Vágólapra másolva!
A címvédő Sopron Basket egy félidőnyi űrkosárlabdával kirukkolva 82-50-re verte meg a DVTK-t a női kosárlabda Magyar Kupa elődöntőjében. A bajnokságban jelenleg második, de az alapszakasz-győzelemre aspiráló Szekszárd pedig egy negyednyi kiváló teljesítménnyel 77-70-re nyert a Győr ellen. Vasárnap tehát jöhet a Sopron-Szekszárd szuperrangadó a Magyar Kupa-elsőségért.

Mivel a Sopron Basket mind játékosállományában, mind játéktudásában kiemelkedik a magyar mezőnyből,

a Győr-Szekszárd elődöntő ígérkezett izgalmasabbnak Sopronban

a női Magyar Kupa döntő második napján. Nem is kellett csalódnunk, mert ez a meccs hatalmas küzdelmet, szép egyéni megoldásokat és nagy izgalmakat hozott.

A palánk alatt is óriási csatát hozott a Győr-Szekszárd kupaelődöntő Forrás: Pókász Endre

A Szekszárd kezdte jobban a meccset, az első negyed eleje egyértelműen az övék volt.

A hét közben edzőváltáson átesett Győr csak a 8. perctől kezdve ébredezett, ám attól fogva nagyon belehúzott a győri együttes.

Simon Zsófia különösen a második negyed elején sziporkázott - egy tripla-dupla-tripla, azaz 8 egymás utám szerzett pontja hozta lendületbe a Győrt. A Szekszárd gépezete - csakúgy, mint az első napon - kissé akadozott, de azt sejteni lehetett, hogy a tolnaiak bármikor képesek egy atomvillanásra. Náluk Erica McCall tartotta lendületben a csapatot, miközben a győriek többször is elhúztak hat ponttal. A nagyszünetre hárommal vezetett a Győr, megjósolhatatlan volt, mi lesz ennek a meccsnek a vége. A szekszárdiak lábában mindenesetre ott volt a pénteki hosszabbításos meccs a Cegléd ellen, nem véletlen, hogy a külső szemlélő a Győrt látta frissebbnek.

A győri együttes a harmadik negyed elején is vezetett,

majd őrült dobópárbaj alakult ki.

Mindkét csapat a hárompontosokkal operált. Csakhogym amíg a szekszárdi oldalon Oblak, Studer és Theodoreán ebből a fajtából is mindent bevágott, addig a másik oldalon megállt a dobótudomány. A Szekszárd egy 11-0-s szériával zárta a harmadik negyedet, amely után 57-48-ra vezetett.

A kékmezes Szekszárd a harmadik negyedben szinte mindent bedobott Forrás: Pókász Endre

A kilencpontos előny ezen a meccsen jelentősnek számított, érzeni lehetett, hogy a Győr csak rendkívüli erőfeszítések árán tudja ezt ledolgozni. A tolnaiak rutinosan tartották ezt az előny, sőt, a félidő felére egy ponttal növelni is tudták azt (64-54.) Öt perccel a vége előtt a győri Simon Zsófia hármasával jött vissza a zöld-fehérek reménye, de ez sem élt sokáig. A bajnoki alapszakasz-győzelemre aspiráló Szekszárd rutinosan játszott, már-már úgy tűnt, hogy simán megnyeri a meccset. Ekkor azonban a Győr védekezést váltott,

Laklóth pedig 71 másodperccel a vége előtt egy triplával visszahozta három pontra a Győrt (68-71.)

Ekkor a legkisebb lett a legnagyobb: a szekszárdi Studer Ági bedobott két nagyon fontos kosarat és leszedett egy védőlepattantót. 73-68-as szekszárdi vezetésről pedig már nem volt visszaút a Győr számára, amely vasárnap délután a bronzéremért játszhat, míg a Szekszárd a döntőben szerepelhet.

Killik László női kosárlabda Magyar Kupa elődöntő: CMB Cargo Győr-KSC Szekszárd 70-77 (16-16, 20-17, 12-24, 22-20)

Űrkosárlabdával rukkolt elő a Sopron Basket a második elődöntő első félidejében a DVTK ellen. Elég annyit leírni, hogy a nagyszünetben 46-17-re vezetett a hazai pályán játszó címvédő együttes.

Magyar női csapatot így játszani nagyon kevesen láthattak idehaza.

Pedig az elején 5-5-ig a DVTK jól tartotta magát. Ám már ekkor feltűnő volt, hogy a soproni Yvonne Turner milyen zseniálisan lopta el a miskolci játékosok kezéről a labdákat. A Sopron már az első negyedben szétdobta ellenfelét és 10 perc után 21-10-re vezetett.

A fehérmezes Sopron védekezése egészen káprázatos volt a DVTK ellen Forrás: Pókász Endre

Érdekes volt megfigyelni, hogyan élt együtt a játékkal a soproni kispad. Mivel a pályán már az első félidőben minden eldőlt, az ember Roberto Iniguezt, a Sopron baszk edzőjét nézte.

A világ egyik legjobb trénere simán megtehette volna, hogy leül a székre és hátradőlve nézi az övéit.

Nem ezt tette, hanem folyamatosan űzte-hajtotta a csapatát. Már csaknem harminc ponttal vezetett a Sopron Basket, de ő olyan vehemenciával magyarázott, hogy ilyet sem látott még Sopron városa.

Roberto Iniguez, a Sopron Basket vezetőedzője Forrás: Pókász Endre

Közben szép lassan a magyar játékosok is a pályára kerültek. Dubei Debóra nagyszerűen dobott, a 208 centis Határ Bernadett elképesztő harcot vívott a palánk alatt,

öröm volt nézni, hogy a fiatal magyarok is részesei ennek a meccsnek.

Szegény DVTK-játékosok csak asszisztáltak mindehhez, az egy félidő alatt általuk dobott 17 pont nem sok mindenre volt jó a Sopron ellen. Egészen pontosan, semmire.

Várható volt, hogy ezt az eszméletlen tempót nem lehet tartani, a DVTK is feléledt a második félidőben. Tíz perc alatt csaknem annyi pontot dobtak (16), mint az egész első félidőben. Senki és semmi nem veszélyeztette a hazaiak győzelmét. A harmadik negyed második felében a játékvezetők technikait adtak a vehemens soproni kispadnak.

A kisebb közjáték alaposan felpaprikázta a nézőket, de nem zökkentette ki a Sopront, amely a zárónegyed előtt 34 ponttal, 67-33-ra vezetett.

A negyedik negyedben a házigazda megint elővette azt a védekezést, amellyel az első félidőben mindent eldöntött. A DVTK két támadása is a támadóidő lejártával akadt meg.

A 34. percben négy magyar játékos - Dubei Debóra, Weninger Virág, Határ Bernadett és Czukor Dalma is a pályán volt.

Sőt, Czukor Dalma a támadóidő lejártakor egy olyan hármast vágott be, hogy az egész csarnokot hangrobbanás rázta meg. A meccs egyik legszebb jelenete volt. A 37. percben pedig bejött az ötödik magyar, Böröndy Dominika is.

A soproni Határ Bernadett dob a kosárra Forrás: Pókász Endre

"Játszik az ifi" - szólt a rigmus a lelátóról, öt fiatal magyar tehetség fejezte be tehát a meccset. A lányok kicsit elfogódottan játszottak, de a mondás rájuk is vonatkozik: teher alatt nő a pálma.

Az meg, hogy a kispadról Yvonne Turner hogy biztatta őket, igazán megható volt.

Vasárnap 18 órától jöhet tehát a Sopron-Szekszárd szuperrangadó a női Magyar Kupa döntőjében. Az biztos, hogy a Sopron szombati játékával szemben egy magyar csapatnak sem lehet elleneszere. De ebben a sportágban is minden nap más, abban pedig biztosak lehetünk, hogy a Szekszárd nem adja majd olcsón a bőrét.

Killik László női kosárlabda Magyar Kupa elődöntő: Sopron Basket - DVTK 82-50 (21-10, 25-7, 21-16, 15-17)

A vasárnapi döntőben (18.00) a Sopron a Szekszárddal játszik, a bronzmérkőzésen (15.30) a Győr a DVTK-val csap össze.