Vágólapra másolva!
Egy Szolnokról Békéscsabára érkezett fiatalember 2010-ben, 30 évesen úgy döntött, hogy megváltja a világot. Terveit látva kinevették, a háta mögött pusmogtak róla, sehonnai bitang emberként néztek rá a magyar röplabdasportban. Hét év elteltével Baran Ádám a háromszoros magyar bajnok Linamar-Békéscsaba női röplabdacsapatának az elnöke, aki kedden annak szurkolhatott, hogy egy magyar röplabdaklub 21 év szünet után ismét elődöntőt játszhasson egy európai kupasorozatban. Mivel az olasz Busto Arsizio a negyeddöntő első összecsapásán 3-1-re nyert Békéscsabán, az elődöntős szereplésre – ha csak a visszavágón nem történik valami hatalmas szenzáció – még várni kell. Ám akik Baran Ádámot ismerik, azt mondják, nem sokáig.

Kedden este a békéscsabai női röplabdacsapat eddigi történetének legfontosabb mérkőzését játszotta a CEV-kupa negyeddöntőjében.

Egy órával a kezdés előtt a klub elnöke, Baran Ádám egy fehér papírlapot tartott a kezében, ezzel segítve a mérkőzést közvetítő tévések kamerapróbáját.

Amikor mindezt láttam, nem is akartam elhinni. Az elnök úr, a békéscsabai röplabdasport megmentője, talpra állítója nem öltönyben és nyakkendőben parolázott a VIP-páholyban, hanem – egy régi kifejezést használva – kulimunkát végzett.

Egy ember, aki a semmiből csinált forradalmat

„Nem esik le a nem létező aranygyűrű a kezemről, szóltak a tévések, hogy segíteni kell, megtettem" – mondta a szolnoki származású Baran Ádám. Akinek korábban semmi köze nem volt a röplabdához.

Nem űzte ezt a játékot, és sportklubot sem irányított.

Amikor mégis kapcsolatba került a világ egyik legnépszerűbb labdajátékával, a magyar röplabdázás éppen sokadik sírgödrét ásta. Már a sajátját, ha nem lennénk elég érthetőek.

"Sehonnai bitang emberként csináltam Békéscsabán forradalmat" Fotó: Szabó Gábor - Origo

„2009-ben az edzőként dolgozó Kormos Mihály és Nagy Attila kezdte telebeszélni a fejemet azzal, hogy sportvezetőként segítsek a csabai lányokon. Ma már senki sem hiszi el nekem, de a csapat éppen kiesni készült az NB I-ből, miközben a mérkőzéseinket a város harmadik számú tornatermében, elképesztő körülmények között játszottuk.

Pályamunkásokkal beszélget és hajnalig dolgozik

A kezdeti lépéseket hamar átütő siker követte. A BRSE 2014-ben nyerte meg története első aranyérmét, amelyet 2015-ben a duplázás, tavaly pedig a triplázás követett. Baran Ádám Békéscsabára költözött. Gyakran akadt olyan nap, amikor hajnali 3 órakor adta le irodájának a kulcsát az éjszakai portásnak, majd pár órával később az éppen hazakészülő kapustól újra elkérte a kulcsokat.

Tömeg a békéscsabai sportcsarnok előtt. Odabent hamarosan kezdődik a CEV-kupa negyeddöntője Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Nem tagadom, maximalista és munkamániás vagyok – felelte Baran. – Hogy kinek akarok bizonyítani? Elsősorban magamnak, aztán a lányoknak, de egy kicsit azoknak is, akik hosszú évekig nem tudtak megbékélni azzal, hogy a semmiből jött egy ember, és megmentette a sportágat Békéscsabán.

Soha nem felejtem el, éppen csak elkezdtem az elnöki munkát, amikor bejelentkeztem Szerbiába, hogy fogadjanak a szabadkai röplabdacsapatnál. Náluk világszínvonalon működött a sportág, persze, hogy odamentem. Szerintem először azon gondolkodtak, hogy ki ez a nagyra nőtt ember, aki mindenfélét kérdezne, de aztán szóba álltak velem. Ma ott tartunk, hogy ezek a szabadkaiak jönnek Békéscsabára edzőmeccseket játszani. Hogy érzek-e bármiféle elégtételt? Ezzel nem foglalkozom. Büszke vagyok arra, amit a lányok az évek során elértek.”

Hamarosan megnyílik a röplabda-akadémia

Baran Ádám soha nem felejti el 2016. április 26-át. Ezen a napon látogatott el Békéscsabára a Modern városok program keretében Orbán Viktor miniszterelnök. És ez volt az a nap, amikor hazai pályán a Békéscsaba megnyerte története harmadik aranyérmét.

Miközben a városháza dísztermében zajlott a sajtótájékoztató, a sportcsarnokban a csabai lányok újra a csúcsra értek.

Ekkor már azt is lehetett tudni, hogy a közeljövőben megnyílhat a Békéscsabai Röplabda-akadémia, amely azért kerülhetett Békés megye székhelyére, mert a csapat kiválóan szerepelt. Az erre a célra orientált forrásból – évi 150 millió forintból – már komoly utánpótlás-nevelés indulhat a Viharsarokban.

Baran Ádám lelkes, munkamániás, és mindent megtesz a békéscsabai röplabdasportért Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Ilyenkor van az, hogy az egyesületi elnök hátradől, és elkezdi számolgatni a kasszában lévő pénzt – mondta Baran Ádám. – Nekem viszont az járt az eszemben, hogyan tudnánk bekerülni a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Idén ez még nem sikerült, de a BL-kiesés után a CEV-kupában folytathattuk. Ami viszont ott történt velünk, az tényleg meseszerű.”

Farmerban és tornacipőben nézi az elnök a meccset

Elengedtem Barant, mert hamarosan kezdődött az olasz Busto Arsizio elleni negyeddöntő. Békéscsabai sportcsapat ennyire rangos sporteseményt időtlen idők óta nem játszott a városban. Semmi csodálnivaló nem volt abban, hogy a sportcsarnok lelátóin egyetlen szék sem maradt üresen.

Elképesztő meccset vívott a Linamar-Békéscsaba a CEV-kupa negyeddöntőjében Fotó: Szabó Gábor - Origo

A röplabdaláz már akkor kitört Békéscsabán, amikor a BRSE az előző fordulóban a francia Béziers otthonában vívta ki a legjobb nyolc közé jutást. Magyar női röplabdacsapat legutóbb 1996. február 15-én jutott be a legjobb négy közé a CEV-kupában. Akkor a Janda Attila edzette Vasas a szintén olasz Ravenna ellen vívta ki az ankarai négyes döntőbe kerülést.

Janda Attila azóta Sydney-ben testnevelő tanár. A Vasas meg a Békéscsaba legnagyobb hazai ellenfele.

A csarnok előtt hatalmas a tömeg, ezt a meccset mindenki látni akarja. A klubszobában a Békéscsabára érkezett díszvendégek és egyéb potentátok élvezettel eszik azt a kolbászt (meg az erős paprikát, lilahagymát), amely ennek a városnak az első számú terméke. A kolbász tényleg fenséges, de ha minden így megy tovább, hamarosan a békéscsabai női röplabdasport is felzárkózik mellé. A szimpatikus farmeros-tornacipős elnök a nap 24 órájában ezen dolgozik.

A vereség ellenére is ünnepelt a közönség

A Busto Arsizio tényleg a világszínvonalat képviselte. A dominikai és szenegáli óriásokkal felálló olaszok a világ egyik legerősebb bajnokságából érkeztek Békéscsabára.

Ma már felesleges gondolkodni azon, mi történt volna akkor, ha az első játszmát nem a vendégcsapat, hanem a Békéscsaba nyeri két ponttal. Akkor a második szettel együtt 2-0 a hazaiaknak.

Persze, innen is nyerhetett volna 3-2-re Busto Arsizio, de ezen tényleg kár merengeni. Azon már kevésbé, hogy a kétórás csata után a közönség nem ment haza. Ott maradt a csarnokban, elénekelte a Himnuszt, majd percekig tartó vastapssal engedte el a város kedvenc lányait.

A közönség elképesztő ünneplésben részesítette a vesztes csabai lányokat Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Az a baj, hogy sem a magyar bajnokságban, sem a Közép-európai Ligában nem játszunk olyan mérkőzéseket, amilyen ez volt” – mondta a vereség ellenére cseppet sem csalódott Baran Ádám. Igaza volt.

A magyar NB I-ben gyakorlatilag az a szenzáció, ha valamelyik csapat nyerni tud a Békéscsaba ellen.

A Közép-európai Liga jobb minőségű kávét felszolgáló ház, de még mindig nem olyan, mint amit a Busto Arsizio képviselt. Kérdeztem, lesz-e bankett vagy fogadás? „Nem, mert nekünk szerdán is edzésünk van, hiszen a hét végén Zágrábban a Közép-európai Kupa négyes döntőjében szerepelünk – mondta Baran Ádám. – Onnan utazunk majd a CEV-kupa negyeddöntőjének visszavágójára, aztán egyszer csak hazatérünk.”

Ocskay Gáborhoz és Hajnal Csabához hasonlítják

A 37 éves Baran Ádám munkája nem ismeretlen a magyar sport irányítói előtt.

Egyesek már a magyar sport két legendás vezetőjéhez, a székesfehérvári Ocskay Gábor és a veszprémi Hajnal Csaba munkásságához hasonlítják azt, amit elért.

A lelkes fiatalember egyre több telefont kap, mert sokan szeretnék elcsábítani Békéscsabáról. Nem egy másik röplabdacsapatnál kínálnak neki állást, ennél sokkal komolyabb lehetőségekkel kínálják meg.

Kemény ember, de az ajtaja mindig nyitva áll Fotó: Szabó Gábor - Origo

Baran Ádám azonban hűséges típus, maradni akar. Az ajtaja mindig nyitva áll a játékosok előtt, de kemény ember, a női szépség nem lágyítja meg a szívét.

Talán nem haragszik meg rám, ha elmondom, akkor volt rajta egy pici súlyfelesleg. Idejött, beállt a sorba, ma pedig mindenki őt ünnepli. Meg Molcsányi Ritát és Tálas Zsuzsannát. Ez a három lány volt a főszereplője a románok elleni aranyszettben megnyert Európa-bajnoki selejtezőnek, amelyen a válogatott kijutott az idei Európa-bajnokságra. Azt az érdi selejtezőt megkönnyeztem kicsit, de sírt ott sok békéscsabai ember.”

Békéscsaba felkerült Európa sporttérképére

„A meccs előtt nem véletlenül mondtam azt, hogy ez a negyeddöntő felhelyezi az európai sport térképére Békéscsabát.

Ebben a városban, a mostani körülmények között megélni ezeket a sikereket még édesebb dolog, mintha az ország egyik más településén élnénk.”

Az utolsó összeölelkezés. Az olaszok 3-1-re nyertek Békéscsabán Fotó: Szabó Gábor - Origo

A lefújás után nem sokkal látom, hogy a röplabdázók irodája újra tele van – jóságos nagypapára hajazó CEV-funkcionárius, a díszvendégek újra tömik magukba a kolbászt. Az elnök úr udvarias ember, inkább másik úton közelíti meg a szobáját, hogy ne zavarja meg a kulináris gyönyöröket.

Amúgy Baran Ádám szinte soha nem pihen.

Most éppen azon töri a fejét, hogyan tudná a magyar női röplabdázás egyik külföldön játszó csillagát hazahozni Békéscsabára. Azon gondolkodik, mi kell ahhoz, hogy a Linamar-Békéscsaba 2017-ben negyedszer is bajnok legyen, hogy jövőre a Bajnok Ligájában elérje a csoportkört. Azokban a ritka pillanatokban, amikor nem dolgozik, lepereg előtte az elmúlt nyolc év. A csabai Vízmű méltatlan körülményeket kínáló terme, az Egyetemi Csarnok. Ahonnan ő, a sportágból kinézett, sehonnai bitang ember ezekkel a lányokkal elindult.