Kiütéses győzelemmel jutott 8 közé a női pólóválogatott a vizes vb-n

KESZTHELYI Rita
Kvangdzsu, 2019. július 14. Keszthelyi Rita gólt dob a női vízilabda selejtezőkörének B csoportjában játszott Magyarország - Dél-Korea mérkőzésen a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 14-én. A magyar női vízilabda-válogatott 64-0-s sikerével a sportág történetének legnagyobb arányú győzelmét aratta. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A szakadó eső sem zavarta meg a női vízilabda-válogatottat a kvangdzsui világbajnokságon, és kiütéses, 17-6-os győzelmet aratott a torna nyolcaddöntőjében Új-Zéland ellen. Bíró Attila együttese az első perctől kezdve uralta a mérkőzést, a továbbjutás egy pillanatig sem volt veszélyben. A folytatásban viszont sokkal keményebb ellenfél következik, a csapatnak Olaszországot kell legyőznie a legjobb négybe jutásért.

Kiküldött munkatársunk jelentése Kvangdzsuból:

Szombaton megkezdődött a kvangdzsui vizes világbajnokság vízilabdatornájának egyenes kieséses szakasza. Női válogatottunk a B csoport második helyén végzett Oroszország mögött, így nem jutott egyenes ágon a negyeddöntőbe, nyolcaddöntőt kellett játszania. Öröm az ürömben, hogy ezzel Bíró Attila együttese elkerülte az amerikai ágat, a címvédővel csak a döntőben találkozhat, persze odáig el is kell jutni.

Ehhez először az A csoportból harmadikként továbbjutó Új-Zélandot kellett legyőzniük Keszthelyi Ritáéknak, papírforma szerint nem várt túl nehéz feladat a magyar lányokra.

A Nambu Egyetem campusán található nyitott vízilabda-arénát teljesen eláztatta a péntek este óta szakadó eső. A nézők szerencséjére a lelátók fedettek, és a rossz idő sem szegte kedvüket, egészen remek hangulatot teremtettek, komoly tapssal köszöntötték a Tankcsapdára bevonuló magyar lányokat.

Vályi Vanda elhozta a labdát az első ráúszásnál, majd Szilágyi Dorottya pattintott a felső lécre a támadás után. A következőben viszont javított egy remek ejtéssel, megvolt a vezetés! Aztán Gangl Edina is bemutatott egy nagy védést emberhátrányban, sikerült a kapufára tornáznia a labdát, a túloldalon pedig

Parkes Rebecca góljával már 2-0-ra vezettünk, majd Rybanska Natasa használt ki egy emberelőnyt.

Keszthelyi növelhette volna az előnyt egy megúszás után, de a labda megállt a képzeletbeli gólvonalon. Ezután Új-Zéland szépített Emmerson Houghton bombájával, 4-0 helyett 3-1 volt az eredmény. Azért nem váratott magára sokat a negyedik gólunk, Gurisatti Gréta volt eredményes fórból, viszont azonnal jött a válasz az üresen hagyott Morgan McDowalltől. Így ért véget az első negyed, amelynek a végén több hiba is becsúszott, de magabiztosan őriztük az előnyt.

Keszthelyi Rita a gólok mellett a gólpasszokból is kivette a részét Forrás: MTI/Kovács Tamás

A második játékrész Vályi győztes sprintjével, valamint Keszthelyi tökéletes ejtésével indult, visszaállt háromra a különbség, amit Gangl védése őrzött meg. Aztán egy páros kiállítás után Vályi is beköszönt Keszthelyi pazar átadásából, Gangl pedig továbbra is remekelt a kapuban.

Szilágyi lett az első kétgólosunk egy jó megúszás után, megint megnyomtuk a negyed elejét.

Keszthelyi egy bődületes bombával csatlakozott Szilágyihoz, a labda a hátsó vasról vágódott ki, 4-2-ről lett 8-2 az eredmény. A védekezés összeállt, Új-Zéland csak a negyed utolsó percében tudott betalálni Bernadett Doyle révén.

Leimeter Dóra némileg szerencsés góljával kezdődött a második félidő, aztán lőtt egy irgalmatlan nagyot is a rövid sarokba. A meccs első ötméteresével próbált zárkózni a szigetországi csapat, Houghton is kettőnél járt. A következő támadás után már Vályi is, aki nem vacakolt sokat Illés Anna passza után. Majd Keszthelyi szerzett labdát, amivel parádés sprintet vágott le, és meg sem állt a kapuig, valamint a gólig. 12-4 volt ide, már csak a különbség volt a kérdés.

Könnyedén jutott tovább a női pólóválogatott Forrás: MTI/Kovács Tamás

A negyedik negyedre Bíró Attila kapust cserélt, Magyari Alda állt be, aztán az előző felvonáshoz hasonlóan ezt is Leimeter találata nyitotta, csak most nem ő, hanem Illés folytatta a gólgyártást, a különbség elérte a tízet. Magyari védéssel szállt be a meccsbe, Keszthelyi pedig négyre növelte saját góljainak számát. Kaitlin Howarth is hozzászólt egy bombával, majd Csabai Dóra is meglőtte elsőjét a meccsen. Az új-zélandiak egy ötöst is kihagytak a meccs végén, mi viszont nem álltunk le, Gurisatti talált be ismét. Az utolsó percben McDowall megint eredményes volt centerből, de ez természetesen semmit nem változtatott a lényegen.

A magyar válogatott magabiztos, 17-6-os győzelmet aratott a nyolcaddöntőben, és bejutott a negyeddöntőbe, ahol Olaszországgal találkozik.

Végeredmény, női vízilabda világbajnokság, nyolcaddöntő:
Magyarország - Új-Zéland 17-6 (4-2, 4-1, 4-1, 5-2)
A magyar csapat gólszerzői: Keszthelyi 4, Leimeter 3, Gurisatti, Szilágyi, Vályi 2-2, Csabai, Illés, Parkes, Rybanska 1-1.

A mérkőzés után a válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila elmondta, miért volt számára különleges ez a meccs:

Hasznos is volt, mindenképpen többet használt, mintha ehelyett két órát edzettünk, vagy lábtempóztunk volna, ráadásul a taktikai dolgokat jó százalékban sikerült megvalósítani. Aztán hétfőn kiderül, hogy sikerül-e előnyt kovácsolni abból, hogy egy ilyen meccsel kezdtük az egyenes kieséses szakaszt."

A két gólt szerző Szilágyi Dorottya szerint a megőrülést kell elkerülni a továbbiakban:
"Egyrészt az önbizalmunknak is fontos volt ez a meccs, másrészt nekünk nem tesz jót, ha három napig nem játszunk. Voltak rosszabb periódusaink is, megint kijött belőlünk az őrület, hogy ha másképp fújnak a bírók, azt kevésbé bírjuk, még nem tudtunk hozzájuk alkalmazkodni, és a tempó diktálása helyett megőrültünk. Az oroszok után nem volt időnk szomorkodni, készülni kellett erre, ahogy most az olaszokra fogunk. A két jó lövőjüket kell kivenni a mérkőzésből, és mindenképp csapatként kell működnünk. Éremért, olimpiai kvótáért jöttünk, ez a lényeg."