Saját szövetsége módszeresen végzi ki a világ egyik legjobb sportját

Slovenia vs Serbia : FIBA EuroBasket 2017 BASKETBALL celebrate Male TROPHY Cup MEN'S basketballer 2017 FIBA EuroBasket
ISTANBUL, TURKEY - SEPTEMBER 17: Players of Slovenia celebrate their victory during the cup ceremony after the FIBA Eurobasket 2017 final basketball match between Slovenia and Serbia at the Sinan Erdem Dome in Istanbul, Turkey on September 17, 2017. Ahmet Dumanli / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Újabb jelét láthatjuk az augusztus 31-én kezdődő férfi kosárlabda-világbajnokságon annak a dilettantizmusnak, amivel a sportág nemzetközi szövetsége, a FIBA saját maga alatt vágja fát, méghozzá hatalmas lendülettel.

A 32 csapatos kínai tornán elvileg a világ legjobb válogatottjai mérkőznek meg a bajnoki címért, de csak elvileg. Azt már megszokhattuk, hogy az olimpiai ciklus ilyen-olyan nemzetközi tornáira (Pán-Amerikai Játékok, vb-selejtező, sőt, világbajnokság) korántsem a legerősebb amerikai válogatott áll ki, de nekik olyan merítésük van, hogy a harmadik, vagy akár a negyedik vonal is simán hozhatja a kötelezőt.

Vannak azonban olyan országok, amelyek nem ilyen szerencsések. A kétmilliós Szlovénia például hiába nyerte meg az előző Európa-bajnokságot, nem lesz ott a világbajnokságon, és a jövő nyári olimpiai selejtezőre is csak akkor mehet, ha szabadkártyát kap a FIBA-tól.

Szép dolog az Eb-győzelem, kár, hogy semmit nem ad mellé a FIBA Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Ahmet Dumanli

Az már önmagában furcsa, hogy egy kontinens bajnokának vb-selejtezőt kell játszania – ez a focit kivéve jószerével egyetlen más csapatsportban sincs így, sőt kézi- és vízilabdában egy Eb-győzelem olimpiai kvótát ér – az viszont idegborzoló, ahogy ezt a kvalifikációt a FIBA intézi.

Még idén januárban írtunk róla, a nemzetközi szervezet már-már kibékíthetetlen ellentétben áll a legrangosabb európai klubtornát, az Euroligát szervező ULEB-bel, és egyszerűen nem hajlandó összehangolni velük a versenynaptárát. Így aztán számos esetben éppen egy-egy válogatott legjobbja nem tud hazája rendelkezésére állni – ahogy történt ez a Barcelonában játszó Hanga Ádámmal is –, mert ebben az esetben munkaadójával kellene konfliktust vállalnia.

Az meg szinte már természetes, hogy az NBA, ahol szintén rengeteg európai sztár játszik, nem fog leállni azért, hogy FIBA-eseményekre utazgassanak a játékosaik.

A rendszer miatt láthattunk mi is egy erősen tartalékos olasz csapatot, és egy még halványabb horvát együttest a mieink csoportjában. Előzőnek azért összejött a vb-részvétel, de nagy múltú déli szomszédunknak esélye sem volt erre, mögöttünk végeztek a selejtezőcsoport ötödik helyén.

Az Európa-bajnok Szlovénia még rosszabbul járt: már az első körből is éppen csak továbbjutottak, a második körben viszont már a leghalványabb esélyük sem volt erre, hat meccsükből csak az utolsó, már tét nélküli találkozót nyerték meg, Ukrajnát verték 85-84-re hosszabbítás után. December 2-án a Lettország elleni hazai vereséggel szálltak el végleg, úgy, hogy azon a meccsen csupán ketten játszottak az Eb-győztes csapatból: az éppen csapat nélküli Edo Muric, valamint a spanyol bajnokság szürke középmezőnyében ténfergő Burgos játékosa, Vlatko Cancar.

Mi azért megnéztük volna a vébén is Luka Doncicot Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Salih Zeki Fazlioglu

Az Euroliga- és NBA-menők mindannyian "dolgoztak", köztük a jelenleg vitán felül legjobb európai játékos, Luka Doncic is.

A még csak 20 éves zseni 2018-ban az Euroliga legjobb játékosa lett, idén pedig az NBA-ben (a Dallas Mavericks játékosa) lett az Év újonca.

De ő sem lesz ott a vébén, ahogy Európa legjobb csapata sem, mert túl sok olyan játékosuk van, aki a világ legjobb csapataiban játszik, miközben ahhoz meg nagyon kevesen vannak, hogy a hiányzók helyeit fel tudják tölteni megközelítőleg hasonló minőségű játékosokkal, ahogy ez sikerül a spanyoloknak, olaszoknak, görögöknek vagy franciáknak.

A férfi kosárlabda-világbajnokságra augusztus 31. és szeptember 15. között kerül sor Kína nyolc városában. A címvédő az Egyesült Államok csapata. Luka Doncic meg tévéből nézi mindezt - ha van kedve hozzá.