Mutatjuk a magyar kézicsoda kulcsjeleneteit

handball Horizontal
Denmark's right back Kasper Sondergaard Sarup (R) shoots against Hungary's goalkeeper Roland Mikler during the 25th IHF Men's World Championship 2017 eighth final handball match Hungary vs Denmark on January 22, 2017 at the Halle Olympique in Albertville. / AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES
Vágólapra másolva!
A magyar válogatott közel tökéletes mérkőzést játszva győzte le Dániát a férfi kézilabda-világbajnokság nyolcaddöntőjében, és készülhet a Norvégia elleni negyeddöntőre, amelyet kedden 17 órakor játszanak Albertville-ben. Újra megnéztük a meccset, és megpróbáltuk kiválasztani azt a tíz jelenetet, amin a frenetikus győzelem múlt.

A drámai nyolcaddöntőnek több fordulópontja is lehetett volna, ám szerencsére ezekből mindig mi jöttünk ki jobban, és mindegyik hozzájárult ahhoz, hogy végül mi készülhetünk a negyeddöntőre.

Ezekből a kulcsfontosságú jelenetekből állítottunk össze egy 10-es videólistát.

Élje át velünk újra a mérkőzés legszebb pillanatait.

A kézisek sem tudják, hogyan tettek csodát

A magyar csapat jól kezdte a mérkőzést, az első percekben egyből magához ragadta a kezdeményezést, és a dánok szokatlanul enervált játékát jól kihasználva egészen a 20. perc környékéig vezetni tudott. Ekkor azonban egyenlítettek a dánok, és félő volt, hogy ez kicsit megfogja a csapatot, ám érkezett a parádés formában játszó Lékai Máté, és (már a harmadik gólját szerezve) visszavette a vezetést a magyaroknak.

Hasonlóan fontos mozzanat történt az első félidő végén, amikor döntetlen állásnál a vezetésért támadtak a dánok. Ekkor Bánhidi zseniális előrelátással előzte meg a beállót, labdaszerzése után Lékaihoz került a labda, aki rettentően kegyetlenül becsapta a kapujából kimozduló Nicklas Landint, és 30 méterről az üres kapuba lőtt.

A kiváló első félidő még semmire nem garancia az olimpiai bajnok ellen, akkor kezdtünk el igazán reménykedni, hogy megfoghatóak a dánok, amikor a szünet után is magunknál tartottuk a vezetést. Ehhez Balogh Zsolt góljai kellettek, aki a második félidő elején zsinórban szállította a nagyon fontos gólokat.

Nagyon kellett a magyar sikerhez, hogy a furcsa szellemben fújó bírópáros döntései se vessék vissza a csapat játékát. Fontos pillanatnak éreztük azt is, amikor egygólos vezetésünknél Bodó Richárd emberhátrányban emelte át az emberét, és egyéni akcióját védhetetlen góllal zárta (az sem közömbös, hogy Landin hisztigörcsöt kapott az eset után).

A dán játékosok önbizalmát az egész meccsen brutális kegyetlenséggel amortizáló Mikler Roland az első félidőben is bemutatott néhány bravúrt – különösen fontos volt, hogy a szélsők ellen remekelt –, és az ő egyik ziccervédése adta meg az alaphangot a második félidő közepén látott magyar rohanáshoz, amikor előbb három, majd négy góllal elmentünk. Kasper Söndergaard a betörésnél elhitte, pedig dehogy:

Mivel Mikkel Hansenen a második félidőben szorosan védekeztünk, a többieknek kellett volna húzniuk a csapatot, ezért volt nagyon fontos, hogy két perccel az előző jelenet után Söndergaard újabb ziccerét fogta meg Mikler. Azzal, hogy ki sem jött róla a lövés, végleg elvette a balkezes lövő kedvét a játéktól.

Ugrunk a hajrára, az 53. percben a zsinórban három gólt szerző dánok kiegyenlítettek, és nagyon féltünk, hogy elfogy a magyar csapat lendülete. Ekkor azonban érkezett a magyar válogatott legfiatalabb, nemzetközi rutinnal alig rendelkező játékosa, az egész tornán remeklő Juhász Ádám, és olyan bátran vitt be egy helyzetet, mintha minden héten ilyen hőfokú meccseket játszana a Bányásszal.

57. perc, döntetlen az állás, mi támadunk, de passzív a játék. Pulzus az egekben, a nézők vizet facsarnak a fotel karfájából. Csak egyvalaki nyugodt: Balogh Zsolt, aki az embere hóna alatt káprázatos gólt ragaszt a dán kapuba, és ezzel újra a magyarokat juttatja előnyhöz. A szegedi jobbátlövő fifikás találata talán a meccs legfontosabb gólja volt.

Mikler védett sokkal nagyobbakat is, mint az erőtlen dán lövésnél az utolsó két percre fordulva, de borzasztó fontos volt, hogy Dánia ne tudjon kiegyenlíteni a véghajrában.

És végül a mindent eldöntő gól. 80 másodperc volt hátra, a parádézó Lékai helyére a hajrában beszálló Császár Gábornak volt némi mázlija is, mert kissé könnyelműen elvállalt lövése után visszapattant hozzá a labda, ugyanakkor az irányító rutinját mutatta, hogy a lövés után azonnal ment saját kipattanójára, és ezt már nem hibázta el. Ezzel dőlt el minden, Császár utolsó gólja már csak a koktélmeggy volt a torta tetején.

Ha még nem volt elég a videókból, itt a meccs összefoglalója francia alámondással, ínyenceknek pedig emitt a teljes meccs magyar kommentárral.