Egy percig sem volt esély a vb-elődöntőre Norvégia ellen

handball Horizontal
Hungary's centre back Gabor Csaszar (C) passes the ball under pressure from Norway's right back Kent Robin Tonnesen (R) during the 25th IHF Men's World Championship 2017 quarter final handball match Norway vs Hungary on January 24, 2017 at the Halle Olympique in Albertville. / AFP PHOTO / Philippe DESMAZES
Vágólapra másolva!
A férfi kézilabda-válogatott nagyon simán kapott ki Norvégiától a világbajnokság negyeddöntőjében, Xavi Sabaté csapatának egy percig sem volt esélye a továbbjutásra a teljesen más dimenzióban kézilabdázó norvégokkal szemben. Sem a támadosok, sem a védekezés nem ment, átrohant rajtunk az ellenfél. 

Férfi kézilabda-világbajnokság, negyeddöntő:
Norvégia-Magyarország 31-28 (17-10) - élő közvetítésünk
Albertville, 6300 néző, v.: Geipel, Helbig (németek)
lövések/gólok: 47/31 (66%), illetve 49/28 (57%)
gólok hétméteresből: 1/1, illetve 6/6
kiállítások: 14, illetve 6 perc

Magyarország: Mikler - Harsányi 3, Ligetvári, Zubai, Lékai 1, Nagy L. 1, Szöllősi. Cserék: Fazekas (kapus), Juhász 1, Balogh Zs., Császár 11, Jamali, Bánhidi 6, Ancsin, Bodó 5

Annyi előnye feltétlenül volt Christian Bergével szemben Xavi Sabaténak, hogy a magyar kapitány talán jobban számított arra, hogy a két csapat összekerül, mint a norvég. Berge be is vallotta, hogy a dánokra készültek, de természetesen a magyarok ellen is a továbbjutás lesz a céljuk.

A tavalyi Európa-bajnokság meglepetéscsapata (elődöntőt, sőt egy hosszabbítás híján döntőt játszhattak), amely hozzánk hasonlóan lemaradt az olimpiáról,

remek formában játszott a világbajnokságon, a franciáktól is csak három góllal kaptak ki,

a többi meccsüket, köztük a macedónok elleni nyolcaddöntőt pedig elég simány nyerték.

Pont az ellenkezője, mint a dánok ellen

Katasztrofálisan indult a negyeddöntő, a norvégok minden támadásukból gólt szereztek, miközben az alacsony szerkezetű magyar válogatott játékosai lövőhelyzetig sem tudtak eljutni a szigorú norvégi fallal szemben. Nem jöttek a bravúrok Mikler Rolandtól sem, így villámgyorsan ötgólos hátrányba kerültek a mieink.

Sander Sagosennel nem bírtunk Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Sabaté már a 8. percben kénytelen volt időt kérni, mert pont az ellenkezője történt, mint a dánok ellen: sem a védekezés, sem a támadások nem működtek. A 12. percben 8-2-re vezetett a teljesen más ritmusban kézilabdázó Norvégia, amiben komoly szerepe volt a norvégok kapusának, Torbjorn Bergerudnak, aki egymás után védte a gyenge magyar próbálkozásokat, az ellenfél pedig átrohant a mieinken.

A spanyol kapitány forgatta a csapatát, jött Bodó Richárd, Ancsin Gábor és Lékai Máté (ezúttal Császár kezdett irányítóban),

de a cserék között sem akadt senki, aki átlendítette volna a csapatot a rossz kezdés okozta sokkon.

A 20. perc környékén valami kezdett mozgolódni a magyar csapatban, néhány támadást sikerült kivédekeztünk, Bodó és Bánhidi góljaival csökkent is némileg a különbség, de amikor felcsillant a remény, hogy visszajöhetünk a meccsbe, néhány technikai hiba miatt visszaállt hatgólos norvég előny. Ebből a szünetre hét lett, miután a játékrész utolsó perceiben még elszórtunk néhány labdát (9 eladott labdával zártuk az első félidőt).

A szünet után gyorsan eldőlt minden

A szünet után Fazekas Nándor jött a magyar kapuba, de ő sem tudott csodát tenni. Pedig erre lett volna szükség, mert hiába javult fel a támadójátékunk, a norvégok továbbra is szinte minden támadásukat góllal zárták, így nem csökkent a különbség. Pár perccel később már vissza is jött Mikler, de szinte csak ziccereket kellett védenie, mert továbbra is átrohantak rajtunk a norvégok.

Császár sem tudott lendületet adni a csapatnak Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A második félidő 7. percében a norvégok kilencgólosra növelték az előnyüket, így gyakorlatilag el is dőlt a meccs. Ezúttal még a torna legmegbízhatóbb magyar játékosa, Juhász Ádám is kihagyta a helyzeteit, és

Bánhidin kívül tényleg nehéz volt jó teljesítményt találni a reményét vesztett magyar csapatban.

A második félidő felénél Sagossen góljával kétszámjegyűre nőtt Norvégia előnye, innentől kezdve az volt a kérdés, megússza-e tisztes vereséggel a magyar csapat, vagy történelmi kudarc lesz belőle.

Megnyertük a második félidőt

Hiába csökkent a koncentráció a magabiztosan vezető norvég csapatnál, még így is akkora volt a sebességkülönbség a javukra, hogy reményünk sem volt egy nagy feltámadásra - legalább akkora kellett volna, mint a Kielcéé a 2016-os BL-döntőben a Veszprém ellen.

Balogh Zsoltéknak nem ízlett a norvég védekezés Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Császár nemcsak a heteseket lődözte be, de akcióból is többször volt eredményes, és Miklernek is akadt néhány védése, így egy kicsit közelebb tudtunk araszolni a hajrában, de Norvégia győzelmét semmiféle veszély nem fenyegette.

Magyarország végül a 11 gólos Császár vezérletével megnyerte a második félidőt, és csak három góllal maradt alul, de a világbajnokság elődöntőjébe - teljesen megérdemelten - Norvégia jutott be.

Beszarian kezdtünk

Zubai Szabolcs indulatosan nyilatkozott a Sport1-nek a mérkőzés után.

Beszarian kezdtünk, nem így kellett volna, ezért nagyon dühös és csalódott vagyok. Azt kellett volna csinálnunk, mint a második félidő végén.

Xavi Sabaté büszke a csapatára. "Megérdemelten győztek a norvégok, akiknek fiatal, de remek csapatuk van, és az egész világbajnokságon ők a legjobbak a gyors indításokban. Tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz, próbáltuk lassítani a támadásaikat, de az eredmény is mutatja, hogy a meccs elején nem sikerült, ráadásul eleinte támadásban is sokat hibáztunk. Büszke vagyok a csapatomra, hiszen ahhoz képest, hogy