Vágólapra másolva!
Sportszakmai szempontból sorsdöntő, a históriáskönyvek szempontjából külön fejezetet érdemlő, érzelmileg pedig minden bizonnyal túlfűtött lesz ma este Kolozsváron a Románia-Magyarország férfi kosárlabda Eb-csoportmérkőzés. Amelyen, ha nyernek a magyarok, szinte biztosan bejutnak Európa legjobb 16 csapata közé, azaz utazhatnak az isztambuli nyolcaddöntőre.

Pár szóval visszatérve még a csehek ellen megnyert ütközetre:

Hanga Ádám nagyon közel járt a tripla-duplához. 31 pontja mellett szerzett 8 lepattanót, és volt 8 előkészítése.

Hogy ez mekkora teljesítmény, arra jöjjön néhány példa. Az Európa-bajnokságokon 1993 óta Hanga Ádám mindössze a negyedik olyan kosaras, aki úgy dobott legalább 30 pontot, hogy mellette legalább 5-5 lepattanója és előkészítése volt. (Tripla-dupla nélkül.)

Hanga Ádám közel volt a tripla-duplához Csehország ellen Forrás: Citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Ciprian Petcut

Nézzük, milyen illusztris társaságba keveredett Hanga! 1995-ben a litván Sarunas Marciulonis 32 ponttal, 8 assziszttal és 6 lepattanóval fejezte be az Olaszország elleni meccset. 1995-ben a szintén litván Arturas Karnisovas 32 pontot dobott a franciák ellen, 8 lepattanó és 5 előkészítés mellett. 2015-ben a spanyol Pau Gasol Olaszország ellen 31 pont, 10 lepattanó, 5 előkészítés. Melléjük került be Hanga Ádám. Európa-bajnokságon tripla-duplát egyetlen játékos ért el az 1993 óta tartó időszakban: a horvát Toni Kukoc 1995-ben a Horvátország-Finnország mérkőzésen 27 pontot, 12 lepattanót és 11 előkészítést jegyezhetett fel.

Adam Hanga the first with 31/8/8 in post-1993 EuroBaskets | Eurohoops

By Eurohoops team/ info@eurohoops.net The Barcelona swingman led Hungary to its first victory in European Championships in 48 years and flirted with the triple-double in the process by posting 31 points, 8 assists and 8 rebounds.

Amikor a csehek elleni hihetetlen győzelem (85-73) után a magyar válogatott felszállt a csapatbuszra, megkezdődött a felkészülés a kedd esti Románia elleni ütközetre. Papíron ez az a mérkőzés, amelyet Hangáéknak mindenképpen meg kellene nyerniük, hiszen nem csak a csoport, hanem az egész Európa-bajnokság leggyengébb együttese lesz az ellenfelünk. Mindez azonban csak papíron igaz, mindezt azonban csak kimondani könnyű.

A remek magyar csapat befejezheti a sporttörténelem írását Kolozsváron Forrás: Citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Ciprian Petcut

Egyrészt: ne legyen senkinek kétsége, hogy a románok igazi presztízsmeccset kreálnak a kolozsvári ütközetből - még akkor se, ha tudják, hogy nekik semmi esélyük a továbbjutásra. De egy magyar-román válogatott mérkőzés - legyen az bármilyen labdajátékban - még nekik is különleges esemény, hát még, ha az erdélyi Kolozsváron zajlik mindez.

Amikor az Eb-sorsolást megejtették, a románok minket választottak, azaz így kerültünk a kolozsvári csoportba. Nem azért, mert ide sorsoltak bennünket.

(Mind a négy rendező ország, azaz Finnország, Izrael, Törökország és Románia választhatott magának egy ellenfelet. A románok azért voksoltak ránk, mert a két szövetség jóban van (igen, bármennyire hihetetlen, a magyar-román sportkapcsolatokban ilyen is létezik), mert a két szövetség együtt rendezett női Európa-bajnokságot.

Románia Magyarországot választotta a kosárlabda-Eb-re

A 2017-es férfi kosárlabda Európa-bajnokság kolozsvári csoportjában játszik a magyar válogatott - jelentette be csütörtökön a román (FRB) és a magyar szövetség (MKOSZ) közös kolozsvári sajtótájékoztatóján Horia Paun, a román szövetség elnöke. Az FRB vezetője elmondta, a döntés meghozatala könnyű volt, hiszen 2012 óta partneri, baráti kapcsolatot ápol a két szövetség, és ennek megkoronázása volt tavaly a közös rendezésű női kosárlabda Eb.

Ezt csak azért írtam le, hogy némileg képbe helyezzem azt a sok embert, aki ma többet, mást lát, vagy szeretne látni ebben a mérkőzésben.

A magam részéről abban bízom, hogy mind a meccs, mind a hangulat méltó lesz egy európai sporteseményhez.

Mondjuk az elsőről nincs kétségem, hogy az lesz. A másodikban csak reménykedem.

Magyar szurkolóktól lesz hangos a kolozsvári Polyvalent Hall kedd este a románok elleni mérkőzésen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ami a románokat illeti, ők eddig mindhárom csoportmeccsüket elveszítették, ráadásul valamennyien tíz pontnál nagyobb különbséggel kaptak ki. A legszorosabb mérkőzésüket a nyitónapon a csehek ellen játszották (68-83), ezt követte a horvátoktól elszenvedett 74-58-as vereségük. Hétfőn pedig a Pau Gasol nélkül felálló spanyolok gázoltak át rajtuk (51-90), de ebből a meccsből semmiféle komoly szakmai következtetést nem szabad levonnunk.

Vlad Moldoveanu a román csapat legveszélyesebb játékosa Forrás: Citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Ciprian Petcut

Hacsak azt nem, hogy a románok rápihentek a magyarok elleni ütközetre. A román csapat legjobb kosarasa az a Vlad Moldoveanu, aki a cseheknek 24, a horvátoknak 14, a spanyoloknak pedig 15 pontot szórt. Az ő kikapcsolása lesz a magyar csapat egyik legfontosabb feladata, ha ez sikerül, akkor gyakorlatilag nem lehet kétséges a mérkőzés kimenetele.

Fél szemmel persze figyelnünk kell a kedd délután 14 órakor kezdődő Csehország-Montenegró mérkőzésre.

Ha ugyanis a csehek valamilyen „csoda” folytán megvernék a náluk klasszisokkal jobb montenegrói csapatot, az a magyarokra nézve sem lenne kedvező, mert ebben az esetben a magyar, montenegrói és a cseh együttes között körbeverés történne. (Mi legyőztük 12 ponttal a cseheket, ők megverték azt a Montenegrót, amelytől a magyarok 24 ponttal kikaptak.)

Sztojan Ivkovics és az edzői stáb boldogan ölelkezik össze Csehország legyőzése után Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A további számolgatással várnék addig, amíg a csehek tényleg képesek lesznek elkapni a balkániakat. Gyorsan hozzáteszem, normális esetben ez nem következhet be. De láttunk mi már karón varjút, meg egészen hihetetlen feltámadásokat számos csapatjátékban.