Tunézia megküzdött a magyar továbbjutásért, most már rajtunk múlik

handball Horizontal
Egypt's Yahia Omar (2nd R) vies with Tunisia's Marouan Chouiref (2nd L) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II main round handball match between Tunisia and Egypt at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 23, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Egyiptom 30-23-ra legyőzte Tunéziát a dán-német közös rendezésű olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában. Az eredmény azt jelenti, hogy a 18 órakor pályára lépő magyar válogatott így legrosszabb esetben legfeljebb négy góllal kaphat ki Norvégiától (vagy öttel, ha legalább 25 gólt lövünk).

Kiküldött munkatársunk jelenti Herningből.

A két csapat mérkőzése előtt már csak Egyiptomnak volt esélye, hogy megelőzze a mieinket, a pont nélkül álló Tunézia egy győzelemmel is csak a csoport ötödik helyén végezhetett volna. A klubedzőként a Telekom Veszprémet irányító David Davis csapata azonban egy nagy különbségű győzelemmel reális esélyt kaphatott a legjobb nyolc közé kerülésre - azaz, hogy a középdöntős csoport negyedik helyezettjeként pályára lépjen a másik hatos negyedikje ellen az olimpiai kvalifikációs tornára katapultáló 7. hely megszerzéséért.

Egyértelmű volt, hogy a két csapat közül Egyiptom kapta el jobb formában a vébét. Valamennyi, náluk magasabban jegyzett európai ellenfelükkel meglepően szoros meccset tudtak játszani: Dániától hat, Norvégiától négy, Svédországtól pedig három góllal kaptak ki, miközben a magyar csapattal döntetlent játszottak – és éppen ez az eredmény adta meg nekik az esélyt, hogy célba vehessék a hetedik helyet.

Hiába voltak többen a piros mezes tunéziaiak, Egyiptom szája íze szerint alakult a meccs Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Magyar szempontból jól indult a meccs, mert Egyiptom csak a 9. percben, Jehija el-Deraa góljával tudott először vezetni (4-3), Davis pedig a padon jegelte csapata legjobbját, Ali Zein el-Abedint. A félidő közepén, kétgólos tunéziai vezetésnél Davis sort cserélt, de Tunézia a 24. percig tartotta szűkös előnyét, akkor viszont két rossz megoldás után először lépett meg két góllal Egyiptom (8-10). Ahogy gyorsult a tempó, úgy hibáztak egyre többet a tunéziaiak, akik még

a félidő utolsó másodpercében is kaptak egy gólt, így Egyiptom – rövid videózás után – ötgólos előnnyel mehetett szünetre.

Fordulás után beállt ez a különbség, az ellenünk is brillírozó egyiptomi kapus, Mohamed el-Tajar hetest is védett, a játékrész közepén Davis mégis időt kért, amikor a csarnokba megérkező magyar szurkolók "zia-zia-Tunézia" skandálásától hajtott tunéziaiak négy gólra jöttek föl, amiből az 50. percre már csak kettő lett (18-20). Szűk három perccel később viszont már új öt volt közte, mi pedig kezdhettünk izgulni.

Akkor meg pláne, amikor az 55. percben 28-20-as egyiptomi előnyt mutatott az óra.

A végén ebből egy gólt faragtak a tunéziaiak, így Egyiptom héttel nyert, azaz az összevetésben öt gól előnyünk maradt velük szemben, azaz a biztos továbbjutáshoz legfeljebb négy góllal kaphatunk ki. Ha öttel kapnánk ki, akkor a több lőtt gól fog dönteni a magyar és az egyiptomi csapat között. Nekünk most 108 gólunk van, míg az afrikai csapat 132-vel zárta a középdöntőt. Vagyis, ha 25 gólt lövünk, akkor öttel is kikaphatunk.

Eredmény, középdöntő, 3. (utolsó) forduló:
Tunézia–Egyiptom 23-30 (10-15)
Jyske Bank Boxen, Herning, v.: Nacsevszki, Nikolov (macedónok)

A magyar csapat 18 órától lép pályára Norvégia ellen, a találkozót az Origo élő, szöveges tudósításában követhetik.