Császár Gábor: Új időszámítás kezdődött a válogatottnál

Császár Gábor, kézilabda
Rouen, 2017. január 15. Császár Gábor (b) és a horvát Domagoj Duvnjak a franciaországi férfi kézilabda-világbajnokság C csoportjának második fordulójában játszott Horvátország-Magyarország mérkőzésen Rouenban 2017. január 14-én. (MTI/EPA/Yoan Valat)
Vágólapra másolva!
A január 12-én kezdődő horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokságra készülő válogatott rangidőse, az irányító Császár Gábor szerint badarság lenne a keretet érintő sok változás után helyezésekben megfogalmazni az előzetes terveket.

A svájci Schaffhausenben játszó irányító a válogatott szerdai edzése után úgy fogalmazott, az együttes fele kicserélődött a tavaly januári, franciaországi világbajnoksághoz képest, ráadásul új edzővel, Ljubomir Vranjessel készülnek, így nagyon sok a dolguk a jövő pénteken kezdődő Eb-ig hátralévő néhány napban.

elsősorban most az a cél, hogy napról napra jobban összeszokjunk és jobbak legyünk" – mondta a 33 éves játékos.

Császár Gábor (b) sérült térddel is vállalta az Eb-szereplést Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

Császár kiemelte, a sérült térde – melyet majd meg kell műteni – jó állapotban van, máskülönben nem vállalta volna a szereplést a válogatottban. A csapattal kapcsolatban megjegyezte, rengeteg a fiatal, akinek rutint kell szereznie, amire az Eb nagyon jó lehetőséget nyújt.

"A férfiválogatott az egyik legfontosabb éve előtt áll, hiszen nyáron világbajnoki selejtezőt játszunk, és

– vélekedett.

A csapat másik rutinos tagja, a kapus Mikler Roland szerint a támadójátékkal lesz kevesebb gondja az együttesnek, inkább a védekezésben vannak olyan berögződések, amelyek a nem azonos csapatokból érkező játékosoknál különbözőek.

"A védekezéssel lesz több melónk, hiszen ha jelentkeznek majd a fáradtság tünetei, mindenki inkább az évek óta gyakorolt berögződésekhez fog visszanyúlni, nem feltétlenül ahhoz, amit ebben a pár napban elsajátít" – vélekedett a Telekom Veszprém hálóőre, aki a klubjánál is együtt dolgozik Vranjessel.

Mikler Roland védéseire nagy szüksége lesz a csapatnak Varazsdon Forrás: AFP/Charly Triballeau

"Amikor dolgozunk, mindenki száz százalékosan teszi a dolgát, mert nincs sok felkészülési időnk. Abban viszont biztos vagyok, hogy minden fiatal nagy elánnal fog hajtani" – tette hozzá.

Az előző világverseny után Nagy László, Iváncsik Gergő, Iváncsik Tamás, Gulyás Péter és Zubai Szabolcs is lemondta a válogatottságot, Nagy Kornél nem kíván szerepelni az Eb-n, Faluvégi Rudolf és Győri Mátyás pedig sérült.

Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány csapatát jelenleg 18 játékos alkotja, közülük 16-an léphetnek pályára az Európa-bajnokságon. A szűk keretet legkésőbb jövő pénteken kell megneveznie a svéd edzőnek, aki ezt követően a csoportkörben, a középdöntőben és az elődöntők, helyosztók alkalmával is két-két alkalommal cserélhet.

A magyar férfiválogatott kerete:

Kapusok: Borbély Ádám (Wisla Plock, lengyel), Mikler Roland (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Balatonfüredi KSE), Országh Ádám (Dabas KC VSE)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Telekom Veszprém), Balogh Zsolt (MOL-Pick Szeged), Bartók Donát (TBV Lemgo, német)
Irányítók: Császár Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), Juhász Ádám (Grundfos Tatabánya), Lékai Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: Bánhidi Bence (MOL-Pick Szeged), Schuch Timuzsin (Telekom Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Grundfos Tatabánya), Vilovski Uros (Székelyudvarhelyi KC, romániai)
Balátlövők: Bodó Richárd (MOL-Pick Szeged), Jamali Iman (Telekom Veszprém), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém)
Balszélső: Fekete Dávid (CYEB Budakalász)

A magyar csapat szombaton, illetve jövő hétfőn Svédországban játszik barátságos mérkőzést.

Az Európa-bajnokságon a magyar válogatott a varasdi D csoportban az olimpiai bajnok Dániával, valamint Spanyolországgal és Csehországgal találkozik, a középdöntőbe az első három helyezett jut.

Férfi Európa-bajnokság, 2018. január 12-28., Horvátország
A-csoport (Split): Horvátország, Svédország, Szerbia, Izland
B-csoport (Porec): Franciaország, Fehéroroszország, Norvégia, Ausztria
C-csoport (Zágráb): Németország, Macedónia, Montenegró, Szlovénia
D-csoport (Varasd): Spanyolország, Dánia, Csehország, Magyarország

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
2018. január 13. 20:30: Dánia-Magyarország (tv: M4 Sport)
2018. január 15. 18:15: Magyarország-Spanyolország (tv: M4 Sport)
2018. január 17. 18:15: Csehország-Magyarország (tv: M4 Sport)

A csoportok első 3-3 helyezettje jut a középdöntőbe.

A középdöntő mérkőzésnapjai: 2018. január 19., 21., 23. és 24.
Az elődöntők mérkőzésnapja, az 5. helyért: 2018. január 26.
Döntő, 3. helyért: 2018. január 28.