Hatalmas szív és akarat, legyőzte a lengyeleket a férfi kosárcsapat

Vojvoda Dávid (b) és Horti Bálint (j) a magyar válogatott tagjai, valamint a lengyel Karol Gruszecki (k) a férfi kosárlabda világbajnoki selejtezősorozat C csoportjában játszott Magyarország - Lengyelország mérkőzésen
Vágólapra másolva!
A világbajnoki álmok életben tartása és a második győzelem megszerzése volt a célja a magyar férfi kosárlabda-válogatottnak a szombathelyi Lengyelország elleni világbajnoki selejtezőn. Sztojan Ivkovics együttese akadozó játékkal, de hatalmas szívvel küzdve 64-57-re nyert és ezzel nagyon közel került a továbbjutáshoz.

A magyar csapat négy nappal ezelőtt Litvániában 80-75-ös vereséget szenvedett. Ez volt együttesünk második veresége abban a csoportban, ahol a magyar, a litván, a lengyel és a koszovói válogatott is szerepel.

A négyből három csapat jut a következő selejtezőkörbe, ahol az olasz, holland, román, horvát négyes három továbbjutójával játszunk.

A lengyelekkel szembeni szombathelyi selejtezőn azért lett volna fontos a magyar győzelem, mert a továbbjutó csapatok ellen szerzett pontokat magunkkal visszük a következő körbe. 2017 őszén a lengyelek 10 ponttal nyertek ellenünk, az álmok netovábbja tehát egy 11 pontos hazai siker volt. Ennek a vitt pontok tekintetében nem volt nagy jelentősége, de egy esetleges körbeverés esetén nagyon sokat számított.

Sztojan Ivkovics, a férfi kosárlabda-válogott szövetségi kapitánya Fotó: Mudra László - Origo

A szombathelyi összecsapásra szinte teljesen megtelt a Savaria Aréna. A közönség azt láthatta, hogy Gruszeczki triplájával szereztek vezetést a lengyelek (0-3.) Idegesen, kapkodva játszott a magyar csapat, a lengyelek pedig nagyon nyugodtan. Allen hármasa sem ment be, két és fél perccel a kezdés után 0-7-es állásnál a magyar csapat szövetségi kapitánya, Sztojan Ivkovics kénytelen volt időt kérni.

A Falco irányítójának, Govensnek már a negyedik percben pályára kellett lépnie, mert ez a poszt nagyon lukas volt játékunkban.

Az ötödik percben is szerzett pont nélkül álltunk,

ez szinte hihetetlen volt, de aztán jött Govens és az első magyar dupla (2-7.) Horti Bálint védekezése ebben az időszakban nagyszerű volt, de a magyarok játékát továbbra is vészes pontszegénység jellemezte.

A szombathelyi Perl Zoltán (a labdával) jól játszott az első félidőben Forrás: Zoltan BONYHADI (c)/Bonyhadi Zoltan

A közönség is csak akkor jött tűzbe, ha egy szombathelyi játékos pályára lépett.

Érthetetlen volt a magyar együttes kapkodása, mintha minden játékos megijedt volna ettől a meccstől.

Az első negyed második felében a lengyel csapat teljesítménye is visszaesett, nálunk továbbra is csak Govens dobott pontot. Perl Zoltán betörése gól plusz faultot eredményezett, a nyolcadik perc végére már csak két ponttal 9-7-re vezettek a lengyelek.

Két perccel az első negyed vége előtt Eilingsfeld János csodás zsákolásával 9-9 lett az állás, a magyar csapat megérkezett Szombathelyre.

Govens triplája 70 másodperccel a negyed lefújása előtt már 12-11-es magyar vezetést eredményezett. Csak néhány pillanatig (19 másodpercig) élvezhettük az előnyt, mert az első negyed végére 12-14, azaz kétpontos lengyel vezetést mutatott a tábla.

Eilingsfeld János zsákolása a lengyelek ellen Forrás: Zoltan BONYHADI (c)/Bonyhadi Zoltan

Perl Zoltán duplával egyenlített a második negyed elején (14-14), majd Vojvodával szemben sportszerűtlen hibát követtek el a lengyelek. Ebből Vojvoda bedobott két büntetőt, majd Perl betörése megint gól plusz fault volt. Összesen tehát négy pontot ért el egy támadásból magyar csapat, mert a büntető kimaradt.

Javuló védekezésünket azt is jelezte, hogy a második negyedet 8-0-al kezdtük és 20-14-re vezettünk.

A lengyelek időt kértek, majd zsákoltak egyet. Horti egyedül állt a palánk alatt, zseniálisan tettük be a labdát, ez is kosár. Majd Horti Bálint védekezésben mutatta meg ki az úr a háznál, egy fej feletti szabályos átnyúlással szerzett labdát. Amit viszont nem sikerült csökkenteni az az eladott labdák száma volt.

Éppen ezért volt szoros a meccs, a 16.percben 20-18-ra vezetett Magyarország.

A pontszegény mérkőzés nem hozott magas színvonalú játékot, de a közönség sem hozta tűzbe a csapatot. Nagyon hiányzott az igazi szurkolás Szombathelyen.

Vojvoda Dávid (b) és Horti Bálint (j) a magyar válogatott tagjai, valamint a lengyel Karol Gruszecki (k) a férfi kosárlabda világbajnoki selejtezősorozat C csoportjában játszott Magyarország - Lengyelország mérkőzésen Forrás: MTI/Varga György

Govens büntetőjével 22-20 ide, Keller Ákos pedig a padon dühöngött, miután a harmadik személyi hibát is befújták ellene. Gielo kosara pedig a 17.percben újra a lengyelek vezetését hozta meg (22-23.) Ponitka triplája a legrosszabbkor jött, de Govensnek erre is volt egy ugyanilyen válasza (25-26.)

A második negyed utolsó percében felírhattuk a tizedik eladott magyar labdát, majd Tóth Norbert szép kosarát. Aztán jött a katarzis: a dudaszó pillanatában Eilingsfeld János triplája is beesett, ezzel a nagyszünetben 32-32 volt az állás. Ez gyönyörű jelenet volt, de a második félidőben a mutatottnál jóval több kellett a magyar csapattól, ha meg akartuk nyerni ezt a meccset.

Govens (fehér mezben középen) remekül játszott az első félidőben Forrás: Zoltan BONYHADI (c)/Bonyhadi Zoltan

Nagy pontháború vette kezdetét a harmadik negyedben, egy-egy tripla és egy-egy dupla, így hol egyik, hol másik csapat vezetett 1-1 ponttal. Aztán nagyon beindult a szekér, mert a harmadik negyed közepére 46-40-re vezetett a magyar csapat.

A baj csak az volt, hogy a bírók kinézták maguknak Keller Ákost, aki a negyedik faultja után ismért a cserepadra kényszerült.

Egyre jobban védekezett a magyar válogatott, majd Govens triplájával a 28. percben 50-42, azaz nyolc pont ide, az eddigi legnagyobb különbséggel vezetett a magyar válogatott.

Perl Zoltán (b), a magyar válogatott tagja, valamint a lengyel Przemyslaw Zamojski a férfi kosárlabda világbajnoki selejtezősorozat C csoportjában játszott Magyarország - Lengyelország mérkőzésen Forrás: MTI/Varga György

Végre a közönség is elkezdett szurkolni. Váradi meg bevágott egy hármast, ezzel 53-42, tizenegy ponttal vezetett a magyar csapat.

Elképesztő javuláson ment át a hazai együttes játéka.

Eilingsfeld egy büntetője után a lepattanó Allené lett, ő is kosarat dobott 56-44, több mint csoda, ami Szombathelyen történt.

Tizenkét pontos előnnyel indítottuk tehát a negyedik negyedet. Aztán a magyar csapatot a bírók vették kezelésbe.

Másfél perc alatt megvolt az öt csapatszemélyi, a közönség joggal és hevesen tüntetetett a szerb, az orosz és a horvát játékvezető ellen.

Hazai pályán 21-12 a faultarány - elképesztő. Innentől kezdve minden magyar szabálytalanság után büntetőket dobhattak a lengyelek. Nagyon nehéz helyzetben kellett megőrizni a higgadtságot. Ebben a magyar szövetségi kapitány, Sztojan Ivkovics járt az élen, aki a téves ítéletek során sem reklamált. Vojvoda nyolcadik pontjával 60-49, nem tudtunk átlépni a tű fokán, de nem is engedtük közelebb magunkhoz a lengyeleket.

Govens Darrin (k), a magyar válogatott tagja, valamint a lengyel Lukasz Koszarek (b) és Przemyslaw Karnowski a férfi kosárlabda világbajnoki selejtezősorozat C csoportjában játszott Magyarország - Lengyelország mérkőzésen Forrás: MTI/Varga György

Szívszaggató izgalmak vezették fel az utolsó öt percet. A lengyelek egy tripla után 61-53-ra jöttek fel, majd elrontottunk egy támadást. Govens ekkor jött vissza a pályára. 61-53-nál Perl Zoltánra az ellenfél palánkja alatt fújtak rá a bírók, megint büntetőzhettek a lengyelek. Ekkor már csak három és fél perc volt hátra.

A fáradó magyar csapat egyre több hibát követett el - már az volt az igazi kérdés, hogy sikerül-e megnyerni a mérkőzést. Sikerült, ha nehezen is. A vége 64-57, ezzel a magyar csapat óriási lépést tett a továbbjutás felé.

Matematikailag még nincs ez meg,

de a júniusi Koszovó elleni idegenbeli és a Litvánia elleni hazai vb-selejtezőn bebiztosíthatjuk a továbblépést.

Férfi kosárlabda világbajnoki selejtező C-csoport, 4. forduló: Magyarország-Lengyelország 64-57 (12-14, 20-18, 24-12, 8-13). Szombathely, 3000 néző. A magyarok legjobb dobói: Perl 16, Govens 15, Vojvoda 11. A lengyelek legjobb dobói: Ponitka 20, Gruszeczki 11.