Vágólapra másolva!
Azok után, hogy a magyar női kézilabda-válogatott a franciaországi Európa-bajnokságon az első meccsen kikapott a hollandoktól, sorsdöntővé lépett elő a horvátok elleni második csoportmeccs. Aki itt kikapott, ment a levesbe, azaz nem folytathatta a középdöntőben. Ezt a magyar csapat mindenképpen szerette volna elkerülni, a terv pedig sikerült, mert 24-18-ra nyertünk, és ott vagyunk a legjobb 12 között. És még a csoport második helyén is végezhetünk, amennyiben szerdán legyőzzük a hollandoktól egygólos vereséget szenvedő spanyolokat.

Kovacsics és Lukács góljával jól kezdett a magyar válogatott, ami zavaró volt, hogy a horvátok emberhátrányból is gólt szereztek a meccs elején, majd Planéta hagyott ki egy hetest. Szerencsére a magyar kapuban Kiss Éva is megmutatta, hogyan kell büntetőt védeni – neki ez már a harmadik kifogott hetese volt az Európa-bajnokságon.

2-1-es magyar vezetés után Kovács Anna és Háfra Noémi góljával léptünk messzebb, a 9. percben már 4-1 volt az állás ide. Ugyanakkor a magyar csapat kissé idegesen játszott ekkor, rengeteg elrontott támadást láttunk a magyaroktól.

Szerencsére most ez is belefért.

Aztán Háfra Noémi egyre jobban belelendült, Kovacsics is bedobott egy hetest, így a 13. percben már 7-2-re vezetett Magyarország.

Kovacsics Anikó (b2), mellette a horvát Larissa Kalaus a franciaországi női kézilabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Horvátország - Magyarország mérkőzésen Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mikor éppen megnyugodtunk, a horvátok sorozatban dobtak két gólt (7-4), Kovács Anna kihagyott egy hetest (már a másodikat a meccsen), úgyhogy nagy szükség volt Háfra újabb góljára (8-4.) Teljesen megzavarodtunk, 7-2 után 8-6 lett az állás, azaz ekkor a horvátok egy 4-1-es szériát csináltak. Csak Háfra Noémiben lehetett bízni, aki az idegnyugtató kilencedik magyar gólt lőtte, és a 21. percben sikerült három góllal elhúznunk. Aztán már néggyel, mert Kovacsics újabb hetesgólja ellen nem volt ellenszere a horvát kapusnak (10-6.)

Kiss Éva megint egy hetesre jött be, és a győri kapus jobb kézzel kiütötte a labdát.

Ez a teljesítmény és Háfra játéka volt az első félidő pozitívuma.

24 perc alatt 5 labdát adott egy a magyar csapat, tiszta szerencse, hogy az ellenfél játékereje nem volt összehasonlítható a hollandokéval. Az első félidő utolsó szakaszában Schatzl szép szélsőgóljainak örülhettünk, a horvátok beállóból dobtak kettőt nekünk – 13-9-es magyar vezetéssel mehettünk a szünetre.

Mészáros Rea és a horvát Dora Krisnik (j) a franciaországi női kézilabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Horvátország - Magyarország mérkőzésen Forrás: MTI/Kovács Tamás

Háfra lőtte a második félidő első gólját, ekkor a 14 lőtt magyar gólból 13-at ferencvárosi játékos szerzett. Kovács Anna is, így tényleg megnyugtató, hatgólos előnyt szereztünk. Ugyan volt kilenc eladott labdája a magyar válogatottnak, de amíg mi vezettünk, ez kevéssé volt érdekes.

A 40. percben kétszer lefordultak rólunk, a másodiknál, 17-12-es állásnál Bíró Blanka védett hatalmasat – az ő statisztikai mutatója 50% felett járt ekkor.

Több jó lerohanása volt ekkor a magyar válogatottnak,

amely a 44. percben 7 góllal, 19-12-re vezetett.

Lukács Viktória (j2) gólt dob a franciaországi női kézilabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Horvátország - Magyarország mérkőzésen Forrás: MTI/Kovács Tamás

Így aztán még az sem volt tragédia, hogy a 48. percben Kovacsics újabb magyar hetest hagyott ki, ez már a negyedik elhibázott büntetőnk volt. Örömteli momentum, hogy Schatzl a balszélen 100 százalékosan lőtt (5/5), és hogy Bíró a kapuban nagyszerű teljesítményt nyújtott.

Az 50. percben Kovács Anna hetesével 21-13, ezt a meccset innen már nem lehetett elveszteni. A magyar együttes – amely sorozatban öt vereség után tudott ismét nyerni – egyszer sem került hátrányba a meccsen. A csapat legeredményesebb játékosaként Kovács Anna, Háfra Noémi és Schatzl Nadine is öt gólt dobott. A magyar csapat tehát megszerezte a hőn áhított és nagyon fontos győzelmet,

két nap múlva a spanyolok ellen akár a csoport második helye is megszerezhető.

Ami ennél még lényegesebb, hogy

ezzel a győzelemmel a magyar válogatott már biztosan továbbjutott az Eb második szakaszába, vagyis a középdöntőbe.

Magyarország-Horvátország 24-18 (13-9)
lövések/gólok: 35/24, illetve 41/18
gólok hétméteresből: 7/3, illetve 4/3
kiállítások: 8, illetve 14 perc

Magyarország: Bíró – Lukács 2, Kovács A. 5, Kovacsics 4, Mészáros, Háfra 5, Schatzl 5, cserék: Kiss É., Planéta, Tóth G. 1, Pálos-Bognár, Tóvizi 1, Lakatos, Szalai, Kazai 1, Orbán, szövetségi kapitány: Kim Rasmussen

Kim Rasmussen szövetségi kapitány az M4 Sportnak nyilatkozott:

Boldog vagyok a győzelem miatt, az idegesség több volt a kelleténél. Nem tudtunk megnyugodni, és nem tudtunk ugyanabban a stílusban kézilabdázni, de a legalább a végén a védekezést megoldottuk, és a kapusunk is jó teljesítményt nyújtott. A horvát csapattól könnyű gólokat kaptunk, lassan védekeztek. Később talán boldog is leszek, a lefújás után csak büszke a győzelemre.”

Planéta Szimonetta: „Úgy indultunk ennek a meccsnek, hogy mindenképpen nyerni kell.

A szép játékot a későbbi meccsekre tartogatjuk. A spanyol meccs ennél sokkal nehezebb lesz, sokkal kiélezettebb csata lesz, mint a horvátok elleni volt.”

Tóth Gabriella: „Jól vagyok, nem súlyos a sérülésem. Nyertünk, a győzelmet nem kell megmagyarázni.

Nagyon sok technikai hibánk volt, ezen mindenképpen javítanunk kell a későbbiekben. Össze fog még ez állni, szerintem jó úton haladunk.”

A csoport másik mérkőzésén Hollandia végig kiélezett mérkőzésen győzte le Spanyolországot. Nycke Grooték (a Győrie Audi ETO átlövője 9 gólt lőtt) a félidőben három góllal vezettek, azonban a spanyolok a második félidő elején egy 5-1-es rohammal fordítottak, majd öt perccel a lefújás előtt már két góllal is vezettek. A hajrá viszont a hollandoké volt, aki 24-26 után 4-1-re nyerték az utolsó négy percet, így – miután a horvátok aligha győzik le őket – várhatóan csoportelsőként, a maximális négy ponttal mennek tovább a középdöntőbe.

Eredmény, C csoport, 2. forduló:
Hollandia–Spanyolország 28-27 (14-11)
legjobb gólszerzők: Groot 9, Abbingh 6, Polman 4, ill. Carmen Martin 6, Hernandez, Lopez 5-5