Vágólapra másolva!
Péntek este a női kosárlabda-bajnokság döntőjének első mérkőzésén a címvédő Sopron Basket 74-60-ra legyőzte az Aluinvent DVTK együttesét a soproni Novomatic Arénában.

A Sopron remekelt az előző idényben, hiszen a Magyar Kupa ezüstérme mellett megnyerte a bajnokságot, az Euroligában pedig döntőt játszott. Az idei szezonban még nem talált legyőzőre a hazai mezőnyben, márciusban megnyerte a Magyar Kupát, az Euroligában pedig a negyedik helyen végzett.

Roberto Iniguez csapata volt a döntő toronymagas esélyese Forrás: FIBA

Roberto Iniguez együttese a rájátszás során a Cegléd és a ZTE testén keresztül jutott be a fináléba. Cziczás László csapata előbb az NKE-FCSM Csatát, majd a CMB CARGO UNI Győrt búcsúztatta. A két együttes kétszer találkozott a bajnokság alapszakaszában, egyszer pedig a Magyar Kupa elődöntőjében, és mindhárom alkalommal soproni siker született, így a miskolciaknak lett volna miért visszavágniuk a fináléban.

A Sopron kezdte jobban a mérkőzést.

Candice Dupree már az első percben bedobott két duplát, majd Queralt Casas értékesített két büntetőt, így a hazaiak gyorsan elhúztak hat ponttal. A miskolciak első pontjaira csaknem három percet kellett várni: Chanel Mokango dobott be két büntetőt, azonban az ellentámadásból Yvonne Turner azonnal dobott egy gyönyörű tempót. Ezt követően a DVTK eladott egy labdát, Casas pedig értékesített egy könnyű ziccert (10-2), így Cziczás László időt kért, hogy felrázza csapatát, amely belealudt a meccsbe.

Cziczás László csapata az idei szezonban még nem tudta legyőzni a Sopront Forrás: dvtk.eu

A miskolciak a rövid taktikai értekezlet után megérkeztek a meccsbe. Shatori Walker összehozott öt pontot, de gyorsan begyűjtött három személyi hibát is, ezért Cziczás László le is hívta a pályáról. Másfél perccel a vége előtt Maja Skoric dobott két könnyű ziccert, így a DVTK feljött öt pontra. Ekkor a kispadnál őrjöngő Roberto Iniguez kérte ki az idejét, de első negyed végén maradt az ötpontos különbség a két csapat között.

A második negyed Casas triplájával indult, majd Skoric értékesített két büntetőt. A 12. percben a gólpasszkirály Medgyessy Dóra begyűjtötte harmadik személyi hibáját, így Szabó Fanni érkezett a válogatott irányító helyére. Ezt követően megálltak a csapatok a pontgyártás tekintetében, majd a 15. percben a soproni Dubei Debóra dobott egy triplát, ezzel 11 pontosra nőtt hazaiak előnye. Egy perccel később, 14 pontos miskolci hátránynál Medgyessy visszatért a pályára, Skoric pedig faragott a hátrányból egy gyönyörű triplával (31-20).

Dubei Debóra remekül szállt be a mérkőzésbe Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egy perccel a második negyed vége előtt a hazaiak legjobbja, Casas sokkolta a vendégeket egy gyönyörű tempódobással, ekkor Cziczás László ismét időt kért. A rövid folytatásban, a 13 pontnál járó Skoric egy középtávolival szépített, azonban a Sopron Basket 11 pontos előnnyel mehetett a szünetre.

Medgyessy Dóra, a DVTK játékosa a szünetben kiemelte, hogy megilletődötten kezdték a döntőt.

Ezt a számok is igazolják, ugyanis a miskolciak az első félidőben csak négy távoli dobással próbálkoztak a hárompontos vonalon kívülről, azon belül pedig 27 dobásukból csak hét volt sikeres.

A harmadik negyed miskolci kosárral indult, majd Határ Bernadett beszedte a harmadik személyi hibáját. A válogatott játékos leült a padra, de ez sem sokat segített a DVTK-n, ugyanis a soproniak remekül védekeztek, különösen Casas végzett óriási munkát, aki nem csak a pontszerzésben, hanem az emberfogásban is kimagaslót nyújtott. A folytatásban becsülettel ment előre a DVTK, különösen Chanel Mokango volt aktív, de amint pontot szereztek a vendégek, a hazaiak szinte azonnal válaszolni tudtak, így magabiztosan tartották a tízpontos különbséget.

Medgyessy Dóráék rengeteg hibával játszottak a bajnoki címvédő otthonában Forrás: dvtk.eu

A harmadik negyedre kezdett elfogyni a Diósgyőr, nem csoda, hiszen a vendégcsapatból csak Mokango, Walker és Skoric szerzett pontot, míg a soproni csapatból 18 pont érkezett csak a kispadról. A folytatásban a Sopron Basket játékosai sokkal jobban lepattanóztak. Casas triplája után már 15 pontos volt a különbség, amiből a vendégek Walker utolsó másodperces büntetőjével tudtak csak faragni.

A negyedik negyed elején feliratkozott a pontszerzők közé a negyedik diósgyőri játékos: Szabó Fanni dobott egy gyönyörű triplát.

Cziczás László, a DVTK vezetőedzője is beletörődött a vereségbe. Sorra küldte pályára cserejátékosait, míg a 16 pontos Mokangónak pihenőt adott. Három perccel a mérkőzés vége előtt már 17 ponttal vezetett a Sopron, amely láthatóan már takarékolt a hétfőn esedékes második mérkőzésre.

Az utolsó percekben a DVTK-szurkolók is jelesre vizsgáztak:

félmeztelenül táncolva úgy éltették csapatukat, mintha megnyerték volna a mérkőzést. Ekkor már kiengedtek a soproniak, így valamennyit leadtak tetemes előnyükből, de a döntő első meccsét így is simán megnyerték, mert kíméletlenül kihasználták, hogy a miskolciak rengeteg hibával játszottak.

Női kosárlabda NB I, döntő, első mérkőzés
Sopron Basket- Aluinvent DVTK 74-60 (18-13, 17-11, 18-15, 21-21)
Sopron: Casas 18/6, Turner 16/3, Durpee 15, Crvendakics -, Határ 7. Csere: Zahui 13, Dubei 5/3.
DVTK: Medgyessy -, Walker 10/3, Putnina 4, Skorics 22/6, Mokango 18. Csere: Szabó F. 6/3, Kányási -, Zele -, Szücs -, Kiss -.

„Izgatottak voltunk a döntő első meccsén,

de bízom benne, hogy hazai pályán majd meg tudjuk nehezíteni a dolgukat. Azt azért tudni kell, hogy a soproni csapatban világsztárok játszanak, nekünk pedig az is nagy dolog, hogy itt lehetünk" – értékelt a mérkőzés végén a miskolci csapat vezetőedzője, Cziczás László.

„Az egész meccset kontroláltuk. Voltak kisebb-nagyobb hibáink támadásban és védekezésben, de van még időnk a következő meccsig, hogy kijavítsuk őket.

A hétfői meccsen szeretnénk javítani jobban játszani" – mondta a találkozó után Dubei Debóra, a Sopron Basket magyar válogatott játékosa.

Roberto Iniguez úgy nyilatkozott, mintha az ő csapata vesztett volna Forrás: Tóth Zsombor

„Nagyon rossz meccset játszottunk. Nem voltam elégedett a csapatommal, se a játékvezetéssel, se a körülményekkel.

– értékelt feldúltan a győztes csapat edzője, Roberto Iniguez.

Az egyik csapat harmadik győzelméig tartó párharc második mérkőzését hétfőn este 18.30-tól a miskolci Generali Arénában rendezik.