Vágólapra másolva!
Az olaszországi Udinében rendezett U18-as női kosárlabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott a franciák elleni negyeddöntős siker után szombaton már a spanyolok elleni elődöntőre készülhet. Ez már önmagában óriási bravúr, ha pedig a döntő is összejön, arra már jelzőket is nehéz találni.

Kis túlzással minden adott volt, hogy az észak-olaszországi Friuliban lévő kissé unalmas Udine ne legyen a magyar U18-as női kosárabda-válogatott kedvenc városa. Az U17-es világbajnokságon elért negyedik hellyel a bőröndjükben megérkező magyar lányok

az Európa-bajnokság legfiatalabb csapatát alkotják,

döntő többségük még jövőre is ezt a korosztályt fogja erősíteni. A remek világbajnoki szereplés után mindenki el akart kapni a "kicsiket", de ez eddig egyedül a letteknek sikerült a csoport első helyéért vívott rangadón, egy olyan meccsen, amikor Kiss Angelikáékon először látszott a fáradtság.

Ezt a csapatot nem lehet csak úgy legyőzni Forrás: FIBA

A torna előtt a legjobb nyolc közé jutást is bravúrként elkönyvelő Völgyi Péter főedző éppen a baltiakat és a németeket említette, mint legkomolyabb riválisokat a csoportmeccsek során, és mit ad isten, ők ketten éppen egymás ellen játszanak az elődöntőben szombaton.

Hogy mennyire szokatlan egy elsőéves csapat ilyen remek szereplése az Eb-n, azt példázza a franciák esete. A világbajnokságon döntőt vívtak, de azt a csapatot eszükbe sem jutott elhozni az egy évvel idősebbek közé, ők az U18-asaikkal érkeztek. Ki tudja, talán kérhettek volna tanácsot a világbajnoki stábtól, hogy miként is lehet legyőzni a Völgyi-Iványi-Gáspár trió által irányított magyar lányokat...

Ha kellett, harcolták, ha kellett, játszottak Forrás: FIBA

A horvátok elleni verekedős, brusztolós mérkőzésen a szívük vitte be a nyolcba a csapatot, joggal hihették azt a franciák, hogy ők az esélyesek a negyeddöntőben. Persze azok is voltak, ám ez nem esélylatolgatós Eb, itt a pályán dőlnek el a meccsek. Ott pedig egy helyenként szemtelenül könnyedén, tudatosan, szervezetten, elsőosztályúan védekezve kosárlabdázó csapat végig vezetve 69-61-re legyőzte az Eb egyik favoritját!

Ha mérleget vonunk:

három hét alatt tizenkét tétmérkőzés, mindössze két vereség,

eddig ez az U18-as lány válogatott eredménye a tizenhét évesek világbajnokságán, valamint a tizennyolcévesek Európa-bajnokságán.

Angyal Barbara (balra) a magyar válogatott egyik legjobbja az Eb-n Forrás: FIBA

Kemény menet ez, ráadásul az igencsak mozgalmas nyarat még két kőkemény meccsel zárják Völgyi Péter tanítványai. Elsőként a spanyolokkal a döntőbe jutásért szállnak harcba szombaton késő délután Angyal Barbaráék.

– mondta Székely Norbert, a felnőtt női válogatott csapatkapitánya, aki a helyszínen igyekszik a lehető legtöbb tapasztalatot szerezni a fiatalítást illetően.

Völgyi Péter péntek délután még egy átmozgató edzést vezényelt csapatának, és igyekeztek a spanyolok elleni játék fontos elemeit tökéletesíteni.

"Ellenfelünk ebben a korosztályban is rendkívül erős, a világbajnokságon látott csapatuk szinte teljesen kicserélődött. Készülnünk kell a letámadásaikra, ha azt megoldjuk, akkor jó meccset fogunk játszani velük" – mondta a szakvezető.

Megérdemelt pihenés a tengerparton Forrás: MKOSZ

A felkészülés kevésbé szakmai részét a tengerparton fejezték be a lányok, egy kis lazítás járt már az emberfeletti munkát végző játékosoknak.

Titkos ételszállítók

Fűzy András csapatvezető és Tiszay László technikai vezető naponta többször egy nem éppen megszokott munkával igyekszik segíteni a csapat minél jobb szereplését. Kora reggel már a boltokat járják, hogy valami tápláló ételt varázsoljanak a lányokelé. Ugyanezt megteszik, ha kell délben és este is. Merthogy a csapatnak otthont adó szálloda séfje finoman szólva sem lopta be magát az itt elszállásolt csapatok szívébe. Az ehetetlen jelző a legfinomabb, amit eddig hallottunk értékelésként a főztjére. E sorok írója a lengyel csapatot látta az ebédnél, ránéztek a kihelyezett ételekre, megszagolták, majd fintorogva leültek, s jobb híján megiszogatták az ásványvizet.

Na ezt nem hagyják annyiban Fűzy Andrásék, a csapatvezető kihasználva helyismeretét (tavaly itt rendezték a korosztály világbajnokságát, s akkor is ő volt a csapatvezető), gondoskodik pizzáról, vagy éppen rántotthúsos szendvicsről.