Vranjes keretet hirdetett, Nagy László újra a válogatottban

kézilabda Magyarország - Németország Nagy László
Germany's Patrick Wiencek (L) and Simon Ernst in action against Hungary's Laszlo Nagy (C) during the men's handball World Cup fixture between Germany and Hungary in the Kindarena in Rouen, France, 13 January 2017. Photo: Marijan Murat/dpa
Vágólapra másolva!
Kihirdette keretét a Szlovénia elleni világbajnoki selejtezőkre Ljubomir Vranjes, a magyar férfi válogatott szövetségi kapitánya. A két mérkőzésre visszatér a csapatba a nemzeti válogatottól korábban búcsúzó Nagy László is.

A 19 fős keret 16 tagja kezdi meg a felkészülést május 28-án Budaörsön, a külföldi bajnokságokban még szereplő játékosok, Bartók Donát, Borbély Ádám és Faluvégi Rudolf egy héttel később csatlakoznak az együtteshez.

Császár Gábor a klubszezon végén elvégzett térdműtétje miatt nem lehet tagja a keretnek, szerepel a névsorban viszont az egyaránt sérülésből visszatérő Lékai Máté és Faluvégi Rudolf - olvasható a szövetség hivatalos oldalán.

- A világbajnokságra való kijutáshoz mindkét mérkőzésen a legjobbunkat kell nyújtanunk – hangsúlyozta Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány. - Mindent megteszünk majd a győzelemért. A szlovén csapat vb-bronzérmesként favoritnak számít, tehát mondhatjuk, hogy a világ egyik legjobb csapata ellen szállunk harcba. Bízom a keret tagjaiban, ami pedig Jamali Imant illeti, leültünk, beszélgettünk, és ezt követően döntöttem úgy, hogy ezúttal nem lesz a csapat tagja. Fontos, hogy mindenki, aki ott van a keretben, képes legyen száz százalékosan odatenni magát, mentálisan és fizikálisan egyaránt, mindkét mérkőzésen.

Nagy László újra a fedélzeten Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marijan Murat

- Már a sorsolás pillanatában tudtuk, hogy rendkívül erős ellenféllel szemben vívhatja ki a magyar válogatott a világbajnoki részvétel jogát, a tokiói olimpia szempontjából viszont nagyon fontos, hogy ott legyen a csapat a jövő évi vb-n.

és szeretnék mindent megtenni annak érdekében, hogy a csapat ott legyen a január tornán – mondta el kerettagsága kapcsán Nagy László.

A magyar csapat június 9-én lép pályára Koperben, majd június 13-án fogadja Veszprémben a szlovénokat. A párharc győztese vehet részt 2019 januárjában a dán-német közös rendezésű világbajnokságon, amelynek győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek az olimpiai selejtezőn.

Az olimpiai kvalifikáció következő versenye a 2020-as, immár 24 csapatos norvég-osztrák-svéd közös rendezésű Európa-bajnokság, amelynek győztese részt vehet az olimpián, a további két legjobb helyen végző együttes – amely korábban még nem szerzett részvételi jogot az olimpiai kvalifikációs tornára – szintén ott lehet az ötkarikás selejtezőn 2018 tavaszán.

A magyar férfi válogatott kerete a Szlovénia elleni vb-selejtezőkre:

Kapusok: BORBÉLY Ádám (Orlen Wisla Plock, lengyel), MIKLER Roland (Telekom Veszprém), SZÉKELY Márton (Grundfos Tatabánya)

Jobbszélsők: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE), ORSZÁGH Ádám (Dabas KC VSE)

Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (MOL-Pick Szeged), BARTÓK Donát (TBV Lemgo, német), NAGY László (Telekom Veszprém)

Irányítók: JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)

Beállók: BÁNHIDI Bence (MOL-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SIPOS Adrián (Grundfos Tatabánya)

Balátlövők: BODÓ Richárd (MOL-Pick Szeged), FALUVÉGI Rudolf (HBC Nantes, francia), ILYÉS Ferenc (Grundfos Tatabánya), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)

Balszélső: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE)

Férfi vb-selejtezők, 1. mérkőzés:
Június 9. 20:00, Koper: Szlovénia-Magyarország (tv: DunaWorld)

Visszavágó:
Június 13. 19:00, Veszprém: Magyarország-Szlovénia (tv: M4 Sport) – jegyek: