Igazságot követelnek a leszbikus kézisek

Larvik - Buducsnoszt Podgorica, női kézilabda BL
Norway's Gro Hammerseng-Edin (L) fights for the ball during the EHF Women's Champions League final match of Norway's Larvik HK vs Montenegro's Buducnost at the Papp Laszlo Arena in Budapest on May 10, 2015. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Komoly botrány van kialakulóban a Nemzetközi Kézilabda Szövetségnél: az IHF-nek nem kellett a vébére a vállaltan meleg tisztviselő. Rosszabb helyen nem is ülhetne homofób elnök. 

A női kézilabdában sok olyan sportolót találunk, aki a saját neméhez vonzódik, közülük rengetegen a szerencsésebb társadalmi fejlődésű országokban fel is vállalják másságukat, míg máshol – például Magyarországon – sok sportolóról nyílt titok, de a nyilvánosság előtt beismerni senki nem meri.

Gro Hammerseng-Edin, a vállaltan meleg kézilabdaklasszis Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Hogy a titkolózás nem puszta prűdség, arra pont a Nemzetközi Kézilabda Szövetség témához való hozzáállása a legjobb példa: az egykori német játékvezetőnő,

Jutta Ehrmann-Wolff azért nem dolgozhatott a dániai világbajnokságon, mert meleg.

„Éreztem, hogy kerülnek, és amikor elutasították a pályázatomat, hogy a világbajnokságon dolgozzak, megkérdeztem, hogy miért. Mi rosszat tettem? Miben hibáztam?” – mondta a norvég TV2-nek Jutta Ehrmann-Wolff, akit sokkolt, amikor megtudta, azért nem lehet ott, mert „az IHF vezetőségében van néhány konzervatív ember, különösen az elnök, akiknek az életstílusával van gondjuk.”

Óriási a felháborodás Norvégiában

Norvégiában, ahol gond nélkül fel lehet vállalni a másságot, elsőnek természetesen a válogatott egykori sztárja, Gro Hammerseng-Edin kért szót. „Ez felháborító!

– mondta a még mindig aktív klasszis, aki pont úgy vette fel felesége, Anja Edin nevét, mint Ehrmann-Wolff az ő barátnőjéét, Renate Wolffét, aki a Leverkusen női csapatának edzője.

A dán szövetségi kapitány, Stig Christensen is szót emelt a kirekesztés ellen, majd hozzátette, Dániában ilyesmi soha nem fordulhatna elő. „Egyelőre nem láttunk bizonyítékokat a kirekesztésre, de ha valóban ez történt, akkor szégyenletes és roppant igazságtalan volt az IHF döntése.”

Nem ez az első ilyen eset egyébként, az EHF egyik bizottságának spanyol tisztviselője, a pszichológus Carmen Manchado is "szexuális irányultság miatti kirekesztésre" panaszkodott.

Az IHF egyelőre mélyen hallgat

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség elnöke az egyiptomi Hasszan Musztafa, aki ellen több vizsgálat is folyt már (többek között a kézilabda-vb marketingjogainak értékesítése körüli szabálytalanságok miatt).

Hasszan Musztafa, az IHF elnöke Forrás: AFP/Jacques Demarthon

Az elnököt nem tudták megszólaltatni a norvégok, az alelnök, Miguel Roca Mas pedig csak annyit mondott, „Nem hiszem, hogy ez igaz. Ha bárkinek bármilyen bizonyítéka van, az mutassa be, de nagyon meg lennék lepve, ha ez a vád igaznak bizonyulna.

Megszólalt az ügyben az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) elnöke, Jean Brihault is, aki az IHF-nél is elnökségi tag. „Ilyen fajta megkülönböztetést semmilyen szervezet nem engedhet meg magának. Mi az EHF-nél tiszteletben tartjuk a jelentkezők magánéletét, és még soha nem hallottam, hogy az IHF-nél ez másképp lenne. Remélem, hamarosan kiderül, hogy az egész nem igaz.”