Fogynak a magyarok a veszprémi kézicsapatnál

Nagy László
Veszprém, 2017. február 25. A veszprémi Nagy László (b) és Maciej Gebala, a lengyel Orlen Wisla Plock játékosa a férfi kézilabda Bajnokok Ligája tizenkettedik fordulójában játszott Telekom Veszprém - Orlen Wisla Plock mérkőzésen a Veszprém Arénában 2017. február 25-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
BL-döntőnek beillő tornán elővizsgázik Vranjes légiósokra épülő együttese.

A Telekom Veszprémet is beleértve hat jobbnál jobb klubcsapatot vonultat fel a Strasbourgban csütörtökön elkezdődő négynapos előkészületi kézilabda torna, amelynek mezőnye olyan erős, hogy erősebb már nem is lehetne. Pályára lép az idei BL négyes döntőjének valamennyi résztvevője, a Kölnben kialakult sorrendnek megfelelően a Montpellier HB, a HBC Nantes és a PSG, az érmeken osztozó francia hármas mellett a 2017-ben Bajnokok Ligája győztes, de idén meggyengült macedón Vardar Szkopje, valamint a fehérorosz Meskov Breszt, nem utolsósorban pedig a magyar kézilabdázást képviselő veszprémi együttes.

Az elmúlt szezon vesszőfutása után kellemes meglepetésnek számítana, ha Ljubomir Vranjes csapata vasárnap, az Eurotournoi 2018 zárónapján az első helyért csatázhatna, ehhez viszont előbb francia környezetben a Final Four ezüstérmesét, majd a torna győztesét kellene felülmúlnia. Ráadásul az sem kizárt, hogy ezek után Nagy László és társai az egyik vasárnapi helyosztón a PSG együttesével találják szemben magukat.

A Bajnokok Ligájának idei négyes döntőjéből a skjerni baki miatt kimaradó, a magyar bajnoki versenyfutás hajrájában pedig a Szeged mögé szoruló Telekom Veszprém kézilabda csapatának bőven van törleszteni valója a szurkolókkal és az erős anyagi hátteret biztosító tulajdonosokkal szemben. Nagy László csapatkapitány szerint megkérdőjelezhetetlen a játékosok elszántsága, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy az előttük álló feladat nagysága nem kisebb az eddigieknél. Sőt.

Nagy László sajnálja, hogy már alig van magyar a Telekom Veszprém keretében Forrás: MTI/Bodnár Boglárka


– nyilatkozta Nagy László csapatkapitány az SzPress Hírszolgálatnak. "Négy hete tart a mi nyári felkészülésünk, könnyítés nélkül állunk ki, vélhetően az ellenfeleink se vettek vissza a terhelésből. A torna így is fokmérő lehet, és olyan tanulságokkal szolgálhat, amelyeket a szeptemberben kezdődő BL mérkőzéseinken bizonyára jól tudunk majd kamatoztatni."

Nagy László úgy gondolja, hogy a Veszprémhez csatlakozott öt külföldi játékossal (Toft Hansen, Strlek, Mahé, Mackovsek és Sterbik) erősebbek lettek, az pedig kifejezetten biztonságot jelent, hogy Vranjes és a segítőtársai mostantól három csapatra való játékos közül válogathatnak.

Nem örül viszont annak, hogy az elmúlt hónapokban tovább csökkent a veszprémi kötelékében a magyar kézilabdázók száma.

Erre szokott az a magyarázat érkezni, hogy az eredménykényszer felülír minden mást egy élcsapat életében.

„Sajnos Mikler Rolanddal, Lékai Mátéval, Ligetvári Patrikkal és velem együtt már csak négyen vagyunk magyarok a 21-es keretben, és még ennyien sem leszünk, ha Roli és az én szerződésemet jövőre nem hosszabbítja meg a klubunk. Én szívesen folytathatnám, de csak akkor, ha a csapat segítségére tudok lenni. Továbbra is drukkolok Ligetvárinak, hogy sok játéklehetőséget kaphasson, de az új igazolások nem könnyítettek a helyzetén."

Ljubomir Vranjes a veszprémiek védekezési hatásfokát próbálja javítani, a támadójátékot pedig újabb variácók begyakorlásával erősítené Forrás: MTI/EPA/Focke Strangmann

A 2005-ben és 2011-ben a Barcelona játékosaként kétszer is Bajnokok Ligáját nyert jobbátlövőből és védekezőspecialistából a spanyol kézilabdaiskola „növendékeként" lett világhírű kézilabdázó. Azért jött Veszprémbe, és hozta magával annak idején Carlos Ortega edzőt, hogy a harmadik BL győzelmét már magyar csapat tagjaként ünnepelhesse. Azóta sok mindent elért, de a legnagyobb cél eddig nem valósult meg.

„Nem adom fel, és bízom abban, hogy 2019-ben visszakerülünk a Final Four szereplői közé, amelyet egy olyan csoport tagjaként kell kiharcolnunk, ahol a Barcelona, a Kielce, a címvédő Montpellier és a Löwen is hasonló tervekkel rajtol. Vranjes mester mostanában a védekezésünk hatásfokán igyekszik nagy lendülettel javítani, támadójátékunkat pedig újabb variácók begyakorlásával erősíteni. Jó lenne mihamarabb látszatát kelteni annak, hogy még egy kudarcsorozatba már nem futhatunk bele, ezért is van szükség olyan megmérettetésre, amilyen előtt ezen a hétvégén állunk." – hangsúlyozta Nagy László, aki az esetleges újabb válogatott szerepléseivel most nem kívánt foglalkozni.