Az utcán folytatódott a botrányos kupadöntő

szeged, veszprém
Debrecen, 2016. április 17. Játékosok dulakodnak a férfi kézilabda Magyar Kupa döntőjében játszott MOL-Pick Szeged – MVM Veszprém mérkőzésen a debreceni Főnix Csarnokban 2016. április 17-én. MVM Veszprém - MOL-Pick Szeged 27-26. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Óriási izgalmak után, hetesekkel védte meg kézilabda Magyar Kupa-címét az MVM Veszprém. A Mol-Pick Szeged évek óta nem járt ilyen közel ahhoz, hogy nemzeti trófeát nyerjen, nem csoda, hogy a hajszálon múlt finálé után elszabadultak az indulatok. 

Hat éve fordult elő utoljára, hogy hetesek döntöttek a két csapat között (2010-ben is a Veszprém javára), és az utolsó igazán szoros finálé óta is eltelt már négy év: 2012-ben egy góllal, 27-26-ra nyertek a veszprémiek.

A Mol-Pick Szeged 2008 óta tehát továbbra sem tudott hazai trófeát nyerni

(egy bravúros EHF Kupa-győzelem azért beesett 2014-ben), de a 2016-os döntőre büszkébb lehet, mint legyőzője. Legalábbis arra, amit a pályán mutatott.

A Szeged gyakorlatilag az egész meccsen felülmúlta a szokottnál jóval gyengébben kézilabdázó Veszprémet, Juan Carlos Pastor szervezetten, nagy szívvel harcoló csapatában több remek teljesítmény is akadt, míg a veszprémieknél a kapusokon kívül csak Nagy Lászlót és Aron Palmarsson második félidei teljesítményét lehet kiemelni. Ennek köszönhetően aztán a hajrá is olyan feszült volt, mint évek óta nem, és ilyenkor persze előfordul, hogy elszabadulnak az indulatok is.

Hetes vagy nem hetes?

Az utolsó percben döntetlen állásnál előbb a Szeged támadhatott, és Dean Bombac betörése után felháborodottan reklamáltak, mert nem kaptak hétméterest, a játékvezetők csak szabaddobást adtak a Szeged javára. Többször kikockázva a jelenetet sem mernénk állást foglalni, helyesen döntöttek-e, annyi bizonyos, hogy az ilyen esetekben általában befújják a hétméterest. Most nem tették, és ez érthetően felzaklatta a szegedieket.

A kérdéses jelenet Forrás: Origo

A mérkőzést itt lehet megnézni, akit csak ez a jelenet érdekel, az 1:42:50-től találja.

Szavazzon!

Ön szerint hetes volt?

Az utolsó veszprémi támadásnál el is pattant a húr: a zsűriasztalnál a szegedi stáb, Juan Carlos Pastor és Krivokapics Marko fellökték Xavi Sabatét, aki a földre zuhant. Ilyesmire még akkoriban sem volt példa, amikor a két csapat játékosai véres, nem ritkán kifejezetten durva rangadókat vívtak egymás ellen.

Pastor a mérkőzés után sportszerűen bocsánatot kért az M4-nek adott interjújában, de a klub Facebook-oldalának adott nyilatkozatában már árnyalta kicsit a képet. „Odaléptem hozzá, egy picit meglöktem, ő pedig hátravetette magát. Elnézést kértem a mozdulatért,

– mondta a spanyol szakember.

A szurkolók is egymásnak estek

A példátlan edzői inzultus után aztán sor került egy szintén igencsak régen látott eseményre is: a két csapat szurkolói is pofozkodtak egy sort a Főnix Csarnok parkolójában. Az ilyesmit nehéz pontosan belőni, de talán a 2000-es, Fáy utcában lejátszott kupameccs után volt utoljára bunyó a két tábor között, azóta annyira jó lett a viszony, hogy előfordult, a szegedi szurkolók elutaztak drukkolni a Veszprémnek egy BL-nyolcaddöntőn.

A szurkolókra is átragadt a hangulat Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A mérkőzés után szegedi és veszprémi szurkolók is megerősítették, hogy volt verekedés (természetesen mindkét verzióban a másik kezdte), ezért megkerestük a debreceni rendőrkapitányságot, ahonnan azt a választ kaptuk,

valóban volt verekedés, két szegedi és két veszprémi illetőségű szurkoló ellen eljárást kezdeményeztek

garázdaság megalapozott gyanúja miatt.

„A rendelkezésre álló adatok szerint 2016. április 17-én 18 óra körüli időben egy debreceni rendezvénycsarnok hátsó parkolójában négy férfi előzetes szóváltást követően összeverekedett. A nyomozók a 47 éves és a 21 éves veszprémi, valamint a 40 éves és 39 éves szegedi lakosokat gyanúsítottként kihallgatták, majd szabadon bocsátották. Az elsődleges orvosi vélemény alapján a 39 éves szegedi és a 21 éves veszprémi férfi nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett” – írta az Origónak a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az utolsó hetes után: Mirko Alilovic lett a hős Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A remeklő szegediek azért is sajnálhatják nagyon, hogy elszalasztották a lehetőséget, mert a bajnoki rájátszásban sokkal nehezebb lesz elkapni a Veszprémet. Jövőre pedig még nehezebb, ugyanis a Szeged a nyáron gyakorlatilag teljesen új csapatot épít, 10-12 játékos is érkezhet Juan Carlos Pastor csapatába, és bár vannak köztük nemzetközileg is fajsúlyos játékosok, a következő szezon valószínűleg a csapatépítéssel telik.

Építkezni pedig muszáj, mert Csányi Sándor tulajdonos kijelentette, három éven belül bajnokot és Bajnokok Ligája Final4-résztvevőt akar látni Szegeden.