Szlovénia hihetetlen feltámadással szerezte meg a bronzérmet a kézi-vb-n

handball Horizontal
Slovenia's players celebrate after winning the 25th IHF Men's World Championship 2017 bronze medal handball match Slovenia vs Croatia on January 28, 2017 at the Accorhotels Arena in Paris. / AFP PHOTO / Thomas SAMSON
Vágólapra másolva!
Szlovénia nyerte a férfi kézilabda-világbajnokság bronzmérkőzését, miután egy rendkívüli utolsó tíz percet produkálva 31-30-ra legyőzték az erejével teljesen elkészülő Horvátországot. Az utolsó nyolc perc kísértetiesen emlékeztetett a magyar női válogatott sydneyi olimpiai döntőjére. 

Eredmény:
Szlovénia - Horvátország 31-30 (13-18)

Az elődöntőben Norvégia ellen hosszabbításban alulmaradó Horvátország lehetett csalódottabb a franciaországi világbajnokság utolsó előtti mérkőzése, azaz a harmadik helyért rendezett meccs előtt.

A szlovén drukkerek valóban nem tűntek csalódottnak:

A franciák ellen papírforma-vereséget szenvedő szlovénok kezdetben próbálták is kihasználni, hogy szomszédaik egy nappal később játszottak, és igyekeztek futtatni őket, de Duvjnakék nagyon kialudhatták magukat szombatra virradóra, mert nemhogy lerázni nem tudták őket a szlovénok, inkább ők diktálták a tempót, és gyorsan állandósították a két-három gólos vezetést.

A szünetig nem is változott a játék képe, a horvátok őrizték az előnyt, és nemcsak védekezésben voltak határozottabbak, de támadásban is jobban muzsikáltak, így a szünetre magabiztos, ötgólos előnnyel mehettek. És már az ő drukkereik is kezdték megszeretni a bronzérmet:

A második félidő kezdetén ugyan lőttek két gyors gólt a szlovének, a horvátok azonban erre néggyel válaszoltak, és a félidő közepén már hét góllal vezettek. A horvát kapuban parádézott Ivan Stevanovic, elől pedig a norvégok ellen az időntúli hetest elhibázó Zlatko Horvat nem tudott rontani.

Most egyetlen lövést sem hibázott a horvát szélső - egészen a meccs végéig:

És amikor már úgy nézett ki, hogy sima lesz a vége, kifogyott a nafta a horvátok tankjából. Sorra rontották el a támadásokat, a szlovénok viszont rendre góllal fejezték be a sajátjaikat, és három perccel a vége előtt egy Dolenec-Mackovsek kínai figura végén feljöttek egy gólra, sőt a következő támadásnál Cingesar ki is egyenlített (29-29).

Az utolsó perc első másodpercében pedig Szlovénia - azok után, hogy utoljára 3-2-nél vezettek - átvette a vezetést. A félidő elején remeklő Stevanovic ekkor már negyedórája nem fogott lövést. Az utolsó támadás a horvátoké volt, de ezúttal sem tudtak áthatolni a szlovén védelmen, Duvnjak utolsó kísérlete a blokkban lelte halálát. Horvátország két napon belül két meccset engedett ki a kezéből az utolsó percben, míg Szlovénia története első vb-érmét szerezte meg.

Horvátország az utolsó nyolc percet 7-1-re veszítette el - ismerős forgatókönyv ez a magyar kézilabda-barátoknak a 2000-es sydneyi olimpia magyar-dán döntője óta.