Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legdrámaibb Euroliga-mérkőzését játszotta a Sopron Basket a spanyol Salamanca ellen, de nyerni nem tudott, mert a meccs közepén a védekezése teljesen összeomlott. A magyar bajnok húszpontos hátrányból még visszajött, vezetett is, de a végjátékot nem bírta. Yvonne Turner dobott pont nélkül fejezte be a meccset, a Salamanca 68-66-ra nyert.

Bár a meccs nagy kapkodással indult, és a Salamanca borzalmasan dobott, Crvendakics két szép triplája 6-0-s vezetést eredményezett. Az új edzővel és a világbajnok amerikai Jewell Loyddal Sopronba érkező Salamanca csak nézte, ahogy Fegyverneky betörése után 8-0 lett az állás. A Salamanca kidolgozott helyzetek nélkül próbálta meg a kosárszerzést, de semmi nem ment be nekik.

Amikor pedig Zahuinak egy tripla közben vertek oda, és a svéd bedobta mind a három büntetőjét, 11-0 lett az állás.

Ilyen kezdésre eddig nem volt példa az Euroliga 2018-19-es idényében a Sopron részéről. Az Avenida 5 perc 16 másodperc elteltével dobta be az első kosarát, szinte hihetetlen, mennyire rosszul ment a spanyoloknak. Aztán Arrojo ébredt fel, mert a sarokból bevágott egy hármast (11-5), megérkezett a meccsre a Salamanca, 15-9-es magyar vezetésnél Roberto Inigueznek is időt kellett kérnie, mert az első negyed második részét 9-4-re nyerte meg az Avenida.

Egy perc volt még az első negyedből, amikor Robinson gól + faultja után 17-15-re jött fel a Salamanca, majd hamarosan egyenlítettek is, így a 11-0 után ez 6-17-es futás volt a spanyolok részéről.

17-17 volt tehát az első 10 perc után az állás.

Ekkor már nem mentek a kinti dobások, hiába próbálkozott háromszor is ezzel a Sopron. Kezdődhetett tehát minden elölről.

Fegyverneky Zsófia sem tudott segíteni az első félidőben csapatán Forrás: FIBA/Tóth Zsombor

Pontosabban minden úgy folytatódott, ahogy az első negyed közepétől. A Sopron nem tudott pontot dobni, két eladott labdával nyitottuk a második negyedet, a Salamanca 21-17-re átvette a vezetést. Casas kosara törte meg a borzalmas 6-21-es szériát.

Ha azt írtuk, hogy ilyen álomkezdést még nem produkált a Sopron, akkor azt kell mondjuk, hogy ilyen negatív szériában sem volt még a csapat ebben a szezonban.

Óriási gondban volt a magyar bajnokcsapat, amely nem tudott mit kezdeni a spanyolok megkeményedett védekezésével. Újra időt kellett kérni, mert a Salamanca már 7 ponttal vezetett. 10 perc alatt 8 pontot dobott a Sopron, Loyd bevágott egy hármast 19-29 volt az állás, teljesen szétesett a magyar együttes védekezése.

Pillanatok alatt 21-39 lett az állás, mert a Salamanca letámadott, mi pedig eladtuk a labdákat.

Hármat is egymás után. Amióta Roberto Iniguez az edző Sopronban, így még nem játszott ez a társaság.

10 eladott labdánál tartottunk az első félidő 17. percében. Casas triplájával zárult az első félidő, 29-46, nem nagyon vannak szavak arra, ami az első félidőben történt. A második negyedet 29-12-re nyerték a spanyolok, akiknél a világbajnok amerikai Loyd feljavult, a vendégek pedig űrkosárlabdát mutattak be a Novomatic Arénában.

Roberto Iniguez tehetetlenül ácsorgott az oldalvonal mellett Forrás: FIBA/Tóth Zsombor

A kérdés már csak az volt, le lehet-e dolgozni a második félidőben a 17 pontos hátrányt? Nem úgy indult a harmadik negyed, hogy igen. Mivel az teljesen nyilvánvaló volt, hogy a soproni játékosok nem felejtettek el kosarazni. A 23. percben Crvendakics triplájával 38-50, azaz 12 pontra jött fel a Sopron.

De hiába, mert az amerikai válogatott világbajnok játékosát, Loydot nem lehetett tartani, ő egyedül már 19 pontnál tartott a 26. percben.

Három perc volt a harmadik negyedből, amikor a Sopron addig egyetlen értelmezhető játékot nyújtó játékosa, Amanda Zahui bevágott egy hármast, és ezzel 11 pontra jött fel a magyar csapat. Viszont ekkor már 13 eladott labdánál jártunk, és ezek mindig akkor köszöntek be, amikor remény lett volna arra, hogy a Salamanca nyakára másszon a Sopron Basket.

Zahui és a soproni csapat védekezése sem volt az igazi, de a svéd támadásban jól játszott Forrás: FIBA/Tóth Zsombor

Határ Bernadett kosarával nagyon hosszú idő után nézett be 10 pont alá a Sopron, 49-58, azaz 9 pontos hátránnyal zárult a harmadik negyed, amelyet a Sopron 20-12-re nyerte meg. Tehát ebben a játékrészben úgy játszottunk, ahogy megszoktuk a korábbiakban.

Bár azt nem lehetett figyelmen kívül hagyni, hogy a 13 eladott soproni labdából 17 pontot csináltak a spanyolok.

Lehet-e csodát csinálni a negyedik negyedben? Ez volt a kérdés, miközben Fegyverneky két büntetőjével 51-60 lett az állás. A kinti dobások nem mentek, de Crvendakics közeli duplája igen – 53-60. Majd ugyanő jött egy triplával, 56-60, egy harmadik meccs kezdődött az utolsó negyedben.

A harmadik és negyedik negyedben a sárga mezes soproniak újra jól játszottak Forrás: FIBA/Tóth Zsombor

Egyszerűen döbbenetes: 20 pontos hátrányból jött vissza a Sopron és dolgozott le 16 pontot. Az ellenfél edzője ekkor hozta vissza a pályára az amerikai Loydot, akit addig a padon ültetett.

A Sopron egyre keményebben védekezett, a közönség ordított, meccshangulat lett a Novomatic Arénában.

Dupree kosarával 2 pontra jöttünk fel a 34. percben. Ekkor Asurmendi révén a Salamanca dobott egy hármast – a lehető legrosszabbkor, majd Turner ellen a támadásnál lépéshibát fújtak a bírók. 6.38 volt ekkor még hátra.

Turner két olyan labdát adott Határ Bernadettnek, mint az álom, és a center mindkettőt bedobta, 4 perccel a vége előtt 62-63, azaz egyetlen ponttal vezetett a Salamanca. Robinson könnyű ziccert hibázott, majd

Dupree kosarával időtlen idők óta először vezetett a Sopron 64-63-ra.

Elképesztő, amit ezek a lányok a pályán műveltek. Mindezt úgy, hogy Turner nulla ponton állt. Dupree szerencsére nem, az ő duplájával 66-64, miközben Turner egy sima ziccert sem tudott bedobni. Az utolsó 2 perc 66-66-nál kezdődött el.

Casas pontjaira nagy szükség volt a végjátékban Forrás: FIBA/Tóth Zsombor

Meddig lehet fokozni még a drámát? Dupree kísérlete kiszédült, 66-68, 1 perc volt hátra, a világbajnok Loyd kihagyta, jöhetett a Sopron.

Dupree ellen támadóhibát fújtak, ez pedig majdnem végzetesnek bizonyult, csakhogy a magyar csapat kivédekezte a Salamanca támadását.

15,7 másodperc volt hátra, ha nem dob kosarat a Sopron, akkor nem tud nyerni. Duplával hosszabbítás, triplával győzelem jöhetett. Iniguez időt kért.

Zahui hármassal próbálkozott, a labda kiszédült, a Salamanca 68-66-ra nyert.

Ez volt a Sopron harmadik veresége sorozatban, a jövő héten jön a Kurszk elleni idegenbeli meccs, amely semmi jót nem ígér. A Salamanca ellen Turner nem dobott pontot, ezt nem bírta el a csapat, de le a kalappal a Sopron előtt, mert mínusz 20 pontról jött vissza. Ennyi eladott labdával azonban senki ellen nem lehet meccset nyerni.

Női kosárlabda Euroliga, B csoport, 11. forduló: Sopron Basket – Avenida Salamanca 66-68 (17-17, 12-29, 20-12, 17-10.)
A Sopron legjobb dobói: Zahui 19, Crvendakics 18
A Salamanca legjobb dobói: Loyd 19, ELonu 13.

Fegyverneky Zsófia az M4 Sportnak a következőket mondta: „A második negyed hátrányából nagy energiákat emésztve visszajöttünk, de a végjátékban már újra hibáztunk.

A csoportban annyira kiélezett a helyzet, hogy teljesen kiszámíthatatlan, mi fog történni ebben a csoportban. Most a következő, Kurszk elleni meccsre kell koncentrálnunk.”

Aleksandra Crvendakics: „Borzalmas volt a második negyed, a második félidőben mindent megpróbáltunk, de semmi sikerült.

Roberto Iniguez vezetőedző: „A rettenetes második negyed után mindent megtettünk, de nem tudtunk nyerni.

A második negyed megmagyarázhatatlan, ez vezetett ehhez a vereséghez, amelyet gyorsan el kell felejteni.”

Veresége után a Sopron a B csoport negyedik helyén áll, és várja a következő heti, oroszországi túrát.

A DVTK-nak sem sikerült

Kiélezett meccsen 69-65-re nyert a török Galatasaray a DVTK ellen a női kosárlabda Európa Kupa visszavágóján, így kettős győzelemmel, összesítésben 5 pontos különbséggel jutott be a legjobb 8 közé.