Vágólapra másolva!
A budapesti divízió I/A jégkorong-világbajnokság nyitónapján a magyar válogatott 40 percig uralta a mérkőzést a torna esélyesének számító kazahok ellen, de a kihagyott helyzetek és a harmadik harmad elején bekövetkezett rövidzárlat megbosszulták magukat, így 3-0-s vereséggel kezdte a tornát Jarmo Tolvanen együttese. 

Hogy mennyire nem lehet papírformáról beszélni a divízió I/A-ban, azt már a nyitómérkőzés megmutatta, ahol az újonc Nagy-Britannia 3-1-re legyőzte az egyik favoritnak számító Szlovéniát.

A magyar kapuban Vay Ádám kezdett, úgy tűnik, Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány mellette tette le a voksát mint elsőszámú kapus. A vártnak megfelelően kazah fölénnyel indult a mérkőzés, Vaynak már az elején be kellett mutatnia néhány bravúrt, de Nagy Gergő révén nekünk is volt helyzetünk az első öt percben.

Vay Ádámnak (balra) az elején akadt védeni valója, itt éppen magabiztosan tenyerel rá a korongra Forrás: Photo: László Mudra - HIIHF/Photo: László Mudra - HIIHF/László Mudra

Sikerült rövid ideig megragadni a kazah kapu előtt, Kevin Dallman kiállítása után folyamatosan nyomás alatt tartotta a magyar válogatott a vendégek kapusát, a frissen honosított Henrik Karlssont. A lendület kitartott és átvettük az irányítást, a kazah emberelőny sem zökkentette ki a csapatot. A harmadik emberfórunkat sem sikerült kihasználni sajnos, Karlsson falként tornyosult a két méterével a kazah kapuban.

0-0-val ért véget az első harmad, 11-8 arányban vezettünk a kapura lövésekben. Kellemes meglepetés, egyáltalán nem voltunk alárendelt szerepben, sőt, ki lehet jelenteni, hogy jobban játszottunk.

A második játékrész Vas János ziccerével indult, de Karlsson mamutjában elakadt sajnos a lövése, majd Erdély Csanád került közel a gólhoz.

Erdély Csanád (középen) sokszor került helyzetbe a kazah kapu előtt, olykor a levegőben úszva Forrás: Photo: László Mudra - HIIHF/Photo: László Mudra - HIIHF/László Mudra

Majd egy kis technikai intermezzo következett, miután a világítás rakoncátlankodott. A folytatásban Hári János veszélyes lövését blokkolták, míg a kazahok elvétve jutottak el helyzetig.

Többször is sikerült felállnia a válogatottnak egyenlő létszámnál a kazah harmadban,

agresszívan játszott a magyar csapat, sokat korcsolyázva. Már csak a gól hiányzott. Aztán Karlsson hibázott egy nagyot, a passzára Kóger Dániel csapott le, de a kapus óriási bravúrral, vetődve védett. Ezt két kazah emberelőny követte, de hősiesen kibekkeltük. Lüktető meccset játszott a két együttes, rengeteg lefordulással. A harmad vége előtt ismét emberelőnybe kerültünk és

nagyon úgy tűnt, hogy végre megvan a vezetés egy kapu előtti kavarodás után, de a játékvezető egyértelműen jelezte, hogy nem volt benn a korong, amit Karlssonnal együtt sem sikerült betuszkolni.

Az utolsó percben mindkét oldalon adódott egy ziccer, de úgy tűnt, ez a kapusok napja lesz. 12-7-re nyertük a kapura lövéseket ebben a játékrészben, összesítésben 23-15 volt ide.

Természetesen ezúttal is megtelt a Papp László Budapest Sportaréna Forrás: Photo: László Mudra - HIIHF/Photo: László Mudra - HIIHF/László Mudra

A harmadik harmad is magyar fölénnyel indult, de sajnos a kazahok szereztek vezetést Valerij Orehov távoli bombájával, ami óriási erővel vágódott a felső sarokba. Nehéz helyzetbe került a magyar válogatott, amelynek bő 16 perce maradt az egyenlítésre. Nem is maradt el a nyomás, ez viszont egy kazah kiugrást eredményezett, Jevgenyij Rimarjev pedig nem hibázta el a szólót.

Kettő volt közte, 14:24 pedig hátra, sajnos úgy tűnt, hogy a kihagyott helyzetek megbosszulják magukat. Főleg, hogy emberelőnybe került Kazahsztán, Rimarjev pedig ismét eredményes volt, 12 perccel a vége előtt már 3-0-ra vezetett a vendégcsapat. A magyarok sajnos kezdtek fáradni, futószalagon jöttek a kazah létszámfölények, egyértelműen megfordult a játék képe.

Valahol ott van a kazah hős, Henrik Karlsson kapus a kupac alján Forrás: Photo: László Mudra - HIIHF/Photo: László Mudra - HIIHF/László Mudra

Az utolsó percekre ismét összekapta magát a magyar csapat, de gólt sajnos már nem sikerült szerezni, így maradt a 3-0-s kazah győzelem. Aggodalomra viszont nincs ok, az első 40 percben mutatott játékra bőven lehet alapozni. Akár már hétfőn 19.30-tól Olaszország ellen.

Divízió I/A jégkorong-vb, eredmények
Magyarország – Kazahsztán 3-0 (0-0, 0-0, 3-0)
Gólszerzők: Orehov (44.), Rimarjev (45., 48.)

Nagy-Britannia – Szlovénia 3-1 (1-1, 1-0, 1-0)

A mérkőzés után Majoross Gergely, a válogatott másodedzője értékelt:

"Nagyon közel jártunk az első gólhoz a második harmadban, amiről tudtuk, hogy kulcsfontosságú lesz. Aztán a harmadikban egy tökéletes lövéssel megszerezték a vezetést és sajnos nem találtunk visszautat a mérkőzésbe.

Meccsről meccsre megyünk tovább, most készülünk az olaszok ellen, felrázni biztosan nem kell majd a csapatot."