Vágólapra másolva!
Vereséggel kezdett a magyar válogatott a Kazahsztánban zajló Divizió I/A-s jégkorong vb-n. A dél-koreaiak szereztek vezetést, amit még Hári János kiegyenlített, de a második harmadtól nem tudtuk érvényesíteni a fizikai erőfölényünket, és az ázsiaiak folyamatosan eredményesen tudtak kontrázni, és 5-1-re megnyerték a nyitómeccset. Pontosabb támadójátékra lesz szükség, ahhoz, hogy a feljutáshoz szükséges bravúrokat el tudjuk érni. 

Megkezdte szereplését a magyar jégkorong-válogatott a divizió I/A-s világbajnokságon Nur-Szultanban, Kazahsztánban. Tavaly májusban, amikor a Nemzetközi Jégkorongszövetség, az IIHF kijelölte a torna helyszínét, még Asztanának hívták a várost, de 2019. március 19-én a leköszönő kazah államfő Nurszultan Nazarbajev tiszteletére átkeresztelték Nur-Szultanra.

2018-ban, a hazai rendezésű világbajnokságon, Hári Jánosék 15 másodpercre voltak attól, hogy idén az A csoportban Kanada és Oroszország szintű ellenfelek ellen játszhassanak,

de sajnos a britek egyenlítettek, és megszerezték a szükséges, rendes játékidő alatti döntetlent, amivel ők jutottak fel a legmagasabb osztályba.

A magyar válogatott pozitív előjelekkel várhatta a világbajnokságot, Lengyelországot kétszer, Szlovéniát és a briteket is egyszer sikerült legyőzni. Egyetlen rossz hír érkezett a jégkorongosaink háza tájáról, Jarmo Tolvanen betegség miatt nem utazhatott el a kazah fővárosba, helyettese Majoross Gergely irányítja a tornán a kispadról az együttest.

Jarmo Tolvanen, a magyar válogatott szövetségi kapitánya (k) helyett Majoross Gergely (b) irányítja a válogatottat a kispadról a vb-n Forrás: MTI/Czagány Balázs

Magyar szempontból emberelőnyökkel kezdődött a találkozó, de két koreai kiállítás között Hári Jánosnak is le kellett mennie a jégről két percre. Látszódott a csapatok óvatosságán, hogy ez csak az első meccs a tornán. Az 5. percben Erdély Csanád villant először, a játékvezetők videózás után megállapították, hogy csak a kapuvasat találta el a csatár. A harmad hajrájáig nem jegyezhettünk fel nagyobb helyzetet, a 15. percben egy villámgyors akció után Sin Szang Hun megszerezte a vezetést az ázsiaiaknak, de szinte a következő támadásból Hári János ki is egyenlített, így döntetlennel vonulhattak a felek a pihenőre.

Rosszul kezdődött a világbajnokság Sofronék számára Forrás: Photo: László Mudra - HIIHF/Photo: László Mudra - HIIHF/László Mudra

A második harmad magyar helyzetekkel indult, de egy gyors kontra végén a 22. percben An Dzsin Huj a koreaiaknak szerzett előnyt. A gól után a koreaiak nem álltak vissza, és gyors kontrákkal próbálták növelni az előnyüket.

A 28. percben Wehrs durvaság miatt kapott egy 2+10 perces kiállítást, amit egy gyors góllal büntetett Korea.

1-3-as hátrányban intenzívebb lett a támadójátékunk, de nem sikerült betalálni, így hátrányban vonulhattunk szünetre.

Az utolsó játékrészben sem sikerült a támadójátékon javítani, a koreaiak eredményesen kontráztak, az 50. percben már 5-1-et mutatott az eredményjelző az ázsiaiak javára. Az utolsó 10 percben sikerült több helyzetet is kialakítanunk, Nagy Gergő lábáról át is jutott a korong a gólvonalon, de szabálytalanság miatt nem adta meg játékvezető. Több találat már nem született, Korea 5-1-re legyőzte Magyarországot a nyitómeccsen.

A vereség ellenére maradt esélye a magyar válogatottnak a feljutásra, de már bravúrokra lesz szükség. Folytatás kedden 15.30-tól Fehéroroszág ellen.

Eredmény, 1. forduló:
Koreai Köztársaság-Magyarország 5-1 (1-1, 2-0, 2-0)
gól: Sin Sz. V. (16.), An (22.), Kim Sz. V. (29., 50.), Kim K. Sz. (49.), illetve Hári (16.)