Vágólapra másolva!
Ahol a Ferencváros férfi vízilabdacsapata tavaly elindult, ott nyert: az Európa-kupa és az európai Szuperkupa mellett az összes hazai trófeát elhódította a csapat Varga Zsolt irányításával. Így nem meglepő, hogy a játékosként olimpiai bajnok Vargát a Vízilabdaedzők Világszövetsége a 2018-as év legjobb edzőjének választotta meg. A szakember a DIGI Sport híradójának elárulta, hogy korábban edzőként majdnem visszavonult, de ezek a „dühállapotok" is kellettek ahhoz, hogy letisztuljon benne, valójában mit is akar.

Az elmúlt 5-6 évben Varga Zsolt megjárt mélységeket és magasságokat is edzőként. A Fradival a kiesés ellen is harcoltak, most pedig Európa egyik topklubja a népligeti csapat, de ehhez nagy utat kellett megtenni.

„A jelenlegit szakadékok választják el attól a csapattól, de engem is szakadékok választanak el (korábbi önmagamtól), hiszen az volt nekem az első tapasztalatom. Ez egy fejlődési folyamat volt számomra is, és ebben voltak ezek a mélypontok, amikor azt éreztem, nem biztos, hogy ténylegesen ez az az út, amerre haladnom kell.

De azt gondolom, hogy az ilyen dühállapotok, feszült- vagy mélypontállapotok kellenek az embernek ahhoz, hogy letisztuljon benne, valójában mit akar.

Kicsit kiég az emberből – elnézést, úgy mondom – a hülyeség, a hiszti, és utána megy előre az úton tovább, és onnantól fogva már hozott egy még mélyebb döntést, mint amit előtte hozott. Márpedig ez az én utam, és ezt végig is járom" – mesélte a Sport24-nek Varga Zsolt.

2018 tehát legalább olyan mérföldkő volt Varga Zsolt edzői pályáján, mint a 2000-es év volt a játékoskarrierjében, amikor is olimpiai bajnoki aranyat nyert a válogatottal Sydneyben.

Az edzői munka és a játékospályafutás tényleg teljesen más aspektusa ugyanannak a sportnak. A játékoskarrieremnek tényleg az olimpiai arany volt a csúcspontja, ez a díj pedig nyilvánvalóan ennek az edzői munkának egy kiemelkedő érzelmi állapota, amikor az embernek így elismerik a munkáját."

A Vízilabdaedzők Világszövetsége negyedik alkalommal osztotta ki az év edzője díjat, amely most először került klubcsapatot irányító edzőhöz. Az első két évben Dejan Szavics, a szerb, tavaly pedig Ivica Tucak, a horvát válogatott szövetségi kapitánya lett a legjobb.