A magyar válogatottban mindig benne van egy kisebb csoda

Horizontal HANDBALL WORLD CHAMPIONSHIP FULL LENGH ACTION AMERICAN SHOT JOY CLENCHED FIST
Hungary's right wing Gergely Harsanyi (L) celebrates after scoring during the 23rd Men's Handball World Championships preliminary round Group D match Hungary vs Spain at the Caja Magica in Madrid on January 17, 2013. AFP PHOTO/ JAVIER SORIANO / AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
Vágólapra másolva!
Harsányi Gergely némileg rendhagyó módon maradt ki a horvátországi Európa-bajnokságra készülő férfi kézilabda-válogatott keretéből, de mint mondja, nem ezzel akar foglalkozni, sokkal fontosabb, hogy sikeres legyen a csapat. A tatabányai szélső amondó, bármilyen nehéz is a csoportunk, egyetlen meccsnek sem szabad feltartott kézzel nekimenni.

A 36 éves, azaz nyugodtan veteránnak nevezhető szélső klubja, a Grundfos Tatabánya KC honlapján nyilatkozott szerdán, ahol elmondta, hogy az óév utolsó előtti napján az újságot olvasva lett számára világos, hogy nem számít rá az Európa-bajnokságon Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány. Már a klub honlapján megjelent nyilatkozatban is leszögezte, hogy egyáltalán nincs benne tüske a történtek miatt, és ezt az Origónak is megerősítette.

Harsányi Gergely a 2013-as világbajnokságon éppen a spnyoloknak (és Sterbik Árpádnak) lőtt gólját ünnepli Forrás: AFP/Javier Soriano

"Nem is szeretném ezt a témát újra előhozni. Az a nyilatkozat sem arról szólt, hogy velem mi történt. Sokkal fontosabb annál, hogy a válogatott jól szerepeljen Horvátországban – mondta, amikor kimaradásáról kérdeztük.

Harsányi is elmondta, hogy az elmúlt évben több rutinos játékos - Nagy László, Zubai Szabolcs, Iváncsik Tamás és Gergő - vonult vissza a válogatottságtól, így törvényszerű volt, hogy a helyükre jönnek a fiatalok, és más posztokon is új arcok tűnnek fel a nemzeti csapatban. A horvátországi Európa-bajnokságon ráadásul ennek még tétje sincs, a torna nem kvalifikál sehová, logikus, hogy itt kezdi meg Vranjes a fiatalítást.

"Előbb-utóbb ezt el kellett kezdeni, és mikor, ha nem most – mondja Harsányi.

A nyári (június 8.-10. az oda-, 12.-14. a visszavágók időpontja) vb-selejtezők már életbevágóak, hiszen a 2016-os riói olimpiára azért sem juthatott ki a csapat, mert elbukta a 2015-ös katari világbajnokság kvalifikációját (51-54-es összesítéssel Szlovénia ellen).

Zubai Szabolcs és Nagy László (j-b) után Harsányi Gergely számára is véget ért a válogatott korszak Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A több mint 180-szoros válogatott Harsányi a 2004-es athéni olimpián mutatkozott be világversenyen a csapatban, így azt is megkérdeztük tőle, mit tanácsol utódainak, az egyaránt 26 éves Hornyák Péternek és Országh Ádámnak, akik az Eb-n debütálnak nagy nemzetközi tornán.

"Azt, hogy magukra figyeljenek, csak arra összpontosítsanak, hogy a legjobbjukat tudják nyújtani. Lelkiekben készüljenek fel arra, hogy egy sajátos hangulat, és várhatóan nagyon sok néző várja majd őket. Mindkét fiút ismerem a bajnokságból, Péterrel a decemberi ötnapos győri összetartáson is együtt készültünk, nem féltem őket.

Ami pedig a válogatott esélyeit illeti, Harsányi szerint a formálódó, megfiatalított keretről most senki nem tudja megmondani, hogy mire lesz képes. Ráadásul nagyon nehéz csoportban vagyunk, kezdésként rögtön az olimpiai bajnok Dánia lesz az ellenfél, majd Spanyolország következik, végül pedig az a Csehország, amelyik a 2010-es Eb utolsó csoportmeccsén alaposan elvert bennünket (26-33).

"Egyik meccs sem lesz könnyű, de én amondó vagyok, hogy

Annyi helyzeti előnyünk mindenkivel szemben lesz, hogy a meccseink a magyar határhoz közeli Varazsdon lesznek, azaz biztos, hogy nagyon sok magyar drukker lesz a csarnokban, ami extra erőt adhat a fiúknak."

Kíváncsiak voltunk, hogy ennyi meccsel a háta mögött hogy látja, a két nagymenővel, Dániával és Spanyolországgal szemben mennyi esélyünk lehet?

Harsányi biztos benne, hogy a két fiatal szélső is képes lesz gólokat szerezni Forrás: AFP/Odd Andersen

"Szerintem a dánok stílusa kicsivel jobban fekszik nekünk, őket a tavalyi vb-n is le tudtuk győzni (27-25-re nyertünk - a szerk.), azaz tudják, hogy nem vehetnek bennünket félvállról, és hátha hagyott bennük némi nyomot az a vereség. A spanyolok ellen hagyományosan rosszabbul teljesítünk valami miatt, bár a szegediek már elég jól kiismerhették a spanyol stílust (a csapat kisapdján ötödik éve a korábban a spanyol válogatottat is irányító Juan Carlos Pastor ül - a szerk.).

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen benyomásokat szerzett Harsányi Gergely a válogatott új szövetségi kapitányáról, a Telekom Veszprémet is irányító Ljubomir Vranjesről, aki szintén most debütál majd válogatott élén egy világversenyen.

"A győri összetartás nagyon jó hangulatban telt, az elején keményebb, a végén már könnyebb munkával. Vranjes tett bele erőnléti és taktikai gyakorlatokat is. Az látszott rajta, hogy ahogy játékosként ő volt a csapat motorja (a svéd válogatott irányítójaként világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes - a szerk.), úgy most is szereti kézben tartani az irányítást, és duzzad az önbizalomtól, ami szintén nagyon fontos."