Ismeri Sopront a világ legjobb kosárlabdázónője

Basket Horizontal
US' center Breanna Stewart (L) vies with Belgium's forward Antonia Delaere during the FIBA 2018 Women's Basketball World Cup semifinal match between Belgium and United States at the Santiago Martin arena in San Cristobal de la Laguna on the Canary island of Tenerife on September 29, 2018. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)
Vágólapra másolva!
Mintha LeBron James érkezett volna Magyarországra! A női kosárlabda Euroliga csütörtöki játéknapján a Sopron Basket az orosz Dinamo Kurszk csapatát fogadja. A vendégek soraiban ott lesz a pályán a 24 éves Breanna Stewart, aki olimpiai bajnok, világbajnok, WNBA-bajnok, meg annyi minden más, hogy lehetetlen felsorolni. A világsztár Sopronban adott exklúzív interjút az Origónak.

Azt, hogy ön eljött Sopronba tétmérkőzést játszani, sokan ahhoz hasonlítják, mintha LeBron James jött volna el. Milyen érzés a világ legjobb női sportolójának lenni egy olyan sportban, amit sok helyen űznek magas szinten a világban?
Az, hogy a világ legjobbjának tartanak és részese lehetek az Euroligának, számomra egy nagyon izgalmas dolog, hiszen

Nagy a versengés a csapatok között, így azt gondolom, sokan jönnek majd el megnézni minket, és hangosan fognak ellenünk szurkolni Sopronban.

Kínából igazolt a Dinamo Kurszkba. Mi volt a váltás fő oka, miért cserélte le Kínát Oroszországra?
Igen, az első profi szezonomat Kínában, Sanghajban töltöttem el, ahol az idény rövidebb. A WNBA mellett készülni kell a 2020-as olimpiára, biztos akartam lenni abban, hogy lesz elég időm fizikailag is felkészülni ezekre a kihívásokra.

Breanna Stewart Sopronban Forrás: Sopron Basket

Ez szólt Kína mellett. De azt is tudtam, hogy előbb-utóbb az Euroligában akarok majd játszani, és Kurszk volt a legjobb választás, most pedig minden erőmmel azon leszek, hogy megnyerjük a sorozatot.

Mennyiben más a kínai, az orosz, vagy akármelyik másik európai liga az amerikaihoz képest?
A legnagyobb különbség az, hogy rengeteg jó játékos van egész Európában, és nemcsak a WNBA-ben képesek nagyot alkotni, hanem itt, Európában is versenyképesek. Ez a legnagyobb dolog az egészben.

Eddig minden Euroliga-meccsünk szoros volt, nem számít, hogy ki az ellenfél.

Mikor döntötte el, hogy profi kosárlabdázó szeretne lenni?
Amikor a UCONN-hoz kerültem Connecticutba, ott nagyszerű éveket töltöttem. Onnan már egyenes út vezetett a profi karrierhez.

Breanna Stewart egyetemistaként Connecticutban Forrás: AFP/2013 Getty Images/Chris Graythen

Elsőként választottak ki a drafton a WNBA-ben, és végül is mindenki, aki elkezdi a kosárlabdát, azért dolgozik, hogy ezt elérje. Amikor ez megvan, jöhet a következő cél, hogy minél több bajnokságot nyerjen az ember.

Említette a connecticuti egyetemet, ahol Geno Auriemma keze alatt dolgozott, aki a kosárlabdázás legendás edzője. Mi az, amit tőle tanult meg a kosárlabdáról?
Az, hogy a UCONN-hoz igazoltam, életem egyik legjobb döntése volt. Auriemma a világ legjobb edzője. Rengeteget segített abban, hogy fejlődjek, valamint érettebb játékos és ember váljon belőlem. Megmutatta, hogyan juthatok el onnan, ahol a középiskola után tartottam, oda, hogy a világ legjobbja legyek, és még tovább fejlődjek.

A WNBA-t annyira nem ismerik még az emberek Amerikában sem, mint az NBA-t, nem olyan népszerű bajnokság, de mostanában egyre több figyelmet kap. Őn szerint elérheti a WNBA valaha az NBA szintjét? Lehet egyszer olyan, hogy a WNBA küzdelmei is novembertől júniusig tartsanak?
Ez egy érdekes kérdés,

Azonban ez egy olyan dolog, ami még nem mostanában fog bekövetkezni.

Breanna Stewart a 2013-as egyetemi bajnokság döntőjében Forrás: AFP/2013 Getty Images/Chris Graythen

Most azon dolgozunk, hogy a WNBA több nyilvánosságot kapjon, jobban megismerjék az emberek. Így a négy-öt hónap alatt, amit az USA-ban játszunk, nagyobb az élmény, több a pénz, és többen követik. A WNBA csak huszonegy éve létezik, szóval van még időnk fejlődni.

Tizenhét évesen megválasztották az év játékosának, és onnantól már csak felfelé vezetett az útja. Kétszeres világ, egyszeres olimpiai bajnok, rengeteg címet begyűjtött az évek során. Melyik eredményére a legbüszkébb?

Az, hogy olimpiai bajnok lettem, felejthetetlen élmény volt számomra, ezért most azon dolgozom, hogy még annyiszor átélhessem, amennyiszer csak lehet. Legközelebb 2020-ban.

Az idei világbajnokságon úgy nyertek aranyérmet, hogy senki sem tudta legyőzni önöket. Lát arra esélyt, hogy két év múlva legyen egy olyan válogatott, amelyik meg tudja nehezíteni a USA együttesének dolgát Tokióban?
A világbajnokság is rendkívül kiélezett volt. Lehet, hogy az eredmények nem ezt mutatják, de egyre több jó csapat van. Spanyolország, Ausztrália és Franciaország ezek közé tartozik.

A spanyol Anna Cruz és az amerikai Breanna Stewart csatája a 2016-os riói olimpia döntőjében Forrás: AFP/Mark Ralston

Nem írnám le a következő olimpia házigazdáját, Japánt sem. Ők is mindent meg fognak tenni azért, hogy jól szerepeljenek, és méltóképpen képviseljék az országukat.

Mit tud a magyar kosárlabdáról? Ismer játékosokat, vagy csapatokat Magyarországról? Mi a véleménye a ligáról?
Őszintén szólva nem sokat tudok a magyar bajnokságról. Ismerek játékosokat, akik szerepeltek már Sopronban, mint a seattle-i csapattársam,

Azt viszont tudom, hogy ez egy nagy múltú kosárlabdaklub, az itteni emberek elvárják a jó eredményeket, ami helyezhet némi nyomást a játékosokra.

Azt tudja, hogy ez a soproni csapat tavaly előkelőbb helyen végzett az Euroligában, mint a Kurszk?
Igen, azt tudom, hogy bejutottak a FINAL4-ba, és második helyen végeztek. Próbáltam Kínából is követni az előző Euroliga-szezont, de ott ez nem egyszerű feladat.

A spanyol Astou Ndour próbálja Stewartot megállítani a 2016-os riói olimpián Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Nagyon nehéz mérkőzésre számítok ellenük, és nem fogjuk félvállról venni a találkozót, ahogy abban is biztos vagyok, hogy ők is komolyan fognak venni minket.

Gondol már arra, mihez fog kezdeni, amikor véget ér a karrierje, vagy ez még nem foglalkoztatja?
Igen, néha belegondolok, hogy mi lesz, amikor már nem kosárlabdázom. Még nem döntöttem erről, hiszen még a profi karrierem elején járok. Most abban reménykedem, hogy még sok jó év van előttem, és sokáig élvezhetem, amit csinálok.

Mi kell ahhoz, hogy valaki elérje azt, amit ön elért? Mit tanácsol a jövő nemzedékének, akik olyan sikeresek szeretnének lenni, mint ön?
Ahhoz, hogy valaki a legjobbak között is a legjobb legyen, nagyon sok kemény munkára, elkötelezettségre van szükség.

Breanna Stewart az USA-Belgium mérkőzésen a tenerifei világbajnokságon Forrás: AFP/Javier Soriano

Azt kell megérteni, hogy helyettünk senki nem fogja elvégezni a munkát, senki nem fog annyira hajtani előre, mint saját magunk. Ha pedig úgy érezzük, hogy a céljaink elérhetőek, akkor el is fogjuk érni őket.

A Sopron Basket-Dinamo Kurszk női kosárlabda Euroliga-mérkőzés csütörtökön este 18 órakor kezdőik a Novomatic Arénában.