Az NBA-sztár is fél a Zika-vírustól és a riói olimpiától

Guillermo Hernangomez, Guillem Vives, Pau Gasol, Felipe Reyes, kosárlabda, spanyol kosárlabda-válogatott
FRANCE, Lille : (From L) Spain's center Guillermo Hernangomez, Spain's point guard Guillem Vives, Spain's center Pau Gasol and Spain's power forward Felipe Reyes celebrate after Spain defeated Lithuania during the final basketball match between Spain and Lithuania at the EuroBasket 2015 in Lille, northern France, on September 20, 2015. AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN
Vágólapra másolva!
Újabb világsztár, ezúttal a kosárlabdázó Pau Gasol jelezte, hogy a zikavírus miatt erősen gondolkodik a riói olimpiai részvételen.

A világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes spanyol sztár elmondta, jelenleg bizonytalan a helyzet Rióban, és mindenkinek alaposan végig kell gondolnia, megéri-e a kockázatot az indulás. Megjegyezte, hogy más spanyol sportolók is hasonlóan gondolkodnak, neveket azonban nem árult el.

A sportolók sötétben tapogatóznak

A Los Angeles Lakersszel kétszeres NBA-bajnok Gasol szerint a jó döntéshez a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak és az egészségügyi szervezeteknek a jelenleginél több információval kellene szolgálniuk.

Pau Gasol (4) a zikavírus miatt erősen gondolkodik a riói olimpiai részvételen Forrás: AFP/Philippe Huguen

Gasol előtt már több neves sportoló hangot adott aggodalmának a zika-vírus miatt. Legutóbb a golfozó Rory McIlroy beszélt arról, hogy gondolkodik, induljon-e az olimpián.

A WHO szerint nem indokolt a halasztás

A napokban csaknem 30 ország 150 tudósa azt kérte, hogy halasszák el, vagy más városban tartsák meg az olimpiát. A szakemberek úgy ítélték meg, hogy az augusztusi riói rendezéssel felesleges veszélynek teszik ki azt a mintegy félmillió sportolót, turistát és szurkolót, aki az olimpia alkalmából a brazil városba látogat, és ha megfertőződik, hazatérve saját környezetében terjeszti tovább a vírust.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) erre reagálva azt közölte, "közegészségügyi szempontból nem indokolt" sem áthelyezni sem törölni az augusztus 5-21. közötti olimpiát a zikajárvány terjedése miatt.