Märcz Tamás a férfi vízilabda-válogatott új szövetségi kapitánya

OLY2000-WPO-HUN-YUG Horizontal MAN SEMIFINAL OLYMPIC GAMES MATCH WINNER WATERPOLO JOY
Hungary's players (from L) Tamas Marcz, Peter Biros and Attila Vari cheer their teammates 30 September 2000 at Sydney international Aquatic center during the water polo semi final match between Yugoslavia and Hungary at the Sydney 2000 Olympic Games. Hungary defeated Yugoslavia 8-7 and qualified for the final.AFP PHOTO GREG WOOD / AFP PHOTO / GREG WOOD
Vágólapra másolva!
Märcz Tamás lett a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya Benedek Tibor távozását követően. A szakembert a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségének csütörtöki ülésén választották meg titkos szavazással.

„Nagyszerű pályázatok születtek, nem volt könnyű dönteni. A szavazás után telefonon értesítettem Märcz Tamást, hogy rá esett a választásunk, egyben hivatalosan felkértem a férfiválogatott szövetségi kapitányának. Sikeresen meg kell állapodjunk a szerződés feltételeiben, és akkor 2017. január 1-től ő látja el a feladatot" – adott tájékoztatást dr. Kemény Dénes MVLSZ-elnök.

Märcz Tamás (3) a 2000-ben a sydney-i olimpián Biros Péter és az azóta már MVLSZ-alelnök Vári Attila mellett Forrás: AFP/Greg Wood

Märcz Tamás 42 éves, Sydney olimpiai bajnoka, világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok – írja rövid életrajzában a Vlv.hu portál. Négyszeres magyar és kétszeres olasz bajnok. Pályafutása jelentős részét olasz élkluboknál töltötte, kettős, magyar és olasz állampolgár, nem sokkal a londoni olimpia előtt még az olasz válogatott centere volt. Játékos-pályafutásának befejezése óta, jelenleg is a BVSC vezetőedzője. 2014-től a kapitányváltásig Merész András másodedzőjeként dolgozott a magyar női válogatott mellett.

Nem jelentkezett be

Az előző szövetségi kapitány, Benedek Tibor a riói olimpián elért, csalódást jelentő ötödik hely után döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg december 31-én lejáró szerződését, pontosabban nem nyújtja be pályázatát a posztra.

Ezt a döntését október 20-án hivatalosan is tudatta az elnökséggel. A két nappal később megválasztott új elnökség november 17-én ki is írta a pályázatot a szövetségi kapitányi posztra. A december 9-i határidőig

13 – magyar, külföldi és külföldön dolgozó – szakember

nyújtotta be pályázatát, a névsort pedig három nappal hozta nyilvánosságra a szövetség. A kivárást azzal indokolták, hogy nem szerették volna megzavarni a nemzetközi kupameccsekre készülő csapatokat.

A kapitányjelöltek névsora

Cseh Sándor, Dabrowski Norbert, Fodor Rajmund, Gyöngyösi András, Teodoro Hadziteodoru, Lukács Dénes, Märcz Tamás, Igor Milanovics, Szécsi Zoltán, Tóth Gyula, Vad Lajos, Vidumanszky László, Vincze Balázs.

Az eredeti elképzelésekkel szemben az elnökség nem hallgatja meg személyesen a jelölteket - írja a válogatottal foglalkozó vlv.hu. Ennek oka az, hogy korábban mindenki úgy gondolta, 3-6 pályázó jelentkezésével lehet számolni. A 13 jelölt meghallgatása viszont túlságosan hosszú ideig tartana, ezért az ügyvivői testület úgy döntött, hogy

a kiválasztást megkönnyíti, ha nincs személyes meghallgatás,

hiszen Kemény Dénes úgyis egyenként konzultál a jelöltekkel. (Néhány elnökségi tag e döntéssel kapcsolatban kritikát fogalmazott meg.)

A 16 tagú elnökség, melyből igazoltan hiányzott a lány ifjúsági világbajnokságon Új-Zélandon tartózkodó Beck György és Faragó Tamás, a szabályok adta lehetőséggel élve titkos voksolással választotta meg Benedek Tibor utódját. A szavazás addig tartott, amíg valamelyi jelölt meg nem kapta a jelen lévő elnökség tagok szavazatinak 50 százalékát plusz 1 voksot – azaz nyolc támgató szavazat kellett ahhoz, hogy valaki magyar szövetségi kapitánynak mondhassa magát.