Új szabályokkal pörgetnék fel a kézilabdát

Nagy László, kézilabda, Veszprém
HUNGARY, Veszprém : Laszlo Nagy of MKB Veszprem celebrates scoring during the EHF Champions League final four match MKB Veszprem vs Paris Saint-Germain in Veszprem, Hungary, on April 26, 2014. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Az Európai Kézilabda Szövetség bírói bizottságának korábbi vezetője, Andorka Sándor 2017-től bevezetésre kerülő új játékszabályokról beszélt a sportnapilapnak. Jön a kék lap, még két bíró és a már most elég vitathatónak tűnő passzív játék-ellenes szabály.

Az új szabályokat még nem is biztos, hogy bevezetik, először kipróbálják őket élesben: a férfi junior-vb-n, a férfi ifjúsági vb-n és a női junior Eb-n tesztelik az elgondolásokat, amik között van néhány olyan is, ami a sport régi problémájára jelenthet megoldást.

„Ezek a meglehetősen szigorú új rendszabályok a játék tisztaságát, a kirívó szabálytalanságok és sportszerűtlenségek megelőzését szolgálnák, de kizárólag akkor vezetik be őket, ha a gyakorlatban beválnak, vagyis a sportág befogadja a módosításokat” – nyilatkozta Andorka az Nso.hu-nak.

Kék lap, fetrengés, passzív játék

Gyakran előfordul, hogy egy játékos csak azért színlel sérülést az ellenfél kapuja előtt, hogy ne tudjon lefordulva gyors támadást vezetni az ellenfél. Ez ellen azzal lépne fel az IHF, hogy ha egy játékost a pályán ápolni kell, annak csapata közvetkező három támadást ki kell hagynia.

Vajon jobb lesz a játék az új szabályoktól? Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

A passzív játék az egyik legellentmondásosabb szabály, hiszen a bíró megítélésére van bízva, mi számít passzívnak, és hogy mennyi ideig hagyja még a kézjelzés után támadni a csapatot. Ezen változtatna az IHF azzal, hogy a bíró kézjelzése után még nyolcat passzolhat a támadó csapat, és után lőnie kell. A számlálás akkor sem indul elölről, ha időközben a védők beleérnek a labdába, vagy blokkolnak egy lövést.

Az utolsó percben elkövetett szándékos faultokért jár a kék lap, ami azzal is jár, hogy a támadó csapat büntetőt lőhet. Új szabály lehet még a nemzetközi trendekkel szembemenő négy bíró (ezt idén már tesztelik Dániában), valamint az is, hogy bármikor be lehet küldeni a kapus helyett mezőnyjátékost – már nem kell a megkülönböztető mez sem -, de a mezőnyjátékosok közül senki nem állhat be a kapuba.