Rémálomnak indult, remek pólósiker lett belőle

Varga Dénes
Belgrád, 2016. január 13. Varga Dénes (b) és az orosz Adel Ginyijatov a belgrádi vízilabda Európa-bajnokság férfi D csoportjának első fordulójában 2016. január 13-án. (MTI/AP/Darko Vojinovic)
Vágólapra másolva!
A magyar férfi vízilabda-válogatott nagyon rossz kezdés után, 0-3-as és 2-5-ös hátrányból 12-6-ra fordítva legyőzte az orosz csapatot a belgrádi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság D csoportjában. A csoportelsőség pénteken dől el, a magyarok a törökökkel, a görögök az oroszokkal találkoznak.

Eredmény, férfiak, D csoport, 2. forduló:
Magyarország-Oroszország 12-6 (1-4, 3-1, 3-0, 5-1) - élő közvetítés
a magyar góldobók: Bátori 5, Vámos 3, Varga Dé. 2, Erdélyi, Varga Dá. 1-1

A magyar együttes hétfőn a görögök elleni 8-8-as döntetlennel kezdett, pénteken a török válogatott ellen zárja a csoportkört, ahonnan minden együttes továbbjut a nyolcaddöntőbe.

Rosszul kezdődött magyar szempontból az összecsapás,

az oroszok ugyanis néhány perc alatt háromgólos vezetésre tettek szert.

Benedek Tibor szövetségi kapitány gyorsan időt is kért, megpróbált rendet tenni a fejekben, a gólcsendet végül másfél perccel a negyed vége előtt Vámos Márton törte meg. Az oroszok ötméteresből állították vissza a különbséget.

A meccs második felére Varga Dénes is magára talált Forrás: MTI/AP/Darko Vojinovic

A második felvonásban

Bátori Bence vette hátára csapatot,

két kiváló lövéssel faragott a hátrányból, igaz, közben egyszer az oroszok is eredményesek voltak (3-5). Védekezésben kezdett összeállni a magyar válogatott, elöl pedig Vámos második találatával zárkózott tovább.

A harmadik negyedben az oroszok támadásban szinte már lövésig sem jutottak el, ugyanakkor

a magyar válogatott több helyzetet, köztük két emberelőnyt is elhibázott.

Az egyenlítés valamivel több mint két perccel a szünet előtt érkezett, Vámos volt újra eredményes. A szolnokiak világbajnok játékosa mögött Bátori sem akarta lemaradni, és elhajlós lövésével átvette a vezetést a csapat. Néhány másodperccel a negyed vége előtt Erdélyi Balázs is feliratkozott a gólszerzők közé, így találkozó során először megnyugtató volt a Benedek-legénység előnye (7-5).

Nyikolajenko és Hárai nagy csatája a vízben Forrás: MTI/AP/Darko Vojinovic

A zárónegyedet Varga Dénes fantasztikus egyéni villanása vezette fel, de a túloldalon gyors válasz érkezett. A 2013-ban a világ legjobbjának választott Varga Dénes ezután testvérével, Dániellel összejátszva pöccintett a kapuba, majd utóbbi pattintott a rövid sarokba (10-6.). Ekkor már csak a különbség volt a kérdés, Bátori negyedik és ötödik találatával alakult ki végül a 12-6-os végeredmény.

A magyar csapat legjobbja az öt gólig jutó Bátori Bence volt.

A meccs hőse mondta

"Nagyon elfáradtam, de nagyon örülök, hogy egy ilyen meccsen sikerült hat góllal nyerni" - nyilatkozta az M4 Sportnak. "Finoman szólva sem indítottuk jól a meccset, de szépen lassan felépítettük magunkat, elsősorban a védekezésünket. Remek dolog, hogy az első negyed után három játékrészben csak két gólt kaptunk, és ezzel életben maradtak a csoportgyőztes álmaink. A meccs elején túl lassúak voltunk, az oroszok fel voltak pörögve, de mégsem ők leptek meg minket, hanem mi leptük meg magunkat. Végül hat góllal nyertünk, én ezzel elégedett vagyok. Remélem, a görögöknek is nehéz dolguk lesz az oroszok ellen. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy csoportelsők legyünk, hiszen az megkönnyítené a dolgunkat a kieséses szakaszban."

"A rossz kezdés egy kicsit mentális alapokon nyugszik, hiszen én fizikálisan a topon érzem magunkat. (...) Nem kell majd számolgatni, mert jobban meg tudjuk verni a törököket, mint a görögök tették" - nyilatkozta Decker Ádám.

"Tudtuk, hogy minden kapott gól egyre nagyobb súly a hátunkon, és az elején sokat kaptunk.

- mondta Benedek Tibor. Hozzátette: a hatgólos különbségű sikert aláírta volna előre, de hogy ezért ennyit kellett izgulnia, arra nem számított. "Túl lassúak voltunk zónában és emberelőnyben, ezt ekkora tétnél luxusnak érzem" - fogalmazott szövetségi kapitány.

Korábban:
Görögország-Törökország 21-6 (2-1, 6-3, 6-1, 7-1)

A csoport állása: 1. Magyarország és Görögország 4-4 pont, 2. Oroszország 3, 4. Törökország 0.

A csoportelsőségről az összgólkülönbség dönt, így pénteken

a törökök ellen ismét az lesz a cél, hogy minél több góllal győzzenek a mieink.

A görögök később játszanak pénteken, így már tudni fogják, hogy a csoportelsőséghez hány góllal kell legyőzniük az oroszokat.

A férfi tornán egyetlen kvóta talál gazdára, dea szerb, a horvát és a görög csapat már biztos résztvevője a riói olimpiának.Amennyiben a magyar válogatott itt sem tud kvótához jutni, akkor áprilisban, Triesztben lesz még erre esélye, ott 12 csapat küzd majd négy helyért. Azon a viadalon öt, vagy ha az óceániai térség nem képviselteti magát, akkor hat európai válogatott vehet majd részt, mégpedig a kontinensviadalon elért helyezése alapján. Ebben a sorrendben nem szerepelnek majd azok a csapatok, amelyek előzőleg már szereztek kvótát.