Vágólapra másolva!
A Ferencváros fölényes, 12-6-os győzelmet aratott Nagyváradon a férfi vízilabda Eurokupa döntőjében, és ezzel nagyon közel került ahhoz, hogy 19 év után újra európai kupát nyerjen.

Férfi Eurokupa, döntő, 1. mérkőzés: Digi-Oradea - FTC-PQS Waterpolo 6-12 (0-3, 2-2, 2-3, 2-4)
gólszerzők: Gheorghe 2, Diaconu, Georgescu, Asanovic, Raden 1-1, illetve Mitrovic 3, Cuk 2, Avramovic, Pohl, Tóth M., Jansik, Madaras, Szirányi, Varga Dá. 1-1

A Nagyvárad-Ferencváros Eurokupa-döntő első meccsén több olyan játékos is vízbe ugrott, aki az ellenfélnél is szerepelt már. Gojko Pijetlovic, a Nagyvárad szerb olimpiai bajnoka korábban a Fradiban is pólózott, ráadásul ő a keresztapja a zöld-fehér légiós Marko Cuk gyerekének. Szintén szerepelt a Fradiban az erdélyiek vezetőedzője, Kádár Kálmán, aki a mostani magyar keretből Nyéki Balázzsal, Katonás Gergővel és Szirányi Balázzsal is játszott már egy csapatban.

Szenzációsan játszott a Ferencváros, már az első mérkőzésen hat góllal nyert Nagyváradon Forrás: Hirling Bálint

Varga Zsolt vezetőedző együttesébe épp Nagyváradról érkezett Marko Avramovic. Gondolhatnánk, hogy a két klub kívülről fújja a másik erősségeit és gyengéit, ám ezt nem mindenki látja így.

nyilatkozta a mérkőzés előtt Varga Zsolt.

"Papíron az FTC sokkal erősebb, de mindent megteszünk azért, hogy megnyerjük a finálét. Jobb a Fradi játékosállománya, ezt azonban a vízben is bizonyítania kell" – mondta kissé szerényen Kádár Kálmán, a hazaiak vezetőedzője.

Hol van már a 14-2-es vereség?

A Ferencváros néhány hete 14-2-re kikapott a Szolnoktól a bajnokságban, sokan ekkor mélypontról beszéltek, ám a zöld-fehérek össze tudták magukat szedni, legutóbb a Szegedet győzték le idegenben a bajnokságban, és a negyedik helyen állnak.

A tét nem volt kicsi, a Fradi 19 év után szeretne újra európai kupát nyerni.

1988-ban a KEK-et hódította el a csapat, egy évvel előtte pedig az Eurokupa elődjének számító LEN-kupa döntőjében kikapott a nagy rivális Újpesttől.

Fantasztikus hangulat fogadta a Ferencvárost Nagyváradon Forrás: Hirling Bálint

A nagyváradi csarnokban ezer néző, tehát telt ház és fantasztikus hangulat fogadta a feleket, és mivel Nagyváradon sok Fradi-drukker él, a vendégeknek nem kellett tartaniuk attól, hogy túlságosan ellenséges hangulat fogadná őket. Erről tényleg nem volt szó, de azért elég komoly füttykoncertet kaptak a vendégek, amikor megszerezték a labdát az első negyed kezdetekor, pláne, amikor a Mitroviccsal összejátszó Avamovic vezetést szerzett a Fradinak.

Parázs hangulat és telt ház

Parázs hangulatú találkozó volt, a nézők teljesen együtt éltek a játékkal, a vízben történteket akár csukott szemmel is figyelhettük volna, a reakciókból tudni lehetett, hogy épp kinél van a labda.

Körülbelül száz fradista érkezett a helyszínre, és azért nagyon figyeltek rá a vendég fanatikusok, hogy ne csak a nagyváradi szurkolók hangját lehessen hallani.

Mitrovic egy megúszás után balról szép gólt lőtt, ezzel már 2-0-ra vezetett a Fradi.

Vogel Soma kapus nagyon elemében volt, sem közelről, sem távolról nem lehetett neki gólt lőni - a hazai drukkerek nagy bánatára így az első negyedben egyetlen gólt sem szerzett a Nagyvárad.
Nem így a Fradi; másfél perccel az első szakasz vége előtt, egy hazai kiállítást követően Pohl Zoltán közelről nem hibázott (0-3).

Az első negyedben már 3-0-ra vezetett a Ferencváros Forrás: Hirling Bálint

Mintegy fél perc kellett a második negyedben, hogy először meghallhassuk, milyen az, amikor szinte felrobban a csarnok. Daiconu belőtte a Nagyvárad első gólját, minden síp, dob és hegedű működésbe lépett, nem akármilyen hangzavar és örömmámor volt ez.

Svédcsavarból majdnem csodagól

Kevésbé tapsoltak a nagyváradiak az ellentámadásnál, amikor Tóth Márton svédcsavarból lőtt kis híján csodagólt, pláne, amikor nem sokkal később, öt méterről tényleg eredményes volt (2-4).
Gheorge góljával szépítettek a nagyváradiak, majd Vogel tolt egy lövést parádésan kapufára.

A medence mögött iskolások drukkoltak Forrás: Hirling Bálint

A fájdalmai miatt a hátán tapaszokkal pólózó, a válogatottságot nemrég lemondó klasszisnak is volt egy látványos, ám eredménytelen lövése svédcsavarból.

Hogy megmaradjon a háromgólos előny, arról Jansik Szilárd gondoskodott (2-5).

Zseniális ötlet volt, hogy a medence mögött a legjobb helyeket iskolások kapták meg, akik végig tiszta szívből, őszintén drukkoltak.

Folytatódott a Fradi-show

A szünet után nagy kérdés volt, hogy ki szerzi az első gólt, nem volt mindegy, hogy 5-3-ról vagy 6-2-ről folytatódik a meccs, ám a nagyon összeszedetten és szervezetten pólózó Fradi nem hagyta a Nagyváradot felzárkózni. Madaras Norbert gólja után Gojko Pijetlovic kapus mérgében félig lesüllyesztette a kaput. De ezzel a Fradi-shownak még koránt sem volt vége, Cuk lövése után már 7-2-re vezetett a Fradi.

A vendéglátó szurkolók hangulata kezdett visszaesni, mintha már nem bíztak volna annyira abban, hogy kupagyőztes lehet a csapatuk, pedig láttunk már hihetetlen fordításokat ebben a csapatsportágban is. Aztán, hogy jobb legyen a meccs, arról Georgescu gondoskodott, bő egy perccel a harmadik negyed vége előtt távolról hatalmas gólt ragasztott a Fradi kapujába (3-7).

Egy ferencvárosi időkérés - a Fradi nagyszerűen játszott a meccs második részében is Forrás: Hirling Bálint

A spanyol bíróval nem volt mindenki maradéktalanul elégedett, egy drukker a játékvezető felmenőit emlegette az egyik ítélet után, majd jött Jansik Szilárd, és bevágta a nyolcadik magyar gólt (3-8). Pár másodpercen belül ismét robbant az aréna, minthogy megszületett a Nagyvárad negyedik gólja.

A nagyváradi nézők ekkor viszont megérezték, hogy lehet még keresnivalója a csapatnak, Gheorge háromgólosra csökkentette a Fradi-előnyt, ekkor aztán minden dobot tiszta erővel verni kezdett a gazdája, lett is rögtön felejthetetlen hangulat az uszodában.

Feljöttek három gólra a hazaiak

A Ferencváros Szirányi révén újra meglépett, de a rendkívül szívós hazaiak ismét csak fel tudtak jönni három gólra Raden távoli találatával (6-9). Cuk aztán ismét csak hamar lehervasztotta a mosolyt a nagyváradi szájakról.

Varga Dániel nagyon népszerű volt a nagyváradi uszodában Fotó: Hirling Bálint - Origo

Ekkor a meccs talán legizgalmasabb pillanatát láthattuk, a labda Vogel kapuja felé csorgott, a közönség hazai része megpróbálta beimádkozni a képzeletbeli vonal mögé, ám végül nem lett gól az akcióból.

Kiütés lett a vége

Három perc volt már csak hátra, amikor tiszta helyzetben szinte zavartalanul talált be Mitrovic, másodpercekkel később Varga Dániel pedig már a Fradi 12. gólját vágta be (6-12).

Végül már nem is esett több gól, és ez azt jelenti, hogy a Fradi nagyon jó esélyekkel készülhet az április 5-ei, budapesti visszavágóra.

A budapesti visszavágó már csak formalitásnak tűnik Forrás: Hirling Bálint

A nézők – rendkívül sportszerű gesztust bemutatva – vastapssal búcsúztatták a feleket, és felhangzott a „Szép volt, fiúk!" is, bár abban nem vagyunk biztosak, hogy ezt melyik tábor kiabálta. Úgy sejtjük, a fradisták voltak.