Vágólapra másolva!
A magyar női vízilabda-válogatott 12-10-es vereséget szenvedett Hollandia ellen a világliga szuperdöntőjének negyeddöntőjében, ezzel egyelőre még nem tudta kvalifikálni magát az olimpiára. Bíró Attila együttese jól kezdett az Európa-bajnok ellen, de a második negyedben fordítottak a hollandok, innentől pedig csak futni tudtunk az eredmény után.

Az első igazi tétmérkőzés várt pénteken a Duna Arénában a magyar női vízilabda-válogatottra a világliga nyolccsapatos szuperdöntőjében. Ugyan három csoportmeccset már lejátszott Bíró Attila együttese (vereség az Egyesült Államokkal, majd Oroszországgal szemben, végül egy győzelem Kanada ellen), de a kvartettekből mindenki továbbjutott, csak a kiemelés volt fontos. A három megszerzett pont a B-csoport harmadik helyére volt elég, ami azt jelentette, hogy az A-csoport második helyezettje, az Európa-bajnok Hollandia volt Keszthelyi Ritáék ellenfele a negyeddöntőben.

A tét nem volt kicsi, ugyanis a szuperdöntő győztese automatikusan kijut a 2020-as tokiói olimpiára.

Az már délután eldőlt, hogy az egyik elődöntőben Olaszország találkozik Oroszországgal (igaz, óvás miatt az Olaszország-Kanada meccs utolsó negyedét újra kellett játszani később), a magyar-holland mérkőzés győztesére pedig az amerikai-kínai csata továbbjutója vár szombaton.

Vályi Vanda sikeres ráúszásával indult a negyeddöntő, de az első támadást nem sikerült góllal befejezni, sőt, Parkes Rebeccát még ki is állították, amit viszont kivédekeztünk, ehhez kellett egy bravúr Gangl Edinától, de a túloldalon Laura Aarts is bemutatott egyet.

Szücs Gabriella lőtte az első gólt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Keszthelyit is kiszórták a bírók, Gangl viszont továbbra is állta a sarat.

A harmadik magyar támadásból megszületett a meccs első gólja, Szücs Gabriella volt eredményes átlövésből, a hollandok pedig hiába kapták folyamatosan a fórokat, nem tudtak ezekkel élni.

Nem sokkal később Gyöngyössy Anikó csavart centerből a holland kapuba, 2-0-ra vezettünk, miközben továbbra is remekül védekeztünk. Öt perc elteltével 4-0 volt a kiállítások aránya - nem ide -, majd ötmétereshez jutott a magyar csapat, de Garda Krisztina Aartsba lőtte a labdát. Kár érte, egy 3-0-s kezdés sokat jelentett volna.
Két perccel a negyed vége előtt Vivian Sevenich megszerezte a hollandok első gólját, egy lefordulás után egy az egyben maradt Gangllel szemben, és nem hibázott. Ahogy Maud Megens sem, aki egy ötméterest értékesített a következő támadásban. Az utolsó percben mindkét csapat elpuskázott egy-egy komoly helyzetet, így 2-2-vel ért véget az első játékrész.

Vályi duplázott a sprintnél, amiből Keszthelyi lőtt gólt, de sajnos belefújtak, majd a csapatkapitány a kapufára ejtett egy megúszás után. A hollandok is sokszor tudtak megúszni, Megens is egyedül vihette a labdát Ganglre, és be is lőtte, fordítottak a vendégek.

Szerencsére nem törtünk meg, Gyöngyössy lemásolta az első gólját, azonnal egyenlítettünk.

Az emberelőnyös védekezés továbbra is parádés volt, akárcsak Gangl, de sajnos mi sem tudtunk élni az első (!) létszámfölényes lehetőséggel. Ezt meg is bosszulta az Európa-bajnok, Iris Wolves centermunkája ért gólt. Aztán megint kihasználatlanul hagytunk egy fórt, Megens viszont belőtte a hollandokét, már kettővel vezettek, miközben mi folyamatosan naggyá tettük Aartsot.

Laura Aarts remekelt a holland kapuban Fotó: Szabó Gábor - Origo

Bíró Attila időt kért, de ez sem segített az emberelőnyös játékon és a befejezéseken. A vendégek viszont annyit gyakorolhatták a meccsen, hogy a második negyed végén elkezdett működni, Sevenich is gólra váltott egy fórt, mi pedig kaptuk a kontrákat. Maradjunk annyiban, hogy nem élveztük a hazai pálya előnyét, de nem ezen múlott. Gurisatti elrontott egy megúszást, pedig visszajöhettünk volna mínusz kettőre a szünet előtt, de nem sikerült, 6-3-ra vezetett Hollandia.

Vályi harmadszor is elhozta a labdát, majd kaptunk egy fórt, és bár elsőre felső léc lett belőle, de Tóth-Csabai Dóra kíméletlenül bevágta a kipattanót.

Nagyon kellett! A hollandok is érezték a nyomást, Bente Rogge pattintott a szélről a kapuba, visszaállt a háromgólos különbség. Aztán Szilágyi Dorottya is megvillant egy hatalmas bombával, Aarts csak belekapni tudott. Három és fél perccel a negyed vége előtt ismét ötmétereshez jutott Hollandia, és Brigitte Sleeking sem hibázott, majd egy emberelőnyt is kihasznált az Európa-bajnok csapat (technikailag kiegészültünk ugyan, de még nem ért vissza Illés Anna), Maartje Keuning szélről leadott lövését Gangl csak a képzeletbeli gólvonal mögül tudta kiszedni. Aztán végre mi is lőttünk egyet fórból, Keszthelyi szerezte meg első gólját.

Keszthelyi Rita a harmadik negyedben talált be először Fotó: Szabó Gábor - Origo

A következő támadásnál Parkes Rebeccát cserével végleg kiállították, de mi támadhattunk emberelőnyben, aminek a végén Keszthelyi pattintott be egy ötméterest. Az utolsó támadás egy Gangl-védéssel zárult, így egy gólt ledolgoztunk a hátrányból ebben a negyedben.

A negyedik egy újabb sikeres Vályi-sprinttel kezdődött, majd ugyanő lőtt irgalmatlan nagy gólt rossz kéz szélről! Ez megtetszett Nomi Stomphorstnak, ő is megtette ugyanezt, bár neki volt egy kis szerencséje is azzal, ahogyan átjutott a labda Gangl Edinán.

Nem engedte közelebb a magyar csapatot a holland, amely aztán még növelni is tudta előnyét Wolves emberelőnyös góljával.

Persze nem adtuk fel, Szilágyi is betalált fórból, amit egy Gangl-védés követett a túloldalon. Szűk három perc volt ekkor hátra, viszont nem tudtunk gólt szerezni, ellentétben Bente Roggéval, de erre szinte azonnal válaszolt Gyöngyössy.

A folytatásban viszont már nem sikerült egyenlíteni, a hollandok 12-10-re megnyerték a negyeddöntőt, és ők jutottak tovább, ezzel megmaradt az esélyük arra, hogy megnyerjék a tornát és kvalifikálják magukat a tokiói olimpiára.

Végeredmény, női vízilabda-világliga szuperdöntő, negyeddöntő:
Magyarország - Hollandia 10-12 (2-2, 1-4, 4-3, 3-3)
A magyar csapat gólszerzői: Gyöngyössy 3, Keszthelyi, Szilágyi 2-2, Szücs, Tóth-Csabai, Vályi

A magyar válogatott szombaton és vasárnap az 5-8. helyért játszhat a tornán.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila a vereség után is előre tekint:

"A harmadik negyedben feljöttünk egy gólra, de utána volt 1-2 felelőtlen egyéni hibánk elöl és hátul is, a holland válogatott pedig annál jobb, hogy ezeket ne bosszulja meg. Nem mutattak extrát, felkészültünk belőlük, a játékvezetés lepett meg, egyik irányba sem engedték a kontaktot. Szóltak, hogy erre számítsunk, de nem tudtunk ehhez alkalmazkodni, nekik jobban sikerült.

Bíró Attila (b3) tudja, mire fogja használni a szuperdöntő helyosztóit Fotó: Szabó Gábor - Origo

A csapatkapitány Keszthelyi Rita szerint a védekezésen rengeteget kell még dolgozni:

"A kapott 12 gól döntött, erről beszéltünk a többi meccs után, a csoportmeccsek alatt 40-et kaptunk, ez rengeteg. Az elmúlt években mindig össze tudtunk kotorni 9-10 gólt, de ha ennél többet kapunk, akkor nem nyerhetünk. Most is sok könnyű gólt ajándékoztunk, de kaptunk szerencsétleneket is, amik demoralizáltak. Ismét sok volt a lefordulás, amiket ők belőttek, mi viszont kihagytuk.

Szilágyi Dorottya volt talán a leginkább elkeseredve:

"Nem az 5-8. hely volt a cél, természetesen csalódottak vagyunk. Nagy hülyeségekből kaptunk buta gólokat, mi megszakatunk elöl, ők viszont könnyedén szerezték a sajátjaikat, csak magunkat hibáztathatjuk. Reméltük, hogy ma végre összeáll a védekezésünk, de sajnos nem sikerült.