Vágólapra másolva!
Gőzerővel készül a hét végi tornára a magyar férfi kézilabda-válogatott Debrecenben, Talant Dujshebaev szövetségi kapitány azonban már a januári, lengyelországi Európa-bajnokságra is gondol.

"Nagyon örülünk, hogy együtt dolgozhatunk Debrecenben, a feltételek ideálisak, a fiúk pedig lelkesek. A mostani összetartás és a Provident Kupa lényege az, hogy átismételjük az elmúlt egy évben gyakoroltakat, illetve hogy tisztább képet kapjunk az Eb-keretet illetően, folytatva a válogatást" - idézte a magyar szövetség honapja Talant Dujshebaev szövetségi kapitányt.

A keret ezúttal nem teljes, a balkezes játékosok közül Nagy László, Ancsin Gábor és Gulyás Péter sérülés miatt hiányzik.

Talant Dujshebaev már a Montenegró elleni Eb-nyitányra gondol Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

"Ezt a helyzetet igyekszünk olyan módon a saját előnyünkre fordítani, hogy jobbkezes jobbátlövővel is próbálkozunk, ezzel is színesítve a repertoárunkat. Hétvégi ellenfeleinkre nem készülünk külön, de annyiban ideális a mezőny Debrecenben, hogy a fehéroroszok klasszikus iskolát képviselve hatos falat védekeznek, az argentinok ellen pedig a nyitottabb formációkkal szembeni támadást tudjuk majd gyakorolni a hétvégén" - hangsúlyozta Dujshebaev.

Eb-végjátékról álmodva

A válogatott december közepétől egy hónapot dolgozhat együtt az Európa-bajnokság előtt. Az alapjátékát akkor tudja tovább gyakorolni az együttes, és az lesz a finomhangolás időszaka is.

"Fizikailag most is jó állapotban vannak a fiúk, decembertől a játékunkat kell tovább csiszolni, hogy a torna rajtjára megközelítsük a legoptimálisabb állapotunkat."

A szövetségi kapitány egyelőre nem gondol az olimpiai kvalifikációra, bár szigorúan a matematika nyelvén meg tudja fogalmazni az esélyeket: "Mivel az Eb-ről egy csapat jut ki az olimpiára, és további kettő az olimpiai selejtezőre, jelenleg 14 százalék az esélyünk kijutni Rióba. Egyelőre azonban csak egy mérkőzés érdekel, a Montenegró elleni Eb-nyitány. Nagy álmunk, hogy január végén pályára léphessünk Krakkóban is, a torna végjátékán.”

Császár visszatért

A keretben akad egy nagy visszatérő, a svájci Schaffhausennel eddig parádés idényt futó Császár Gábor. "Remekül érzem magam itt a válogatottnál. Szerencsére jól megy a játék, sok lehetőséget kapok, várom a hétvégi tornát".

Császár Gábor Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

A fiatalabb generációt Faluvégi Rudolf, a Csurgó játékosa képviseli a keretben. "Örülök, hogy együtt dolgozhatok a kerettel, a hét elején még kisebb lábsérüléssel küzdöttem, de most már teljes erővel vehetek részt a gyakorlásokon."

A csapat egészségügyi stábja dr. Erdélyi Gábor csapatorvos vezetésével sporttudományos szempontból is készül az Eb-re, a kerettagok már Debrecenben folyamatos telemetriás méréseken esnek át edzések alatt, amelynek segítségével a szakmai stáb is megfelelő adatokat kap a játékosok terhelhetősége és regenerációja kapcsán.

A magyar válogatott kerete

kapusok: Bartucz László (Csurgó), Székely Márton (Csurgó), Mikler Roland (Veszprém)
jobbszélsők: Pásztor Ákos (Tatabánya), Hornyák Péter (Csurgó)
jobbátlövő: Balogh Zsolt (Szeged)
irányítók: Császár Gábor (Schaffhausen), Faluvégi Rudolf (Csurgó), Nagy Kornél (Dunkerque)
beállók: Bánhidi Bence (Balatonfüred), Hegedűs Márk (Szeged), Schuch Timuzsin (Veszprém), Zubai Szabolcs (Szeged)
balátlövők: Bodó Richárd (Tatabánya), Borsos Tamás (Cegléd), Jamali Iman (Kristianstad), Zdolik Bence (Balatonfüred)
balszélsők: Gazdag Tibor (Csurgó), Iváncsik Gergő (Veszprém)

A torna programja:
november 6., péntek
20.00: Argentína - Fehéroroszország

november 7., szombat
14.30: Magyarország - Fehéroroszország

november 8., vasárnap
13.00: Magyarország - Argentína