Visszavonult a világ egykori legdrágább kézilabdázója

Siarhei Rutenka, kézilabda
Belarus's Siarhei Rutenka shoots the ball during the 24th Men's Handball World Championships preliminary round Group A match between Qatar and Belarus at the Lusail Sports Arena in Doha on January 23, 2015. AFP PHOTO / AL-WATAN DOHA / KARIM JAAFAR == QATAR OUT == / AFP PHOTO / AL-WATAN DOHA / KARIM JAAFAR
Vágólapra másolva!
Miután leendő katari klubja a szerződés aláírása előtt úgy döntött, csökkentene az előzetesen kialkudott fizetésén, Siarhei Rutenka bejelentette, visszavonul az aktív játéktól. A fehérorosz kézilabdázó pályafutása során három klubbal hat Bajnokok Ligáját nyert és két válogatottban is megfordult.

Csütörtökön váratlanul sajtótájékoztatót hívott össze Siarhei Rutenka, napjaink kézilabdasportjának egyik legeredményesebb játékosa, és bejelentette visszavonulását.

A 35 éves átlövő tavaly a fehérorosz SZKA Minszk csapatát erősítette, majd a katari al-Quiada csapata szerette volna szerződtetni. „Két hetet készültem a csapattal, majd amikor eljött a szerződés aláírásának pillanata, a klub úgy döntött, hogy felülvizsgálja a pénzügyi feltételeket. Én ezt nem fogadtam el, inkább hazautaztam" - idézte Rutenkát a Tribuna.com portál.

Rutenka a legutóbbi vébén még játszott Forrás: AFP/STR/Karim Jaafar

A klasszis elárulta, egyelőre nem a sportban tervezi jövőjét. „Kaptam már edzői ajánlatokat, de talán majd a távoli jövőben visszatérek erre. Most másban gondolkodom, ami nem kapcsolódik a sporthoz. De senki nem fog elfelejteni, jó kapcsolatot ápolok a továbbiakban a szövetséggel, a válogatottal és a játékosokkal is" – mondta. Hozzátette, babonás ember lévén nem szeretne semmit sem mondani a terveiről.

Az 1981-es születésű Rutenka az Arkatron Minszk csapatában kezdett el kézilabdázni, 2000-ben a Gorenje Velenje, egy évvel később az RK Celje szerződtette. 2005-ben csapott le rá a Ciudad Real, onnan négy évvel később a Barcelona csábította el, végül 2015-ben a katari Lekvija, tavaly pedig a már említett SZKA Minszk alkalmazta.

2009-ben a Barcelona 1,2 millió eurót fizetett érte, ezzel a világ legdrágább kézilabdázójává vált.

A Barcelonával kétszer is nyert BL-t Forrás: AFP/Marius Becker

Hatszor nyert Bajnokok Ligáját (2004 – Celje; 2006, 2008, 2009 – Ciudad; 2011, 2015 - Barcelona), négyszer volt szlovén, nyolcszor spanyol bajnok, háromszor nyert szlovén és nyolcszor spanyol kupát.

A válogatottban érdekes pályát futott be, fehéroroszként kezdett, de 2004-ben szlovén állampolgárságot kapott, és már új válogatottja színeiben vett részt az athéni olimpián. A 2005-ös vébén a góllövőlistán a 4. lett, a 2006-os Eb-ről már gólkirályként távozott.

2008-ban spanyol állampolgárságot kapott, de végül kérte, hogy hadd játszhasson ismét fehérorosz színekben, így a 2013-as vébé óta újra szülőhazája csapatát erősítette.