Nem kér a honosítottakból a szerb kapitány

Sasha Djordjevic, Aleksandar Djordjevic, szerb kosárlabda
SPAIN, Madrid : Serbia's head coach Sasha Djordjevic reacts during the 2014 FIBA World basketball championships semifinal match France vs Serbia at the Palacio de los Deportes in Madrid on September 12, 2014. AFP PHOTO/ GERARD JULIEN
Vágólapra másolva!
A szerb női kosárlabda-válogatott már megszerezte az olimpiai kvótát azzal, hogy megnyerte a magyar-román közös rendezésű Európa-bajnokságot. Hasonló bravúrra készül a férfiválogatott is a szeptember 5-én - Ukrajna visszalépése miatt - Horvátországban, Franciaországban, Németországban és Lettországban rendezendő Eb-n, de Aleksandar Djordjevic kapitány egy dologban biztos: honosított játékosra nincsen szüksége.

"Azt gondolom, hogy az egyik legizgalmasabb Európa-bajnokság következik, kemény munka vár a válogatottra. A horvát együttes erős, a szlovénekkel, az oroszokkal valamint a franciákkal is meggyűlhet a bajunk, Görögország pedig kellemetlen ellenfél" - nyilatkozta a vajdasági Magyar Szónak.

A játékosként egyszeres világ-, háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Djordjevic 2013-ban vette át a válogatott irányítását, a csapat vele tavaly a második helyet szerezte meg a világbajnokságon. A szakembert a hét elején a görög Panathinaikosz is szerződtette, erre válaszul a szövetség 2019-ig hosszabbított vele.

Djordjevic kapitány csak szerb játékost válogat be Forrás: AFP/Gerard Julien

"Újdonság ez még a számomra, de azt gondolom, hogy össze lehet hangolni a kettőt. Az előttünk álló időszakban fogjuk megszervezni a teendőket. Biztos vagyok benne, hogy lesz egy-két kialvatlan éjszakám, de igyekszem helytállni mindkét helyen. A válogatott körüli munkában lesz segítségem, így amikor nem leszek jelen, az utasításaimat ők hajtatják végre" - mondta.

A szakember egy korábbi nyilatkozatában azt mondta, hogy a válogatottban nem játszhatnak honosított játékosok. "Nem gondoltam meg magam. Ezt az elvet fogom mindig is képviselni, és kiállok a korábbi nyilatkozatom mellett szavakkal és tettekkel is. Minden külföldről érkezett játékost szívesen fogadunk, ám a válogatottban csak szerbiai játékosok lehetnek."

Húszéves jubileum

1995-ben a jugoszláv válogatott Európa-bajnokságot nyert úgy, hogy mind a kilenc mérkőzését megnyerte, a fináléban éppen Aleksandar Djordjevic 41 pontjával győzött 96-90-re Litvánia ellen. A nagy csapatot a héten az évforduló apropóján köszöntötték Belgrádban.

Az 1995-ös Európa-bajnokságot nyert válogatott tagjai: Dejan Bodiroga, Predrag Danilovic, Sasa Obradovic, Zoran Sretenovic, Zarko Paspalj, Miroslav Beric, Aleksandar Djordjevic, Zeljko Rebraca, Vlade Divac, Zoran Savic, Dejan Tomasevic, Dejan Koturovic
Edző: Dusan Ivkovic