Vágólapra másolva!
Pénteken háromgólos vereséget szenvedett a Komló férfi kézilabdacsapata a PLER otthonában. A mérkőzés után óriási verekedés tört ki, a baranyai klub hivatalos honlapja szerint a sportcsarnok hátsó ajtaján távozó szurkolókat durván bántalmazták. A fővárosi klub az Origo érdeklődésékre azt írta, nincs köze az állítólagos verőemberekhez.

Nagyon csúnya véget ért komlói szemszögből a pénteki PLER–Komló férfi kézilabda-mérkőzés. A vendégek 23-20-as vereséget szenvedtek a fővárosban, azonban a meccset követően a Lőrinci Sportcsarnokból távozó vendégszurkolókat ütöttek – a Bama.hu szerint időseket, nőket, gyerekeket válogatás nélkül – megkülönböztető mellényt nem viselő emberek.

A baranyai portálnak az utat szervező Szolnoki Richárd elismerte, hogy a mintegy 60 szurkolóra vigyázó nyolc biztonsági ember nem volt könnyű helyzetben.

„Volt egy-két ittas srác köztünk, őket a második félidőre már nem engedték be, ami rendben is van, miként azt is elítéltük, hogy egyikünk bedobott a pályára egy söröspoharat” – nyilatkozta.

A mérkőzést a fekete mezben kézilabdázó hazaiak nyerték Forrás: Facebook/PLER Kézilabda

Elmondása szerint a mérkőzés lefújását követően a biztonságiak a meccs után nem engedték a komlóiakat arra távozni, ahol bejöttek, hanem a vészkijárat felé terelték őket.

„Beszorítottak minket egy szűk helyre, s ütöttek mindenkit, akit értek. Huszonnyolc éve járok sporteseményekre, ilyen alattomos módszerrel még sehol sem találkoztam.

A nők sikítva menekültek, volt, akinek felrepedt az álla.

A történtek után húsz percig vártunk rendőrségi intézkedésre, de nem történt semmi” – mondta Szolnoki Richárd.

A Komló elnöksége elítélte a történteket

Dr. Kersch Ferencet, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkárhelyettesét már tájékoztattam, kivizsgálást ígért, azt kérve, hogy minden, rendelkezésünkre álló anyagot, fotókat, orvosi jelentéseket, videókat mellékeljünk” – mondta Szigeti Szabolcs, a Komló ügyvezető igazgatója.

Forrás: AFP/Franck Fife

A klub hivatalos közleményt is kiadott amelyben az elnökség mélységesen elítélte a történteket. „A sérülteknek, orvosi ellátásban részesülteknek jobbulást kívánunk! Példátlan, hogy ártatlan szülőket, szurkoló hölgyeket, urakat, a szakosztály képviselőit bántalmaztak magukat hazai csapat rendezőinek tartó emberek. A szövetség felé a szükséges lépéseket megtettük! Külön köszönet Péter Szabó Zoltán munkájáért, aki saját testi épségét veszélyeztetve próbált segíteni és segítséget kérni, amit sajnos nem kapott meg” – olvasható a kommünikében.

Az MKSZ még tanulmányozza az iratokat

Az MKSZ részéről Dr. Kersch Ferenc főtitkárhelyettes, a szakmai és versenybizottság elnöke úgy nyilatkozott, még tanulmányozzák az iratokat.

„A PLER–Komló NB I-es férfi kézilabda-mérkőzés után, a szombati napon a komlói sportszervezet tett telefonon bejelentést, majd kérésemre a bejelentést írásban is megismételték, és ahhoz fotókat, hangfelvételeket, videókat csatoltak. Jelenleg az iratok áttanulmányozása van folyamatban. Ezt követően az MKSZ – ha szükséges – további bizonyítékokat kér be, illetve, ha alapos a gyanú a rendezési előírások megszegése tekintetében, akkor fegyelmi eljárást fog az MKSZ lefolytatni” – közölte Kersch Ferenc az Origóval.

A PLER sajnálja

A PLER a Facebook-oldalára kitett közleményben reagált.

„A PLER-Budapest csapata és vezetősége élesen elhatárolódik minden nemű - verbális és fizikai - erőszaktól, mind a pályán, mind azon kívül. Klubunk szurkolóit zömében családok és barátok teszik ki, rengeteg gyerek és fiatal sportoló telíti meg a lelátónkat minden hazai mérkőzésen. Éppen ezért tisztelettel megkérjük minden ellenfelünk szurkolótáborát, tartsa ezt szem előtt, mikor hozzánk vendégségbe érkezik, s viselkedésével olyan példát mutasson, amellyel saját gyermekeit, utánpótlását is megilletné. Klubunk mélyen elítéli a gyűlöletre vagy fizikai erőszakra buzdító verbális kommunikációt is, csakúgy, mint az egymás és sportolóink testi épségét veszélyeztető megnyilvánulásokat.

Sajnálattal értesültünk arról is, hogy a komlói szimpatizánsok a mérkőzés lefújását követően őket ért erőszakos incidensről számoltak be, melynek kivizsgálását természetesen azonnal, még a helyszínen megkezdtük. A PLER-Budapest nyomatékosan kiáll a fair play szelleme mellett, s megkér minden, a klub hivatalos eseményein bármilyen minőségben részt vevő személyt, hogy ugyanerre törekedjen. Hisszük, hogy az erőszak és a gyűlöletkeltés nem méltó a kézilabda sportág értékrendjéhez.”

PLER: Nem rendeltünk verőembereket

Az Origo megkereste a rendező klubot, amely mailben reagált is. Azt írta, sajnálattal értesült a szóban forgó incidensről, amelyről bánatukra a médiában több valótlan információ is kering.

„A két csapat pénteki találkozója során már a mérkőzés közben rendbontást tapasztaltunk a vendégszurkolók részéről, többen ittas állapotban, petárdát dobálva érkeztek a csarnokunkhoz, mérkőzés közben pedig inkorrekt buzdítással zavarták meg a találkozót, valamint sört dobáltak a pályára, amellyel veszélyeztették a mi és a saját játékosaikat is. Emiatt a biztonsági személyzetünk a mérkőzést követően, a rendezési szabályzatoknak megfelelően, a vendégkijárat felé terelte a szurkolókat, ahol a hazai közönségtől elkülönítve hagyhatták el a rendezvény helyszínét. Ez minden hasonló esetben így történik.

Ezt követően értesültünk arról, hogy kint állítólagos verőemberek várták a komlói szurkolókat, a helyszínen tartózkodó rendezők nem voltak szemtanúi ennek az esetnek. Természetesen a panasztételt követően azonnal, már a helyszínen megkezdtük az ügy kivizsgálását, amely még jelen pillanatban is folyamatban van, ám azt már most kategorikusan kijelenthetjük, hogy sem a PLER-Budapest vezetősége, sem az általa alkalmazott biztonsági szolgálatnak nincsen tudomása ezeknek a személyeknek a kilétéről, s nem mi rendeltük őket a sportcsarnokhoz.

Sajnáljuk az esetet, s természetesen, ahogy azt a Komló vezetőségének is jeleztük, az esetleges sérülteknek mielőbbi felépülést kívánunk. A PLER-Budapest, ahogyan szombati közleményében is jelezte, élesen elhatárolódik minden nemű erőszaktól, csapatunkat főként családtagok és barátok, rengeteg gyermek veszi körül, s ehhez méltó szellemben rendezzük a hazai találkozóinkat is. Mélyen elítéljük a vendégszurkolók mérkőzésen tanúsított viselkedését, ennek ellenére nem folyamodunk, s nem is folyamodtunk ilyen eszközökhöz a rend fenntartására.”

A klub az ügyben belső vizsgálatot indított, és a Magyar Kézilabda Szövetségnek is minden segítséget megad majd az ottani vizsgálat lebonyolításához.