Vágólapra másolva!
Ivkovics Sztojan kettesével veszi a lépcsőfokokat a férfi kosárlabda-válogatottal, és bár büszke a csapatára, soha nem elégedett, és mindig talál új feladatot. A szövetségi kapitánnyal a molcsapat.hu beszélgetett.

A férfi kosárlabda-válogatott a vb-selejtezők utolsó szakaszában is szállítja a bravúrokat, pedig itt már a kontinens 24 legjobb csapata szerepel, köztük olyan sztárcsapatokkal, mint a litvánok vagy a horvátok. A mieink előbb szűk vereséget szenvedtek Horvátországban úgy, hogy esélyünk volt a győzelemre is, majd hazai pályán legyőztük Hollandiát.

– mondta a MOL-csapatnak Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány.

A magyar együttes magabiztosan jutott túl az előselejtezőn, és már a playoffkörben is letette a névjegyét. Litvániában úgy kapott ki, hogy az utolsó percben labdája volt az egyenlítéshez, és a végletekig kiélezett meccset játszottunk az olaszokkal itthon, valamint a horvátokkal idegenben is. A hollandokat pedig oda-vissza legyőztük.

„A kosárlabda majdnem olyan kompetitív, mint a foci. Európa második legnépszerűbb sportjaként hasonlóan nagy a verseny, mint a futballban, és

mi abból a szempontból hasonló helyzetben vagyunk, mint a magyar foci, hogy a sikereket nem érmekben mérik.

Ezt bizony fel kell tudnunk dolgozni: mi nem a dobogóért harcolunk, mégis olyan súlyúnak kell megélnünk a saját sikereinket” – magyarázta Ivkovics.

Ivkovics Sztojan, a férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ivkovics 2013 óta irányítja a férfi válogatottat, amely 2017-ben tizennyolc év szünet után nemcsak kijutott az Európa-bajnokságra, de 48 év után mérkőzést, mi több, mérkőzéseket tudott nyerni, és továbbjutott a csoportjából.

„Amikor átvettem a csapat irányítását, a negyedik kalapban voltunk. Aztán egyetlen kosár híján feljebb léptünk, majd a következő nekirugaszkodásra már veretlenül mentünk feljebb.

Ivkovics a remek eredmények ellenére távolról sem elégedett csapata játékával, szerinte többet is ki lehetne hozni a keretből, ha lenne elegendő ideje együtt dolgozni a játékosaival, ez azonban szövetségi kapitányként mindig nehéz feladvány.

A mi játékunk a szervezett csapatjátékra épül, hiszen általában képzettebb, erősebb, magasabb csapatok ellen kell helytállnunk.

Ezért lenne nagyon fontos, hogy sok időt tölthessünk el együtt, de erre sajnos elég kevés lehetőség van.”

A teljes interjút ide kattintva olvashatják.