Vágólapra másolva!
Nem túlzás, ha azt mondjuk, csodára van szükség a Swietelsky-Békéscsaba női röplabdacsapatának ahhoz, hogy bejusson a CEV-kupa fináléjába, ezzel tovább javítsa saját rekordját. Ráadásul a hatalmas bravúrt idegenben kellene végrehajtani az olasz sztárcsapat, a Busto Arsizio ellen, amely az első mérkőzésen 3-0-ra győzött Békéscsabán. De láttunk már csodákat.

A második legerősebb európai kupasorozat sorsolásakor a BRSE vezetősége arról álmodhatott, hogy a csapat bejut a legjobb négy közé, ezzel történelme legnagyobb sikerét elérve. Aztán rögtön az első mérkőzésen, a Himik Juzsnyij otthonában jött egy 3-1-es pofon, de a lányok a visszavágón teljesen másik arcukat mutatták, a sima 3-0 után az aranyszettet is behúzták. Jöhetett a svájci Pfeffingen, amelyet kettős győzelemmel (2-3, 3-1) búcsúztatott az ötszörös magyar bajnok.

A következő ellenfél a francia Saint-Raphael volt, amelyet itthon szetthátrányból győzött le (3-2), a visszavágón pedig erődemonstrációt tartva (0-3) bizonyította be, hogy helye van a CEV-kupa legjobb négy együttese között.

Ezzel teljesült az eredetileg meglehetősen merésznek tűnő célkitűzés, ami egyébként legutóbb 1996-ban sikerült a Vasasnak.

Azt már az elején lehetett tudni, hogy az elődöntőben az olasz sztárklub, a Busto Arsizio lesz az ellenfél, tele világklasszis játékosokkal, amelynek a sorozat megnyerésén kívül bármely más eredmény kudarc lenne. Az is világos volt, hogy az esélyesség terhe semmiképp nem nyomhatja a csabaiak vállát, nekik itt nincs veszíteni valójuk. Mondhatnánk, hogy a hazai 0-3 papírforma eredmény volt, de némi hiányérzet mégis maradhatott azokban, akik látták a mérkőzést, mert tudják, hogy a BRSE képes annál jobb játékra is.

Így edzettek a lányok a mérkőzésnek otthont adó PalaYamamayban:

A csapat egyébként a franciaországi győzelem óta kisebb hullámvölgybe került, ugyanis még azon a héten 3-0-ra elveszítette a Magyar Kupa döntőjét a Nyíregyháza ellen, aztán ugyan a Haladást legyőzte 3-0-ra, de ezt a Busto elleni 0-3, majd a Vasas otthonában ugyanilyen arányban elszenvedett vereség követte. Bogdan Paul vezetőedző szerint a Fatum elleni finálé még mindig hatással van a csapatra:

Fel kell nőnünk, napról napra, edzésről edzésre újraépíteni magunkat, ezek a lányok pedig profik és képesek erre. Remélem, ma már lesz ennek nyoma, szeretném, ha egy jó meccset játszanánk a lehetőségeinkhez mérten. Természetesen a Busto egyértelmű favorit, de hinnünk kell magunkban és a csodában, láttunk már ilyenekre példát a sportban."

A mérkőzés helyszíne a rendkívül modern, 4500 néző befogadására alkalmas PalaYamamay lesz, ahol már most minden készen áll az összecsapásra. Akárcsak a Békéscsaba, amely a hírek szerint több magyar szurkoló buzdítására is számíthat majd. A CEV-kupa döntőjéhez 3-0-ra, vagy 3-1-re kell nyernie a BRSE-nek, majd az aranyszettet is be kell húznia. A találkozót a Digi Sport 2 20.30-tól élőben közvetíti.