Spanyol-svéd döntő lesz a kézi Eb-n

kézilabda
Spain's Gedeon Guardiola (L) and Viran Morros de Argila celebrate during the European Men's Handball Championship match between France and Spain in Zagreb, Croatia, 26 January 2018. Photo: Monika Skolimowska/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
Spanyolország négy góllal legyőzte a világbajnok francia csapatot a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság elődöntőjében. A másik meccsen a svédek hosszabbításban 35-34-re verték a dánokat.

Már a 11. percben három gól volt a spanyolok előnye, és ezt nagy csatában megőrizték a hajráig, majd kiváló védekezésüknek és pontos lövéseiknek köszönhetően növelni is tudták (15-9). A franciák az első félidő utolsó 13 percében csak egy gólt dobtak.

Eddig mindig elbuktak. Majd most? Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Monika Skolimowska

A második félidőben is taktikusan kézilabdáztak a spanyolok, és a meccs háromnegyedénél már kilenc góllal vezetett (23-14). A spanyol válogatott Sterbik Árpád négyből három büntetőt védett, a helyi műsorközlő pedig külön figyelmet szentelt neki, és megemlítette, hogy csütörtök reggel még szkopjei lakásában ébredt, péntek este pedig már az elődöntőben véd.

Fejben is nehéz dolog úgy beugrani egy tornára, hogy a legutóbbi mérkőzésemet december 14-én játszottam" - nyilatkozta a Vardar Szkopje játékosa

A svédek megállították a dánokat Forrás: AFP/-

A franciák hét perc alatt hat gólt lőttek sorozatban, így izgalmassá tették a hajrát, de ennél többre nem futotta. A mezőny legeredményesebb játékosa a spanyol Ferran Sole volt, aki hét gólt dobott. A spanyolok ötödik alkalommal jutottak Európa-bajnoki döntőbe, eddig mind a négyszer veszítettek.

A másik elődöntőben a svédek hosszabbítás után egy góllal legyőzték a dánokat. A dánok a rendes játékidő utolsó másodpercében egyenlítettek, a ráadás második öt percében azonban ismét elléptek kettővel a svédek, és ezúttal meg is őrizték az előnyüket. A dánok egyszer sem vezettek a 70 perc során.

Korábban a házigazda horvátok 28-27-re verték Csehországot, így ők végeztek az ötödik helyen.

Eredmények:
elődöntő:
Spanyolország-Franciaország 27-23 (15-9)
Svédország-Dánia 35-34 (16-14, 28-28, 31-30) - hosszabbítás után

az 5. helyért:
Horvátország-Csehország 28-27 (16-10)