Óriási meccsekkel indult a kézilabda-Eb

Nikola Karabatic, PSG, kézilabda
FRANCE, Strasbourg : PSG's Nikola Karabatic is pictured during the handball tournament "Eurotournoi" in Strasbourg, eastern France on August 20, 2015 . AFP PHOTO/FREDERICK FLORIN
Vágólapra másolva!
A tavalyi világbajnokságon bronzérmes lengyel válogatott egy góllal legyőzte Szerbiát a férfikézilabda-Európa-bajnokság pénteki nyitónapján, Krakkóban. Izland nehezen verte Norvégiát, és a franciák is megszenvedtek Macedóniával. 

Két sztárcsapat nyitómeccsén is közel volt a meglepetés a kézilabda-Európa-bajnokságon. A házigazda lengyelek remek hangulatú meccsen az utolsó percekig küzdöttek a váratlanul jó szerbekkel, akik sorsát egy utolsó percben kihagyott hetes pecsételte meg. A szakértők előzetesen nem sokat vártak a legnagyobb sztárjaikat (Momir Ilic, Marko Vujin) nélkülöző Szerbiától.

A franciák a végeredményt tekintve jóval magabiztosabban verték Macedóniát az A csoportban, de a hajrára ott is döntetlen körül fordultak a csapatok. A tavalyi vb-győztestől nem idegen a gyengén kezdett torna (a magyarok is kapták már el a franciákat nagy torna első körében), és Macedónia is remekelt, így végül jó meccsen, a vártnál nagyobb erőfeszítéssel nyert Franciaország.

Nikola Karabaticsék végül legyűrték Macedóniát Forrás: AFP/Frederick Florin

Izland is szoros meccset játszott Norvégiával, amely csak a hajrában dőlt el. Az egyetlen sima meccs a horvátoké volt, akik a meccset végig uralva győzték le Fehéroroszországot. A D csoportban szereplő magyar válogatott szombaton 18 órakor Montenegró ellen kezdi meg szereplését a tornán.

Eredmény (az Eb honlapjáról), 1. forduló:
A csoport (Krakkó):
Lengyelország-Szerbia 29-28 (14-15)
Franciaország-Macedónia 30-23 (12-12)

B csoport (Katowice):
Izland-Norvégia 26-25 (10-11)
Horvátország-Fehéroroszország 27-21 (15-15)