Vágólapra másolva!
A Swietelsky-Békéscsaba 3-0-s vereséget szenvedett a női röplabda CEV-kupa elődöntőjének visszavágóján a Busto Arsizio vendégeként, így az olasz sztárcsapat jutott be a sorozat fináléjába. Az ötszörös magyar bajnok így is története legjobb eredményét érte el és büszke lehet a szereplésére. A kiesés azonban csak másodlagos, ugyanis a harmadik játszmában a fiatal magyar válogatott Szedmák Réka súlyosnak tűnő sérülést szenvedett.

"Innen szép nyerni" - mondhatták a Swietelsky-Békéscsaba játékosai és a stábtagok a Busto Arsizio elleni CEV-kupa elődöntőjének visszavágója előtt. Az ötszörös magyar bajnok komoly hullámvölgybe került a St. Raphael elleni sikeres negyeddöntő után, az elmúlt négy meccséből hármat elveszített, ráadásul egyszer sem tudott szettet nyerni. Ezek közül az egyiket egy héttel ezelőtt az olasz sztárcsapat ellen, hazai pályán, úgyhogy az olaszországi mérkőzésen szinte csak a csodában lehetett bízni. Ráadásul a felkészülést olyan "apró" problémák is hátráltatták, mint a MEVZA-kupa (Közép-európai Liga) négyes döntője körül kialakult botrány, amelynek rendezését a szervezet egy csettintéssel elvette a csabaiaktól, akik szerettek volna otthon címet védeni. Sportoló legyen a talpán, aki az ilyen eseményeket teljes mértékben ki tudja zárni.

A BRSE egyébként már azzal is történelmet írt, hogy bejutott az elődöntőbe Európa második legerősebb kupasorozatában, olyan óriásokkal együtt, mint a tavalyi BL-döntős román Alba Blaj (amely a csabaiak meccse előtt már biztosította részvételét a fináléban, miután otthon is legyőzte 3-0-ra a szintén román Stiinta Bacaut), vagy éppen a Busto, amely 2010-ben és 2012-ben is megnyerte a CEV-kupát, és idén is ez az elvárás náluk.

Magyar csapatként legutóbb a Vasas járt ilyen magasságokban még 1996-ban.

Körülbelül 2500 néző jelent meg az európai röplabda egyik fellegvárának számító PalaYamamayban, közülük mintegy 20-an érkeztek Békéscsabáról. Viszont nem volt ott Uybi, a csapat kabalamacskája, aki a csarnokban lakik és szentként tisztelik. A délelőtt edzést még megnézte, de a mérkőzésre már nem volt kíváncsi - legalábbis ezt hittük.

Uybi végül a meccsre is benézett egy pillanatra Forrás: Origo

Jókora hangzavarban indult a találkozó, eleinte jól tartotta magát a Békéscsaba, amely óriási mezőnymunkát végzett, a küzdéssel nem volt baj. Amikor már úgy tűnt, az olasz sztárcsapatnak sikerül ellépnie, a BRSE jóval koncentráltabb lett támadásban, valamint Szofija Medics vezetésével a blokk is elkezdett működni.

A magyar bajnok 9-9-nél utolérte ellenfelét, jelezve, hogy egyáltalán nem tett le a csodával határos továbbjutásról.

Ekkor sebességet váltott a Busto, ráadásul a BRSE is elkezdett hibázni, 14-11-es hátrányban Bogdan Paulnak időt kellett kérnie. Erre két ponttal válaszolt a magyar csapat, amely továbbra is szorosan üldözte a hazai együttest, de a kulcspontokat nem tudta megnyerni, pedig többször is volt lehetősége egyenlíteni.

Végig nagy szívvel játszott a Békéscsaba Forrás: Kuti István

Ehhez képest a Busto Arsizio lépett el, majd öt szettlabdához jutott, de az első kettőt hárította a BRSE. Marco Mencarelli is kikérte ekkor az idejét, majd egy jó Nikoleta Perovics-blokkal a harmadik is kimaradt, de a negyediknél Kszenija Ivanovics hozzáért a hálóhoz, így 25-22-re behúzta az első játszmát a Busto Arsizio.

Két Yamamay-ponttal indult a második szett, de Lucija Mlinar és Perovics megoldásaival gyorsan egyenlített a BRSE, amelynek innentől kezdve zsinórban három szettet és az aranyszettet is meg kellett nyernie. Egy outtal először került előnybe a Csaba, viszont ekkor megint előjöttek a ki nem kényszerített hibák, hogy aztán megint zsinórban három pontot szerezzen a magyar bajnok.

A lengyel Kaja Grobelna volt a Busto legeredményesebb játékosa az első két szettben Forrás: Kuti István

Ez a hullámzás kiválóan tükrözte a csapat teljes idényét. Akárcsak az előbb, most is 9-9-nél egyenlített a Békéscsaba, és ugyanúgy az olaszok kapitánya, Alessia Gennari szerezte vissza a vezetést. Molcsányi Rita hatalmas mentését a helyiek is elképedve nézték, de sajnos nem ért pontot, a különbség megint háromra nőtt, jött is Bogdan Paul időkérése. Mínusz ötnél beállt a 18 éves Glemboczki Zóra is, aki egy remek nyitásfogadással mutatkozott be, amiből Medics csinált pontot.

A hátrány két pontra csökkent, Mencarelli is időt kért.

Sajnos ezután felpörgött a Busto, és a meccs addigi legnagyobb különbségségét építette ki, amikor hét szettlabdához jutott. A másodikat értékesítette is az olasz együttes, amely ezzel a megnyert játszmával biztosította helyét a CEV-kupa döntőjében. Hatalmas örömünnep vette kezdetét, de természetesen a mérkőzést ettől még be kellett fejezni.

A piros mezes Busto Arsizio lesz az Alba Blaj ellenfele a CEV-kupa döntőjében Forrás: Kuti István

Mencarelli fennhagyta a kezdőcsapatát a harmadik szettre is, de a BRSE is szerette volna legalább becsületből megnyerni a meccset. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, aztán 8-5-ös Busto-vezetésnél Uybi is előkerült, akit az egész csarnok örömmel üdvözölt. Végül kikísérték a kabalacicát, és folytatódhatott a meccs. A kis közjáték jobban megzavarta a Békéscsabát, amely jókora hátrányba került,

ráadásul 15-9-nél a 17 éves Szedmák Réka egy ártalmatlan szituációban rosszul lépett, letapadt a lába, ami után ölben kellett levinni a pályáról, első ránézésre súlyos sérülést szenvedett.

Innentől kezdve már mindkét együttes csak túl akart esni a maradék játékon, 24-11-nél a meccsért szervált a Busto, és ezt már elsőre megcsinálta az olasz csapat. A helyi ünnep tehát folytatódhatott, a Békéscsaba számára pedig ez a pont egy történelmi kupamenetelést zárt le, amelyre még évekkel később is emlékezni fognak azok, akik átélték.

Végeredmény, női röplabda CEV-kupa elődöntő, visszavágó:
Unet e-work Yamamay Busto Arsizio (olasz) - Swietelsky-Békéscsaba 3-0 (22, 18, 11)
Továbbjutott: a Busto Arsizio, kettős győzelemmel

Szedmákot a mérkőzés után kórházba szállították, vele tartott Baran Ádám klubelnök is. Érthető módon Bogdan Paul is a balszerencsés esetről beszélt:

A Busto volt a párharc és a mérkőzés esélyese, jól játszottak, de szerintem többnyire mi is. Talán a múlt heti, első szettbeli teljesítményünket is felülmúltuk, a szombati Vasas-meccsről nem is beszélve, de az persze teljesen más helyzet volt. Tetszett, hogy harcoltak a lányok, és végre megint láttam, hogy hisznek magukban. Fontos, hogy innentől fejben már csak egy célra konceltrálhatunk, de ehhez maximális fókusz kell mindenkitől, és akkor újra visszatérhetünk a jó útra."