Gyenge támadójátékkal vereség az oroszoktól a kézi-Eb-n

ancsin, dibirov, kézilabda
Gdansk, 2016. január 18. Ancsin Gábor (b) és az orosz Timur Dibirov a férfi kézilabda Európa-bajnokság D csoportjában játszott Oroszország - Magyarország mérkőzésen Gdanskban, az Ergo Arénában 2016. január 18-án. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott 27-26-ra kikapott az orosz csapattól a lengyelországi, olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság hétfői, második fordulójában. A magyarok gyengén támadtak, rengeteg technikai hibát vétettek, és nem bírtak Viktor Kirejev kapussal.

Eredmény, 2. forduló, D csoport (Gdansk):
Oroszország-Magyarország 27-26 (14-10) - élő közvetítés

Magyarország: Mikler, Bartucz (kapus), Ancsin 2, Bánhidi 1, Bodó 2, Borsos, Faluvégi 1, Gazdag, Hornyák 2 (2), Iváncsik G. 3, Jamali 6, Nagy K., Nagy L. 5, Pásztor Á. 4 (1), Schuch, Zubai. Szövetségi kapitány: Talant Dujshebaev.
Oroszország: Bogdanov, Kirejev (kapusok), Atman 1, Buzmakov, Dibirov 6 (1), Cseliscsev, Csernoivanov 4, Csipurin, Dasko, Gorbok 5, Kalaras 1, Kovaljev, Selmenko 6, Siskarjev 1, Szoroka 1 (1), Zsitnyikov 1. Szövetségi kapitány: Dmitrij Torgovanov.

Kiállítások: 12, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 4/3, ill. 6/3.

Különösen fontos volt az összecsapás, hiszen egyik csapatnak sincs még olimpiai selejtezős helye, és most egy győzelemmel éppen a másik kárára lehetett előnyösebb helyzetbe kerülni. A két válogatott azonos Eb-selejtezős csoportból jutott ki a lengyelországi tornára, akkor a magyarok mindkétszer nyertek.

Faluvégi Rudolfnak nem ment a játék az oroszok ellen Forrás: MTI/Kovács Anikó

Az ellenfél kezdett jobban, 3-1-re vezetett, mivel lassan állt össze a magyar védelem. Amikor viszont sikerült megakadályozni a gyors orosz indulásokat, akkor összejött az egyenlítés is a 9. percben (4-4). Elöl azonban továbbra is

akadozott a játék, és Viktor Kirejev is nagyszerűen védett.

Kettős emberelőnyben ugyan csökkent a különbség, azonos létszámban viszont az oroszok Dibirov vezetésével kihasználva a magyarok hibáit a 21. percre 11-7-re elhúztak.

Bartucz bravúrjai visszahozták a reményt

Dujshebaev időt kért, a kapuban pedig Miklert Bartucz váltotta, aki remekül szállt be a meccsbe, de a szünet előtt már a második magyar hétméteres maradt ki, így jelentős előnnyel várta a második félidőt az orosz válogatott. A második félidőt Bartucz bravúrjai - köztük kivédett büntetője - vezette be, ez erőt adott a többieknek is:

sorozatban három góllal 14-13 lett.

Rendezték soraikat az oroszok és visszaverték az egyenlítési kísérleteket. Ismét több lett a hiba a magyarok játékában, melynek következtében pillanatok alatt 19-15-öt mutatott az eredményjelző.

Ancsin Gábor (b) és a meccs hőse, az orosz Timur Dibirov Forrás: MTI/Kovács Anikó

Az oroszok emberhátrányban kétszer is betaláltak - Dibirov nullszögből csavarta kapuba a labdát az érthetetlenül visszahozott Mikler mellett -,

Iváncsik pedig előbb ziccert, majd büntetőt rontott.

Az utolsó tíz perc 24-19-es orosz vezetésről indult, Dujshebaev pedig időt kért. Dzsamali próbálkozásai sikeresek voltak, így csökkent a különbség (25-23), de a második félidőben pihentetett Gorbok a hajrában gólokkal tartotta csapata előnyét.

Pont egy közvetlen rivális vert el

Az utolsó percekben mindent egy lapra feltéve támadott a magyar válogatott, feljött 27-26-ra, a végén azonban Nagy László időntúli szabaddobása elakadt a blokkban, így maradt a fájó vereség, amit a gyenge támadójátéknak köszönhetett a magyar csapat. A vereséggel nehéz helyzetbe került Talant Dujshebaev szövetségi kapitány együttese az olimpiai kijutásért folyó harcban, mert éppen egy közvetlen riválisától kapott ki.

Talant Dujshebaev vállalja a felelősséget Forrás: MTI/Kovács Anikó

Dujshebaev az M4 Sportnak a lefújás után elmondta: a támadójáték az oka a vereségnek. "Az oroszok hétszer is betaláltak lerohanásból az első félidőben. Sok egy-egy elleni szituációt és büntetőt kihagytunk,

A lefújás után Nagy László zaklatottan nyilatkozott, a figyelmetlenség miatt elkövetett hibákat kárhoztatta a vereségért. "Sok előnyt adtunk az oroszoknak, sok lövést rontottunk, sok labdát adtunk el. Így nem lehet meccset nyerni. Kár érte, mert jó lett volna nyerni. A fegyelmezetlenség megbosszulta magát. Nem tartottuk be az előzetesen megbeszélt taktikát."

A dánok Montenegrót is legyőzték

A két éve ezüstérmes dán férfi kézilabda-válogatott két góllal legyőzte a montenegrói csapatot a lengyelországi, olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság magyar érdekeltségű csoportjának hétfői, második fordulójában. A csoportok első három helyezettje jut a 12-es középdöntőbe.

D csoport (Gdansk):
Dánia-Montenegró 30-28 (14-16)
Az állás: 1. Dánia 4 pont, 2. Magyarország 2 (58-54), 3. Oroszország 2 (52-57), 4. Montenegró 0

A csoport további programja:
szerda, 3. forduló:
Oroszország-Montenegró 17.15
Dánia-Magyarország 20.00

Eredmények, 2. forduló:
C csoport (Wroclaw):
Németország-Svédország 27-26 (13-17)
Spanyolország-Szlovénia 24-24 (10-13)
Az állás: 1. Spanyolország 3 pont, 2. Svédország 2 (49-48), 3. Németország 2 (56-58), 4. Szlovénia 1