Vágólapra másolva!
Söpréssel lett bajnok a Sopron Basket női kosárlabdacsapata, miután a döntő harmadik mérkőzésén 69-66-ra nyert a KSC Szekszárd otthonában. A Sopron ezzel története tizenkettedik bajnoki aranyát gyűjtötte be egy olyan döntősorozat végén, amelyben a kupagyőztes Szekszárdnak két meccsen nem volt esélye. A harmadikon lehetett volna, de az Euroliga ezütsérmese idegenben újra nyert és ezzel behúzta a bajnokságot.

Mivel a döntő első két mérkőzését a Sopron Basket nyerte meg, a Szekszárdnak ez volt az utolsó lehetősége arra, hogy életben tartsa reményeit és megakadályozza a soproniak söprését a bajnoki döntőben. Ennek megfelelően abszolút telt ház előtt indult a csata a tolnai székhelyen.

A döntő harmadik meccse egészen másképpen indult, mint az első két összecsapás. Azokon ugyanis a Sopron rögtön magához ragadta a kezdeményezést. Most viszont a Szekszárd 6-2-re lépett el. Ez ébresztőleg hatott a vendégcsapatnak, mert utána rögtön közévágtak egy 0-9-es szériát. 6-2-ről, 6-11, miközben az első negyed a Krnjics-Jovanovics dobópárbaj jegyében zajlott. Sara Krnjics egészen elképesztő dobóformát futott. A hangulat mind a nézőtéren, mind a pályán a tetőfokára hágott. Kisebb feszültséget okozott, hogy egy Milovanovics-Studer párharcban a Sopron játékosa könyökkel eltalálta a szekszárdi irányítót - szándékosságról szó sem lehetett, pedig nagyon reklamáltak a hazaiak, akik a videó megtekintését is kérték a bíróktól. A játékvezetők videóztak egyet, de nem változtattak az ítéleten.

A döntő harmadik meccse nagy izgalmakat és jó játékot hozott Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az első negyed után 21-16-ra vezetett a Sopron. A második tíz percben alaposan visszafogták magukat a pontgyártásban a csapatok. Bálint Réka és Milovanovics keményen harcolt egymással, Oblak triplája pedig 21-19-re hozta fel a Szekszárdot. A Sopron ekkor pontatlanul támadott, de ez sem volt elég a KSC-nek, amely szintén nem tudott pontos támadásbefejezéseket produkálni. Az addig sok pontot dobó Krnjicset a soproni Page gyakorlatilag levette a pályáról. A vendégek távoli dobásai a második negyed végén bementek, hiába védekezett a palánk alatt keményen a Szekszárd. Turner és Crvendakics tripláival a nagyszünet előtt elhúzott a Sopron, amely a félidőben 35-28-ra vezetett.

A második félidőt 8-0-s rohammal indította a fehér mezes Szekszárd Fotó: Szabó Gábor - Origo

Hatalmas, 8-0-s rohammal indította a Szekszárd a harmadik negyedet, ezzel pedig 36-35-re átvette a vezetést a hazai csapat. A Sopron csak a 23. percben dobott először kosarat, akkor Milovanovics triplája esett be. A Szekszárd nagy erőfeszítéseket tett az egyenlítésért, illetve azért, hogy vezessen, éppen ezért volt érthetetlen, hogy Crvendakics triplájába belevertek - gól plusz fault, egy ilyen kiélezett helyzetben ez nagy hibának bizonyult. Mivel a hazaiak hamar eljutottak a négy csapatszemélyi hibáig, minden faultjuk után büntetőzhetett a Sopron és ezekkel a bedobott pontokkal tartotta a távolságot a vendégcsapat. Az egész döntősorozat egyik legnagyobb bravúrját a hazaiak irányítója, Studer Ágnes érte el, aki az idő lejártakor a sarokból engedett el egy triplát, amely jó volt. A negyedik negyed előtt 53-48-ra vezetett a Sopron, amely az utolsó tíz percben szerette volna befejezni a bajnokságot.

A KSC óriási energiát mozgósított a döntő harmadik összecsapására, mégsem bírt az Euroliga-ezüstérmes Sopronnal Fotó: Szabó Gábor - Origo

A negyedik negyed elején a Sopron óriási rutinnal tartotta az előnyét. A szekszárdi Krnjics már 21 pontnál járt, de ezzel sem tudott segíteni a csapatán. Minden egyes lecsorgott perc a Sopron bajnoki címét hozta közelebb. Turner fantasztikus triplája után a negyedik negyed közepére alakult ki a két csapat közti legnagyobb különbség - 11 pont, ez pedig ezen a mérkőzésen jelentős előnynek számított. A szekszárdi edző, Zseljko Djokics időt kért. Ez használt, mert a Szekszárd négy pontot faragott le a hátrányából. A hazaiak ekkor büntetőkből tudtak pontokat gyűjteni és szép lassan a Sopron nyakára másztak. Három perccel a vége előtt a meccs embere, Crvendakics hűtötte le a kedélyeket, ekkor már régen dupla-duplája volt a Sopron játékosának. Kevesebb mint három perccel a vége előtt 64-57-nél Tunrer faulttal együtt dobta be, kilenccel vezetett a Sopron, de Krnjics bevágta a duplát. Roberto Iniguez azonnal időt kért, mielőtt a KSC megint közelített volna.

Roberto Iniguez első bajnoki aranyérmét nyerte Sopronban Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egy perccel a vége előtt öt pontra jött fel a hazai együttes, majd tizenöt másodperccel a vége előtt kettőre, de ennél több már nem volt a KSC játékában. Pedig az utolsó támadás a Szekszárdé volt, Studer egy triplával kiharcolhatta volna a hosszabbítást, de a labda leperdült. A Sopron Basket három meccs alatt lerendezte a döntőt, ebből kettőt az alapszakasz-győztes Szekszárd otthonában nyert meg, ami mindenképpen nagy teljesítmény. A végén jöhetett az örömünnep, hálóvágás és a pezsgő - tizenkettedszer bajnok a Sopron Basket.

Női kosárlabda bajnoki döntő, 3. mérkőzés: Atomerőmű KSC Szekszárd-Sopron Basket 66-69 (16-21, 12-14, 20-18, 18-16)

A bajnokságot 3-0-s összesítéssel nyerte meg a Sopron Basket együttese.