Vágólapra másolva!
Ez hihetetlen! A női kosárlabda Euroliga negyeddöntőjének második mérkőzésén a Sopron Basket idegenben 78-72-re nyert a török Fenerbache ellen, így március 14-én Sopronban mindent eldöntő harmadik meccsre kerül sor. Aki ott győz, bejut a Final Fourba. Mit lehet erre mondani? Mozduljon meg egész Sopron és legyen olyan hangulat és teltház a jövő héten a Novomatic Arénában, ahol csak a magyarok nyerhetnek.

Mivel egy héttel ezelőtt a Fener elvette a Sopron pályaelőnyét (55-60), a magyar csapatnak az életben maradás volt a tét az isztambuli negyeddöntőn. Bizakodásra adott okot, hogy az alapszakaszban a Galatasaray ellen idegenben is nyerni tudtak Fegyvernekyék. A magyar bajnok csendben, mindenféle fogadkozás nélkül készült arra, hogy óriási bravúrt hajtson végre Isztambulban.

Csakúgy, mint egy héttel ezelőtt a soproni első mérkőzésen, a második találkozón is nagyon gyengén kezdett a Sopron.

Egy ideig csak Milovanovics szerzett kosarat, a Fener pedig az első negyed 6. percében már 19-5-re vezetett.

A negyed utolsó négy perce azonban a Soproné volt. Coates szép duplákat dobott, a magyar bajnok hallatlan erőfeszítéssel jött vissza és mire az első tíz perc befejeződött, már csak 5 ponttal, 21-16-ra vezetett a török sztárcsapat.

Fegyverneky Zsófia dob Isztambulban Forrás: Origo

A második negyed elején is borzasztó idegesen játszott a Sopron. Page olyan ziccert hagyott ki, amely után csak hüldezetünk. Egyedül állt a kosár alatt, szépen feltehette volna, de nem sikerült. Ez mintha jeladás lett volna a magyar csapatnak, amelyben ekkor Turner vette át a főszerepet. Egy dupla, egy tripla és 23-23 lett az állás.

A Fenert simán zavarba lehetett hozni, de ehhez pontosabb játék kellett.

Milovanovics szép kosarakat dobott és két perccel a második negyed vége előtt az ő duplájával 36-34-re átvette a vezetést a Sopron! A két meccs során most először vezetett a magyar együttes. A nagyszünetre 36-36 lett az állás, tehát a második negyedet öt ponttal nyertük.

Nagy triplazápor vezette be a harmadik negyedet. A Fener többször a szerencsével sem állt hadilábon, mert Plum triplája a támadóidő végét jelző dudaszó pillanatában esett (46-41.)

Innentől nagyszerű játékot mutatott be a Sopron. Turner, Coates és Fegyverneky egymást múlták felül.

A 26. percben már öt ponttal, 53-48-ra vezettek a soproniak - a meccs elején látottakhoz képest elképesztő fordulat. Sottana nem hagyta magát, az ő kosárával 56-55-re visszavette a vezetést a török együttes, de a harmadik negyed hajrája megint a soproniaké volt, így az utolsó játékrész előtt 60-58-ra a magyar csapat vezetett.

Turner (zöld mezben) elképesztő játéka is kellett a sikerhez Forrás: Origo

Ezt még lehetett fokozni. Egy kiváló soproni tripla, Fegyverneky két büntetője és a negyedik negyed elejére 65-58 - az eddigi legnagyobb különbséggel vezettek a vendégek.

De nem volt megállás és a Fenert nem lehetett megtörni.

Vaughn már a tizenhatodik pontját dobta és 63-65, de még mindig mi vezettünk. Nem sokáig. Veramejenka egyenlített, majd egy labdavesztést követően Vaughn dobott duplát, Plum pedig egy triplát. 58-65-ről 70-65, borzalmas percek voltak ezek, a törökök 12-0-s sorozatot produkáltak.

Csodálatos győzelmet aratott a zöld mezes Sopron Isztambulban Forrás: Origo

Egyszerűen érthetetlen, hogy hétpontos magyar vezetésnél miért nem nyugodtunk meg. Megint kapaszkodhattunk felfelé, amely rengeteg energiát vett el.

De ezt a hatalmas szívvel játszó Sopront nem lehetett megtörni.

Egy 5-0-s rohammal 70-70 lett az állás, majd Fegyverneky és Crvendakic kosarával 49 másodperccel a vége előtt megint a magyar csapat vezetett 4 ponttal (72-76.) A Fener időt kért, majd elrontotta a támadását. Majd odavertek egyet, de ez már magyar büntetőket hozott. 14 másodperccel a vége előtt 72-78, döbbenetes. Ez lett a vége.

A Sopron 5-19-ről felállva, a negyedik negyedben egy 12-0-s török rohamot átvészelve óriási győzelmet aratott.

A magyar női klubkosárlabda elmúlt 9 évében nem volt hasonlóra példa. Aki látta ezt a meccset, sokáig nem felejti el. Március 14-én Sopronban mindent eldöntő harmadik meccsre kerül sor. Az ottani győztes az idei Final Four résztvevője lesz. A Sopron idén 11. alkalommal került be a rájátszásba, de eddig csak egyszer, 2009-ben jutott tovább a négyes döntőbe, ahol negyedik lett Salamancában.

Roberto Iniguez, a Sopron vezetőedzője:

Turner Yvonne: "Sopron Basketballt játszottunk! Harcoltunk! Együtt!"

Női kosárlabda Euroliga negyeddöntő, 2. mérkőzés: Fenerbahce (török)-Sopron Basket 72-78 (21-16, 15-20, 22-24, 14-18)
Fenerbahce SK:
Plum 11/9, Dabovic 8/3, Powers 4, Verameyenka 9/3, Vaughn 18 Cs.: Sottana 7, Kizer 6, Cora 4, Vardarli 3/3, Canitez 2, Bilgic -, Senyurek -

Sopron Basket: Fegyverneky 6, Turner 17/9, Crvendakic 10, Milovanovic 18/3, Jovanovic 2 Cs.: Coates 13, Salvadores 10/6, Page 2, Dubei -


Az egyik fél második győzelméig tartó párharc állása: 1-1.