandtnak nem mindig tetszett, amit látott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Beállt Bleicher Réka és Bokorné Liliom Rita is pályára léphetett, de ők sem tudtak új lendületet adni a válogatottnak. 8-10 pont körül ingadozott a különbség, és a játszma végére is ez maradt, 25-15-re nyerték az azeriek.

A másodikhoz hasonlóan a harmadik szettben is hamar, 1-5-nél kellett időt kérnie Jan De Brandtnak.

Erre most jól reagált a csapat, 6-6-nál megvolt az egyenlítés, a nézők tomboltak.

8-8-nál Szakmáry Gréta ütése a vonal mellett ért földet, a bírók az azerieknek ítéltek pontot. A magyar szövetségi kapitány azonban visszanézette az esetet, kiderült, hogy blokkot érintett a labda, így hosszú idő után ismét mi vezettünk! És ez nem ideiglenes fellángolás volt, rendkívül szorosan alakult a szett, sőt, néha még szerencsénk is volt.

Azt nem lehet mondani, hogy a lányok nem küzdöttek Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az azeriek is megzavarodtak kicsit, támadásban szinte kizárólag Rahimovára hagyatkoztak, de ő sem tudott mindent pontra váltani. 15-13-nál időt kértek, amiből megint jól jöttek ki, azonnal fordítottak. 23-20-as azeri vezetésnél Jan De Brandt ismét időt kért, muszáj lett volna zsinórban nyerni a pontokat. Gyimes pimasz ejtésével zárkóztunk, de a következő ponttal meccslabdához jutott .Rahimova elsőre hálót nyitott, utána viszont nem hibázott, és befejezte a mérkőzést, Azerbajdzsán tehát 3-0-ra győzött.

Végeredmény, női röplabda Európa-bajnokság, C csoport:
Magyarország - Azerbajdzsán 0-3 (21, 15, 22)

Ezzel a vereséggel a magyar válogatott rendkívül nehéz helyzetbe került a továbbjutást illetően. Kedden szünnap jön a csapatnak, szerdán pedig kötelező a győzelem Horvátország ellen.