A német meccsen dől el, hová tartozik a női kéziválogatott

Montbéliard, 2018. december 5. Háfra Noémi (k) kapura dob, mellette Mészáros Rea (b) és a spanyol Mireya González Alvarez a franciaországi női kézilabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzésen a montbéliard-i Axone Arenában 2018. december 3-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Vasárnap 15.00 órától Németország ellen lép pályára a magyar női kézilabda-válogatott a Franciaországban zajló Európa-bajnokságon. Kim Rasmussen csapata jelenleg két ponttal az ötödik a középdöntő 2-es csoportjában, ahonnan az első két helyezett jut a legjobb négy közé, a harmadik pedig az 5-6. helyért játszhat.

Anélkül, hogy újabb nagy terhet pakolnánk az Európa-bajnokságon szereplő magyar női kézilabda-válogatottra, az már most kijelenthető, hogy

a vasárnapi németek elleni meccs vízválasztó lesz.

Győzelem esetén harcban maradunk a legjobb hat közé kerülésért, ha viszont kikapunk, akkor ezektől a helyezésektől már most elköszönhetünk.

Két napja volt kipihenni a magyar válogatottnak a norvégok elleni súlyos vereséget (25-38), máris itt az újabb erőpróba:

vasárnap az ellen a Németország ellen kellene javítani, amely a csoportkörben egy góllal legyőzte Norvégiát.

Nem tűnik egyszerű feladatnak, még akkor sem, ha a magyarhoz hasonlóan a németek is alapos változásokon mentek keresztül a közelmúltban, és egy fiatal, rutintalan együttessel vágtak neki a kontinensviadalnak. Ehhez képest a norvégokon kívül már a cseheket és a spanyolokat is legyőzték, csupán a románoktól szenvedtek vereséget.

A vasárnapi rivális rendkívül gyors kézilabdát játszik, gyakran rögtön a középkezdések után rohanásba kezd,

ezekre mindenképpen figyelnie kell majd a magyar csapatnak. Meg persze a nagyszerű átlövőkre is, hogy a beállókról, Julia Behnkéről és Meike Schmelzerről ne is beszéljünk.

Egyelőre túlteljesíti az előzetes várakozásokat a német női kéziválogatott Forrás: Picture-Alliance/AFP/Marco Wolf

A németek kispadján holland szakember ül, Henk Groener január óta felel a szakmai munkáért, és alighanem hasonló sikereket várnak tőle, mint hazája válogatottjával - Hollandiával világbajnoki ezüstérmet nyert, a 2016-os riói olimpián pedig elődöntőbe jutott.

Franciaországban a csoportból való továbbjutás volt a cél, ezt már most túlteljesítette az együttes.

A magyar csapat másodedzője, Siti Bea a találkozót megelőzően arról beszélt, hogy mindenkitől a maximumra lesz szükség, csak akkor lehet esély a győzelemre.

Nagyon egységes csapat, vannak egyénileg is jó játékosaik, de nem érzem lehetetlen feladatnak a győzelmet."

A németek ellen mindenkitől a maximumra lesz szükség Forrás: MTI/Kovács Tamás

A szövetségi kapitány, Kim Rasmussen is kemény meccsre számít "Fizikailag erős csapatuk van, nagy tempóban mennek az ellenfélre, erőltetik a gyors középkezdéseket, erre mindenképpen megoldást kell találnunk. Annyira azért nem gyorsak, mint a norvégok, de rendkívül erősek.

Nem lesz könnyű megtalálni az egyensúlyt, az biztos, hogy egy az egyben nehezen tudjuk majd megtartani őket."

Ami az egymás elleni mérleget illeti, régen találkozott a két csapat, legutóbb a 2013-as világbajnokság csoportkörében, akkor egy góllal, 27-26-ra bizonyultak jobbnak a németek. A mostanit megelőző Eb-randevú után viszont mi örülhettünk,

a 2012-es szerbiai tornán 24-21-re nyert az akkor még Görbicz Anita vezette magyar válogatott.

Bíró Blankára ezúttal is kulcsszerep hárulhat, aki a kapusok rangsorában a negyedik helyen áll a tornán. Kiss Éva pedig remélhetőleg a német hetes-lövőket is megbabonázza majd, a Győri Audi ETO játékosa 15 büntetőből hatot hárított. A válogatott házi gólkirálya jelenleg Kovács Anna, a Debrecen jobbátlövője 17 alkalommal volt eredményes, míg a legtöbb gólpasszt az Érd irányítója, Tóth Gabriella osztotta ki, szám szerint 15-öt.

Ahogyan azonban a szakmai stáb is említette, mindenkitől a maximumra és a legjobb teljesítményre lesz szükség, akkor meglepetést okozhatunk az előzetesen esélyesebbnek vélt németek ellen.

A találkozó 15.00-kor kezdődik, és ahogyan megszokhatták, az Origo Sport élő online közvetítéssel jelentkezik majd.