Örüljünk vagy szomorkodjunk a pólóválogatott miatt?

Benedek Tibor Budapest, 2015. július 9.
Benedek Tibor, a magyar csapat szövetségi kapitánya az 5. Vodafone Kupán játszott Magyarország - Ausztrália vízilabda-mérkőzésen Budapesten, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2015. július 9-én.
MTI Fotó: Kovács
Budapest, 2015. július 9. Benedek Tibor, a magyar csapat szövetségi kapitánya az 5. Vodafone Kupán játszott Magyarország - Ausztrália vízilabda-mérkőzésen Budapesten, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2015. július 9-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A vb-címvédő magyar pólóválogatott a Világliga bergamói szuperdöntőjében csak hatodik lett, az utolsó helyosztón még az ausztráloktól is kikapott. A margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszoda tömött lelátói előtt mindenki a saját szemével akart meggyőződni arról, hogy jó irányba tart-e a magyar vízilabda, erre a kérdésre azonban nem kaptunk egyértelmű választ, a 10-8-as siker ugyanis felettébb nyögvenyelős volt. Mégis, a meccs előtt a legendás Kásás Tamás apja, Kásás Zoltán, illetve a spanyolok magyar játékosa, Szirányi Balázs is azt mondta, hogy a vb-n egy remeklő magyar válogatottat láthatunk majd.

A tavalyi póló-Eb-n tűt alig lehetett leejteni a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszoda környékén, idén, ellenben, nem mindenki volt tisztában azzal, hogy a legjobb magyar pólósoknak lehet majd szurkolni három napon keresztül.

– mondja rezignáltan egy piros-fehér-zöld színű sípot, dobot és zászlót áruló, 70 év körüli bácsi a magyar-ausztrál meccs előtt három órával. „Úgy hallottam egy hölgytől, hogy nem lesz ma magyar meccs, azért kijöttem, hátha sikerül eladnom pár portékát” – folytatja az árus, akinek ezek szerint a vérében van a szakma, mert tudatlanul is jó helyen járt, ha valahol, hát ezen a helyen lesz esélye eladnia pár szurkolói segédeszközt, igaz, csak egy-két óra múlva. Meg is köszöni, amikor tudatjuk vele, a Benedek-csapat fél nyolctól megpróbál bosszút állni Ausztrálián a bergamói vereségért.

Benedek Tibor az időkérések során is képes felrázni a csapatot Forrás: MTI/Kovács Tamás

Akik követik a Kemény Dénes-éra utáni válogatott szereplését, de a szuperdöntő alatt szabadságon voltak, talán azt hiszik, finálét játszottunk az auszikkal (eddig minden világversenyen döntőbe került Benedek Tibor válogatottja), pedig nem, a tét az ötödik hely volt. A vége pedig? 9-7-es ausztrál siker, és magyar hatodik hely.

A pólószurkolók többsége nem tudja mire vélni a leszereplést.

Vajon hiába reménykednek az újabb vb-aranyban, avagy csak egy kis botlásról volt szó, ami még abszolút megengedhető egy nagy világverseny előtt?

Az olasz-spanyol nyitómeccs (8-4) közben a háromszoros olimpiai bajnok Kásás Tamás apját nem hagytuk továbbmenni addig a lelátón, amíg el nem mondja, mi lesz most szerinte a magyarokkal.

„Fájdalomról nem beszélhetünk, arról viszont igen, hogy sokszor csak nüánszok döntik el egy-egy meccs végeredményét. 2000-ben, Sydneyben például mindössze egy gólon múlott, hogy nem az ötödik helyért játszik a magyar csapat. Tudni kell, hogy Tibi (Benedek Tibor szövetségi kapitány – a szerk.) bevetett most egy-két új embert, és csak két hetük volt a felkészülésre.

- magyarázta az Origónak Kásás Zoltán.

A játéknap előtt egy szurkoló épp arról panaszkodott, hogy mennyire hiányzott a VL-csapatból az Universiadén parádézó Bátori Bence, illetőleg a torna után behívott Szivós Márton, miközben több olyan fiatal is bekerült a válogatottba, akik - a rajongó szerint - még nem tettek le annyit az asztalra, hogy rögtön hozzá tudjanak tenni a csapat eredményességéhez. Persze, ezzel nincs is semmi gond, hogy Benedek Tibor a felkészülési meccseken próbálja ki a tehetségeket.

Bedő Krisztián (b) és az ausztrál Joseph Kayes Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kásás Zoltán ezzel együtt úgy érzi, a dobogóra egyértelműen esélyes a magyar csapat, nem véletlen, hogy tavaly három ezüstérmet is begyűjtött. „Én is várom, hogyan fog összerázódni a válogatott” - fűzte hozzá.

A szakember szerint az ausztrálok mindig is kellemetlen ellenfélnek számítottak. „Már tíz éve, vagy még korábban is meggyűlt velük a bajunk, ám ők egy-egy torna végére általában elfáradnak, ezért nincsenek komolyabb eredményeik. Amiatt vannak nehéz helyzetben, hogy ha kemény ellenféllel akarnak játszani, akkor messzire kell utazniuk, a legnagyobb erősségük pedig mindig is az erőnlét volt.”

A brazil csapatot az edzőként négyszeres olimpiai bajnok Ratko Rudic fel tudta rázni, erre meg is volt az ideje az elmúlt másfél-két évben.

– szögezte le Kásás, aki szerint a sportágnak mindig nagyon jót tett, amikor a tengerentúli csapatok megerősödtek.

A torna nyitómeccsén - a vb-ről ezúttal lemaradó - spanyolok 8-4-re kikaptak az olaszoktól, a vesztes csapatban ezúttal is ott volt a magyar Szirányi Balázs. „Ez az egyik legjobb és leghangulatosabb helyszín, amit ismerek, így mindig jó érzéssel jövök ide” – nyilatkozta a meccs után az Origónak a pólós. Szerinte nem jó megfogalmazás az, hogy a spanyolok hullámvölgyben lennének. „Klubszinten nem hiszem, hogy gondok lennének a spanyolokkal, a válogatott pedig jelentős átalakuláson megy át. S mivel nincsen világverseny, amelyre készülnünk kellene, így többféle elemet kipróbálhatunk most, nincs mitől tartanunk, hiszen a Vodafone-kupa meccseinek nincsen igazi tétjük.”

Szirányi Balázs (jobbra) az olaszok elleni meccsen Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Sajnos nem láttam a magyarok összes Világliga-meccsét, de így is nyugodtan ki merem jelenteni, hogy Magyarország továbbra is ugyanolyan esélyese a vb-nek, mint korábban volt. A magyar csapat mindig is képes volt arra, hogy remek egyéni megoldásokkal, szép vízilabdával lehozza a meccseket, szerintem

most sem kell attól tartani, hogy csökkentek volna a magyar dobogós esélyek

egy Világligán elért hatodik hely miatt.”

Viszont úgy érzi, hogy a délszláv csapatok picit most kiemelkednek a mezőnyből.

Az olaszok is elég jók, bár nekik eléggé hullámzó a teljesítményük.”

Szirányi nem tart a magyarok elleni meccstől. „Kezdem megszokni a spanyol-magyar ütközeteket, ráadásul most nem arról van szó, hogy foggal-körömmel ki kellene harcolni a győzelmet, hiszen ez egy felkészülési torna. A tét nem olyan nagy, a legfontosabb, hogy sikerrel beépítsünk a válogatottba új játékosokat” – fogalmazott a spanyolok magyarja.

Aztán jött a magyar-ausztrál visszavágója.

Pillanatkép a spanyol-olasz meccsről Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ez történt a meccsen

Az ausztrál erőpólót keményen érezni lehetett a meccs első negyedében, többször is Lévai Márton bravúrjaira volt szükség, hogy 0-0 maradjon az állás. A magyarok akár vezetéshez is juthattak volna, de Varga Dénes fölé dobta a büntetőjét. Hosnyánszky Norbert aztán jóvá tette a hibát, és a balszélről a léc alá vágta a labdát (1-0). Bedő Krisztián kapufája után Hárai Balázs centerből – szép mozdulattal – megduplázta a magyar előnyt, ez így már tetszett a szurkolóval teljesen megtelt lelátónak.

A második játékrészben az ellenfél szerzett vezetést az OSC-s Joseph Kayes révén, majd jött egy magyar találat is, de nem adták meg, mert már sípszó után esett. Az eset után, a hatodik percben Hosnyánszky rögtön tüzelt kétszer, de egyszer a fölső kapufát találta telibe, majd az ausztrál kapus védett nagy bravúrral. Másfél perccel a negyed vége előtt Varga Dénes távolról a jobb felsőbe lőtt, ezzel 3-1 lett ide.

A harmadik negyed nem kezdődött jól, no nem a feltámadó szélre gondolunk, hanem Richard Campbell góljára, jobbszélről, igen rossz és éles szögből sikerült túljárnia Lévai Márton eszén. A vészharangot azonban nem kellett megkongatni, mert a keretbe visszahívott Szivós Márton balról szép, pattintott gólt lőtt (4-2). Ezek után Varga Dénes lőtt közelről az ausztrál kapus fölött a léc alá (5-2). Felpörgött a meccs, az ellentámadásból Aaron Younger talált be egyből, majd Varga Dániel nagyon messziről módosította 6-3-ra az állást. Eztán jött Joel Swift kínai figurás gólja (6-4).

Nem sokkal később Erdélyi Balázs, majd a duplázó Szivós volt eredményes (8-4). Két magyar kiállítását követően három gólra jött fel a rivális. A befejező negyedet ausztrál gól nyitotta, Hárai húzásával lett ismét háromgólos a különbség (9-6). A harcos ausztrálok emberelőnyből gyors egymásutánban kétszer is bevették a hazai kaput (9-8), ám mielőtt veszélyesebbé vált volna a helyzet, Varga Dénes a jobb felsőbe lőtt, beállítva a 10-8-as végeredményt.

"Lévai Marci kapus jó. Szépen feljöttek 5-2-ről az ausztrálok, négy lövés, három gól. Majd 8-4-re is vezettünk… Rosszul játszunk.

– kérdezte egy mellettünk ülő szurkoló, és valóban, két perccel a vége előtt már csak 9-8-ra vezettek a mieink.

Aztán Varga Dénes gondoskodott róla, hogy duplájára nőjön a magyar előny.

A szurkolók csak azért szomorkodhattak, hogy a felerősödött szél miatt levették azt az óriásképernyőt,

amelyen a gólok visszajátszásait mutatták, a végeredmény, úgy tűnt, mindenkinek tetszik: Benedek Tibor csapata 10-8-ra győzött.

De nem kellett sokáig keresnünk az első kritikus szurkolót. "Nyögvenyelősen, pontatlanul, dekoncentráltan lett meg a győzelem. Az MVP ma Lévai Marci volt, a kapus, Vargáék meglepően gyengék voltak. Szivós okés, villantott a tudásából. De Ausztrália is rosszul játszott, mást vártam tőlük is" - mondja egy igazi hozzáértőnek tűnő szurkolónő, hozzátéve. "A barátnőm szerint nagyobb baj lett volna, ha az auszik jobb formában vannak.