Vágólapra másolva!
Három hét alatt hat mérkőzést játszott a magyar női röplabda-válogatott az Európa-ligában. Szakmáry Grétáék Franciaországot és Ausztriát kétszer is legyőzték, míg Horvátország ellen két alkalommal vereséget szenvedtek. Ami biztos, hogy a budapesti Eb két hónap múlva kezdődik. Ami kérdés, sikerül-e megtölteni (ötször) a Papp László Arénát a magyar válogatott meccseire? Ennek a csapatnak most a leginkább a sok reklámra és a jó marketingre lenne szüksége. 

Sokat tett a belga kapitány

Jan De Brandt csapata bemutatta, hogy kiváló tartással rendelkezik. Franciaországban és Ausztriában is egy remek hangulatú mérkőzésen sikerült idegenben nyerni az Európa-ligában. A magyar válogatott Németországban légióskodó centere, Nagy Eszter a franciák elleni meccs után megjegyezte,

hogy minél jobb hangulat van egy találkozón, annál jobban fel tud pörögni a csapat.

Azok a játékosok, akik kevesebbet játszottak a szezonban, formán kívül voltak vagy sérüléssel küzdöttek, jó játékot nyújtottak a sorozatban. Szakmáry Gréta kevés játékpercet kapott a német klubjában, ennek ellenére a Franciaország elleni hazai találkozón a meccs emberének választották. Tálas Zsuzsanna saját bevallása szerint formán kívül játszott az elmúlt két szezonban, de miután bejelentették, hogy a következő szezonban Kaposváron folytatja, a bejelentést követő Ausztria elleni meccsen a mérkőzés egyik legjobbja volt. Pekárik Eszter kisebb sérülést szenvedett a horvátok elleni idegenbeli találkozón, és rövidebb pihenőre kényszerült. A sorozat utolsó meccsein már újra a szövetségi kapitány rendelkezésére állt, és Ausztria ellen már a mérkőzés legjobbja volt.

Az Európa-liga-mérkőzések során Jan De Brandt kiváló formába hozta a játékosokat.

Jan De Brandt elégedett a válogatott az eddigi szereplésével Forrás: MTI

Jobb marketing kell, hogy az Eb-n telt ház legyen

A 2015-ös és 2017-es Európa-bajnokságon szereplő válogatottak vezérei hiányoznak a csapatból. Horváth Dóra már korábban visszavonult, Dobi Edina a válogatott csapatvezetőjeként dolgozik, míg Pallag Ágnes az Európa-liga első találkozóján még játszott, de a későbbiekben már sérülés miatt nem állhatott a válogatott rendelkezésére. Jelenleg

Szakmáry Gréta mellett nincsen a válogatottnak olyan vezére, aki játékával vagy jelenlétével átlendíthetné a csapatot a holtpontokon.

A remek csapategység a magyar válogatott egyik legnagyobb fegyvere Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Czagány Balázs

Az Európa-liga három hazai meccsét sorrendben Nyíregyházán, Kaposváron és Budapesten rendezték.

Egyik találkozón sem érte el a szurkolói létszám az 1500 főt, ami azért kínos, mert augusztusban Budapest rendezi az Európa-bajnokságot.

A szervezőknek a következő két hónapban nagyon nehéz feladatuk lesz, hogy megtöltsék nézőkkel az Arénát. Sokkal jobb marketing és több reklám kellene ennek a csapatnak, amely - mint azt írtuk - jobb teljesítményt nyújt, ha nézők előtt játszik.

Az Eb-ellenfelek eddigi teljesítményei

A budapesti Eb-n Észtországgal, Romániával, Azerbajdzsánnal, Horvátországgal és Hollandiával szerepel egy csoportban a magyar válogatott.

Hollandia jelenleg is a Nemzetek Ligájában szerepel, és a játékoskerete alapján kimagaslik a csoportból.

Horvátországtól kétszer is vereséget szenvedtek Szakmáryék az Európa-ligában, Azerbajdzsán viszont hat vereséggel zárta a sorozatot. Észtország és Románia az Európa-liga ezüst divíziójában felemásan szerepelt, de azt nem tudni, hogy inkább a fiatal játékosok tesztelésére vagy az Eb-felkészülésre fókuszáltak.

Egy biztos, nagyon kemény mérkőzéseket fog játszani a magyar női röplabda-válogatott az Európa-bajnokságon.