Teniszből ismert szabály honosodhat meg a kézilabdában

Horizontal WIMBLEDON
Spain's Rafael Nadal reacts as the scoreboard shows the result of a hawk-eye challenge during a point against Russia's Karen Khachanov during their men's singles third round match on the fifth day of the 2017 Wimbledon Championships at The All England Lawn Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 7, 2017. (Photo by Glyn KIRK / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
Az augusztus 27-i dániai férfi szuperkupa-mérkőzésen tesztelik első alkalommal a kézilabdában a más sportágakból ismert challenge szabályt.

A challenge elsősorban a teniszből lehet ismerős, ahol a játékosok meghatározott számú alkalommal kérhetik, hogy a számítógépes videorendszer segítségével nézzék vissza, hogy egy-egy labda a pályán kívül vagy belül ért-e földet. Kézilabdában az edzők kérhetnének challenge-et, mérkőzésenként egy-egy alkalommal a három időkérésük terhére: ha video alapján kiderül, hogy nincs igazuk, úgy elveszítenek egy időkérést. Amennyiben egy csapat már mindhárom idejét kikérte, úgy nem lesz lehetősége challengre sem.

A visszanézhető szituációk között van a hatoson belüli védekezés, a megítélt büntetők, hogy egy gól gól volt-e vagy sem, a lépéshiba, illetve a mérkőzés utolsó öt percében a kétperces kiállítások megítélése is, írja a Nemzeti Sport Online.

A szuperkupa-mérkőzés után a dán férfi és női bajnokságban is tesztelik majd az új szabályt, amit a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) is figyelemmel követ, és, ha úgy ítéli meg, hogy sikeres az új rendszer, akkor elképzelhető, hogy a későbbiekben a világ- és Európa-bajnokságokon, valamint az olimpián is alkalmazni fogják.